377. deň: Leopardy prídu na Ukrajinu ešte tento mesiac. Švajčiarske zbrane v nedohľadne

Nemecko a Portugalsko odovzdajú Ukrajine sľúbené tanky Leopard 2 do konca marca. Podľa portugalskej ministerky obrany Heleny Carreirasovej budú stroje dopravené na Ukrajinu aj s vycvičenými posádkami. Dolná komora švajčiarskeho parlamentu s odkazom na neutralitu štátu zamietla návrh, ktorý by umožnil tretím krajinám vyviezť na Ukrajinu švajčiarske zbrane a muníciu.

08.03.2023 06:00 , aktualizované: 23:32
leopard 2 Foto: ,
Tank Leopard 2 počas demonštračnej akcie, ktorú pre médiá usporiadal nemecký Bundeswehr v Munsteri pri Hannoveri v Nemecku v stredu 28. septembra 2011.
debata (407)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 377. deň
  • Šéf OSN Guterres sa v Kyjeve stretol so Zelenským
  • Vagnerovci tvrdia, že obsadili celú východnú časť Bachmutu
  • Súd EÚ zrušil sankcie uvalené na Prigožinovu matku
  • Kadyrov označil ukradnutého koňa za obeť sankcií
  • Stoltenberg upozornil, že ruské sily by čoskoro mohli dobyť Bachmut
  • Švajčiarsko stoplo reexport zbraní a munície na Ukrajinu
  • Nemecko a Portugalsko odovzdajú Ukrajine tanky Leopard 2 do konca marca
  • Berlín pripravuje dodávku 13 premosťovacích tankov

VIDEO: To je mohutná sila. Vojaci USA sa naloďujú v Poľsku.

Video
vojna na Ukrajine, Bachmut Čítajte viac 376. deň: Nevýznamný Bachmut? Kyjev hovorí o morení nepriateľa, Prigožin o otvorení cesty do Ruska

23:31 Generálny tajomník OSN António Guterres a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes vyzvali na predĺženie obilnej dohody s Ruskom, ktorá Kyjevu umožnila vývoz poľnohospodárskych plodín z čiernomorských prístavov Ukrajiny do sveta napriek pokračujúcej vojne.

Dohoda sa má 18. marca automaticky predĺžiť, pokiaľ žiadna strana nevznesie výhrady. Moskva však už dala najavo, že najprv by mali byť odstránené prekážky, ktoré bránia vývozu poľnohospodárskych komodít z Ruska, kým dohoda bude môcť pokračovať, napísala agentúra Reuters.

„Predĺženie dohody po 18. marci je kriticky nevyhnutné pre celý svet,“ vyhlásil Zelenskyj podľa denníka Ukrajinska pravda na spoločnej tlačovej konferencii. Guterres zase zdôraznil význam exportu ukrajinského a ruského obilia a hnojív pre globálnu potravinovú bezpečnosť. Dohoda podľa neho umožnila vývoz 23 miliónov ton obilia, a vďaka tomu „sa podarilo znížiť ceny potravín vo svete skoro o 20 percent“.

Zelenskyj poďakoval Guterresovi aj za to, že jasne odsúdil ruskú agresiu. S hosťom rokoval aj o tom, ako skoncovať s „ruským jadrovým vydieraním“ a ako zaistiť bezpečnosť všetkých jadrových elektrární vo vojnovej krajine. Najväčšiu z nich – Záporožskú jadrovú elektráreň – okupujú Rusi od začiatku invázie. Zelenskyj dnes zdôraznil, že táto elektráreň by mala prejsť plne do ukrajinských rúk.

23:16 Ukrajinské športové hviezdy vzdali hold vojnovému zajatcovi zastrelenému ruskými vojakmi, ktorý sa tento týždeň objavil na záberoch na sociálnych sieťach. Videozáznam zachytáva situáciu, keď potom, čo neozbrojený ukrajinský vojak zvolá „Sláva Ukrajine!“, do neho Rusi s vulgárnymi nadávkami začnú strieľať. „Hrdinom sláva,“ odpovedajú na teraz nahranom videu ukrajinskí športovci, ako napríklad tenistka Elina Svitolinová či hráč futbalovej Chelsea Mychajlo Mudryk, napísala BBC.

Slová „Sláva Ukrajine“, na ktoré sa odpovedá „Hrdinom sláva!“, je ukrajinský národný pozdrav a slogan, používaný vojakmi, politikmi, ale aj bežnými obyvateľmi. Viac sa rozšíril v roku 2014 po anexii Krymského polostrova Ruskom.

