Dvoch zo štyroch Američanov unesených v Mexiku našli mŕtvych

Dvaja zo štyroch Američanov, ktorých minulý týždeň uniesli útočníci na severovýchode Mexika, sú po smrti. Uviedol to dnes guvernér mexického štátu Tamaulipas Américo Villarreal, podľa ktorého boli nájdení aj dvaja zostávajúci americkí občania. Jeden z nich je zranený, napísala agentúra AP.

07.03.2023 23:00
únos Foto: ,
Sanitka Mexického Červeného kríža preváža v utorok 7. marca 2023 dvoch Američanov, ktorých našli nažive po ich únose v Mexiku.
debata (2)

O pátraní po štyroch Američanoch unesených v piatok informoval v nedeľu americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI). Sestra jedného z nezvestných uviedla, že traja z nich sprevádzali kamaráta, ktorý sa do Mexika vydal kvôli plastickej operácii brucha.

Štvorica cestovala cez pohraničné mesto Matamoros v bielom minivane, keď na nich začala strieľať skupina neznámych útočníkov. Tí potom Američanov posadili do auta a odišli s nimi preč. Pri prestrelke zomrela jedna Mexičanka.

„Zo štyroch sú dvaja mŕtvi, jeden z tých, ktorí sú nažive, je zranený,“ uviedol pri tlačovej konferencii mexického prezidenta Andrésa Manuela Lópeza Obradora guvernér Villarreal. Štvoricu podľa neho našli v drevenej chatrči, kde ich strážil jeden muž. Únoscovia predtým svojich zajatcov niekoľkokrát premiestnili. Jeden človek bol podľa Villarreala postrelený do nohy a je mimo ohrozenia života.

Agentúra AP neskôr napísala, že dvoch preživších našli vo vidieckej oblasti neďaleko pobrežia Mexického zálivu. Sú už späť na americkej pôde, k hraniciam ich priviezla kolóna sanitiek a terénnych vozidiel sprevádzaná mexickými vojenskými vozidlami a nákladnými autami národnej gardy s guľometmi na kapote.

Mexický prezident López Obrador predtým uviedol, že vo väzbe je jeden podozrivý. Americké médiá zároveň skritizoval za spôsob, akým o nezvestných Američanoch informovali, a obvinil ich zo senzáciechtivosti. „Je to niečo iné, keď v Spojených štátoch zabíjajú Mexičanov – to potom mlčia ako múmia,“ povedal prezident. „Je nám naozaj ľúto, že sa niečo také deje v našej krajine,“ dodal.

Mesto Matamoros, ktoré leží na hraniciach s americkým štátom Texas neďaleko pobrežia Mexického zálivu, podľa agentúry AP sužuje teror zo strany drogového kartelu Golfo. Iba v štáte Tamaulipas sa kvôli násilnosti medzi členmi kartelu nezvestujú tisíce Mexičanov a americké ministerstvo zahraničia pred cestami do oblasti varuje.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #USA #únos