Popraveny Timofij Timofij Sadura Čítajte viac Zvolal „Sláva Ukrajine!“. Ruskí vojaci popravili bezbranného zajatca

Vo videu zverejnenom na internete ukrajinskí športovci jeden po druhom hovoria: „Hrdinom sláva!“. Ešte predtým na zabitie vojaka reaguje aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Chcem, aby sme všetci spoločne a jednotne odpovedali na jeho slová: „Sláva hrdinovi! Sláva hrdinom! Sláva Ukrajine!“ povedal Zelenskyj.

Na záberoch sú vidieť okrem iného futbalistov Oleksandra Zinčenka a Taras Stepanenka alebo legendárneho bývalého futbalistu a teraz trénera Serhija Rebrova. Ukrajinský boxer Oleksadr Usyk potom na inom zázname recitoval báseň venovanú zastrelenému vojakovi. „Sláva Ukrajine, za tieto slová si dostal guľku. Už nie si, ale pamiatka na teba zostane večná,“ hovorí.

V utorok sa najskôr objavili informácie, že zavraždeným vojakom je Tymofij Šadura z 30. mechani­zovanej brigády. Známy vojnový novinár Jurij Butusov však tvrdí, že zastreleným bol dobrovoľník Oleksandr Macijevskyj. Identita muža tak zostáva aj naďalej neznáma.

22:52 Ukrajinský generálny štáb vo svojom večernom zhrnutí situácie na bojisku uviedol, že sa Rusi ďalej snažia prelomiť ukrajinskú obranu na niekoľkých frontoch. Počas dnešného dňa ruskí vojaci podnikli 22 leteckých útokov a 29 ďalších zo salvových raketometov. „Použili tiež iránske bezpilotné lietadlo Šáhid-136. Dron bol zostrelený,“ citoval z vyhlásenia armády denník Ukrajinska pravda. Rusi tiež v uplynulých hodinách ostreľovali obce v Černihivskej a Charkovskej oblasti.

Vo svojej rannej zvodke štáb uviedol, že ruské invázne sily „i napriek značným stratám“ naďalej útočia na Bachmut. A tvrdia, že Rusi pokračujú okrem iného práve pri tomto meste v neúspešnej ofenzíve.

Ruská žoldnierska Vagnerova skupina zase uviedla, že má plne pod kontrolou východnú časť Bachmutu. Podľa agentúry Reuters to dnes uviedol zakladateľ skupiny Jevgenij Prigožin. Niektoré jeho výroky o úspechoch vagnerovcov sa ale v minulosti ukázali byť nepravdivé.

21:47 Ukrajina už 25 dní nepocítila deficity v oblasti elektrickej energie. Uviedla to štátna spoločnosť Ukrenergo prevádzkujúca elektrické siete krajiny. Energetická sieť má dodatočné rezervy vďaka viacerým faktorom, ku ktorým patrí napríklad rast zdrojov obnoviteľnej energie vzhľadom na teplejšie počasie a menšia celková spotreba elektriny, konštatovala firma Ukrenergo. Informuje o tom portál Kyiv Independent.

Rusko, čína, cvičenie Čítajte viac Japonský expert: Rusko s energiami blufuje, ani Čína mu nedôveruje

Situácia v energetickej sieti je stabilná dodala spoločnosť Ukrenergo a v budúcnosti neočakáva zmeny, ak Rusko opäť nezaútočí na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. V októbri Rusko začalo útoky raketami a dronmi na energetickú infraštruktúru Ukrajiny, ktorými spôsobilo významné škody a početné obete na životoch.

21:27 Česká vláda chce vyslať 15 príslušníkov vojenskej polície na Ukrajinu, aby tam pomáhali s vyšetrovaním vojnových zločinov páchaných Ruskom. Mandát, ktorý vychádza z dohody ČR a Holandska o zapojení sa do vyšetrovacieho tímu Medzinárodného trestného súdu (ICC) v Haagu, schválila vláda. Po rokovaní to potvrdil minister dopravy Martin Kupka.

Príslušníci vojenskej polície budú zbierať informácie, mapovať a dokumentovať vojnové zločiny, ktorých sa na ukrajinskom území dopúšťa ruská armáda. Ich vyslanie musia ešte schváliť obe komory parlamentu. Ministerka obrany Jana Černochová vo februári uviedla, že úlohy vojenských policajtov budú podobné ako pri vyslaní do oblasti bývalej Juhoslávie.

Česi by mali byť nasadení primárne na území Ukrajiny, ale úlohy môžu plniť aj v Holandsku, kde Medzinárodný trestný súd sídli. Tím bude nasadený niekoľkokrát ročne na štyri až šesť týždňov podľa požiadaviek ICC a možností českého rezortu obrany.

21:05 V stredu sa zišli pred budovou gruzínskeho parlamentu v Tbilisi demonštranti s vlajkami USA, Gruzínska, Ukrajiny a EÚ na protest proti plánovanému zákonu zameranému na obmedzenie vplyvu „zahraničných agentov“, ktorý by mohol poslúžiť aj na umlčanie opozície.

gruzínsko Čítajte viac Gruzínsky majdan: Do ulíc opäť vyšli tisíce. Lídri protestov dali vláde ultimátum

20:46 Nemecká vláda odovzdala Ukrajine ďalšie dva samohybné protilietadlové systémy Gepard. Berlín zároveň Kyjevu dodal ďalšie dve vozidlá na ochranu hraníc a šesť mobilných anténových systémov. Nemecká vláda ďalej oznámila, že na dodanie Ukrajine pripravuje 13 tankov BEAVER na rýchle premosťovanie. Informuje o tom portál Kyiv Independent.

Nemecko Kyjivu od začiatku ruskej invázie, ktorú Moskva odštartovala vo februári minulého roka, dodalo celkovo 34 protilieta­dlových systémov Gepard vrátane približne 6-tisíc kusov munície.

20:08 Dolná komora švajčiarskeho parlamentu s odkazom na neutralitu štátu zamietla návrh, ktorý by umožnil tretím krajinám vyviezť na Ukrajinu švajčiarske zbrane a muníciu. O reexport vojenského materiálu vyrobeného vo Švajčiarsku žiadalo alpskú krajinu Nemecko a ďalšie štáty. Informovala o tom agentúra DPA.

Súčasná právna úprava Švajčiarsku zakazuje dodávky zbraní a munície do krajín zapojených do medzinárodného konfliktu. Návrh, ktorý dnes zamietla švajčiarska Národná rada, by reexport umožnil pod podmienkou, že by Valné zhromaždenie OSN označilo konflikt za útočnú vojnu, ako sa to stalo v prípade ruskej invázie na Ukrajinu. V súčasnosti môže Švajčiarsko vysloviť súhlas s reexportom iba vtedy, ak by konflikt za agresívnu vojnu označila rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN. Švajčiarsky minister hospodárstva Guy Parmelin podľa DPA pripustil, že v prípade vojny na Ukrajine je toto nemožné.

Leopard 2, Nemecko Čítajte viac Skončia na Ukrajine? Česko chce kúpiť švajčiarske Leopardy zakonzervované 40 rokov

O povolenie odovzdať Ukrajine 20 vyradených bojových vozidiel pechoty Piranha Švajčiarsko neúspešne žiadala dánska vláda. Rovnako tak Nemecko nemôže dodať Ruskom napadnutej krajine 12-tisíc nábojov do svojich protileteckých systémov Gepard. Kyjev nedostane ani dva protilietadlové kanóny kalibru 35 milimetrov, ktoré mu chcelo dodať Španielsko, napísal server Nau.ch

Nemecko minulý týždeň požiadalo Švajčiarsko o odkúpenie zakonzervovaných tankov Leopard 2, ktoré by slúžili ako náhrada za stroje poskytnuté Ukrajine. Podobnú žiadosť podľa švajčiarskej ministerky obrany Violy Amherdovej adresovalo Bernu aj Česko. Ani v tejto veci švajčiarsky parlament nejaví známky toho, že by bol ochotný s odkúpením vysloviť súhlas.

19:46 Šéf ruskej žoldnierskej organizácie známej ako Vagnerova skupina Jevgenij Prigožin vyhlásil, že sankcie, ktoré voči nemu a jeho organizácii zaviedla Európska únia, sú oprávnené a neplánuje sa proti nim brániť na súde. Ich zavedenie považuje v tejto chvíli za „celkom rozumné“, cituje z jeho vyhlásenia agentúra AFP.

Prigožin je spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho žoldnieri už niekoľko mesiacov bojujú o ovládnutie východoukrajinského mesta Bachmut.

Jevgenij Prigožin Čítajte viac Prigožin: Do dvoch rokov si vezmeme Donbas, do troch môžeme aj oblasť za Dneprom

Európska únia zaviedla zákaz udeľovania víz a zmrazila majetok mnohých Rusov obvinených z účasti v konflikte na Ukrajine počnúc marcom 2014, keď Moskva obsadila ukrajinský polostrov Krym, pripomína AFP.

Vo februári minulého roka, deň pred začiatkom ruskej vojenskej invázie na Ukrajine, doplnil Brusel svoje sankčné zoznamy o niekoľko mien vrátane Prigožinovej 83-ročnej matky Violetty.

19:12 Členovia Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) poskytli Ukrajine od začiatku ruskej vojny voči nej pomoc v hodnote 133 miliárd libier. Informuje o tom britský spravodajský portál Sky News s odvolaním sa na šéfa aliancie Jensa Stoltenberga. Vojenská pomoc podľa neho predstavovala zhruba 57 miliárd libier.

Generálny tajomník NATO v stredu zdôraznil, že spojenci musia zvýšiť výrobu munície v snahe doplniť zásoby vyčerpané touto pomocou. „Spojenci NATO podpísali zmluvy… s obranným priemyslom na zvýšenie výroby vzhľadom na signály dlhodobého dopytu a niekoľko spojencov NATO sa tiež pustilo do spoločných projektov alebo obstarávania rôznych typov munície, ale aj skladovania munície," povedal tiež Stoltemberg.

18:36 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pozval predsedu americkej Snemovne reprezentantov Kevina McCarthyho na návštevu Kyjeva. Republikánsky politik pozvanie odmietol a zopakoval, že Spojené štáty by nemali poskytovať Ukrajine „bianko šek“. Informovala o tom dnes stanica CNN.

Zelenskyj v rozhovore sa CNN vyzval McCarthyho, aby sa prišiel do Kyjeva presvedčiť o situácii na vlastné oči. „Mal by sem prísť, aby videl, ako fungujeme, čo sa tu deje, čo nám spôsobila vojna, ktorí ľudia teraz bojujú. A potom aby si urobil vlastné závery,“ povedal Zelenskyj.

Keď sa dozvedel o Zelenského pozvánke, McCarthy povedal, že cestu nepodnikne. Vyhlásil, že USA by nemali posielať Kyjevu „bianko šek“, čím zopakoval svoje vyhlásenie z minulej jesene, ktoré vyvolalo búrlivé reakcie v radoch Republikánskej i Demokratickej strany.

„Povedzme si zreteľne, čo som uviedol: Žiadne bianko šeky, jasné? Takže z tohto pohľadu nemusím jazdiť na Ukrajinu, aby som pochopil, kde je alebo nie je bianko šek,“ povedal šéf Snemovne reprezentantov. „Budem naďalej dostávať svoje informácie a podobne, ale nemusím jazdiť na Ukrajinu alebo do Kyjeva, aby som to videl. A môj názor vždy bol, že nebudem poskytovať bianko šek na nič,“ dodal.

18:02 Ukrajina urýchlene potrebuje muníciu, ktorú majú členské štáty EÚ vo svojich rezervách, aby mohla čeliť ruskej agresii. Šéf európskej diplomacie Josep Borrell to povedal na neformálnom stretnutí ministrov obrany EÚ v Štokholme, ktoré pripravilo švédske predsedníctvo v Rade EÚ.

Ministri obrany sa okrem iného zamerali na otázky ako čo najlepšie využiť Európsky mierový nástroj (EPF) na podporu investícií do spoločnej európskej obrany a na vojenskú pomoc Ukrajine. Švédsko na zasadnutie pozvalo aj ukrajinského ministra obrany Oleksija Reznikova.

Európska služba pre vonkajšiu činnosť (ESVČ) vedená Borrellom požiadala členské štáty eurobloku, aby prispeli ďalšími finančnými prostriedkami do EPF na financovanie nákupu približne 250 000 delos­treleckých granátov kalibru 155 mm pre Ukrajinu.

Podľa agentúry AFP však Kyjev tvrdí, že potrebuje štyrikrát viac munície, teda najmenej jeden milión nábojov uvedeného kalibru.

17:29 V častiach druhého najväčšieho ukrajinskom meste Charkov, ktoré je ostreľované ruskými silami už viac než rok, opäť sfunkčnili pouličné osvetlenie, čo vyvolalo radosť medzi jeho obyvateľmi. Uviedla to agentúra AFP.

Pouličné osvetlenie zapli v centre Charkova na necelé dve hodiny v utorok večer. Toto rozhodnutie je výsledkom rokovaní medzi starostom Ihorom Terechovom a bezpečnostnými predstaviteľmi, informovala charkovská radnica.

Charkov leží zhruba 40 kilometrov od hraníc s Ruskom. Svetlá áut boli vyše roka hlavným zdrojom nočného osvetlenia.

„Za ten čas sa stalo veľa nehôd, pri ktorých utrpeli zranenia ľudia,“ uviedol Terechov. Spresnil, že pouličné osvetlenie bude v Charkove postupne obnovované v ďalších štvrtiach.

Návrat osvetlenia vyvolal v uliciach Charkova radosť, píše AFP. Mesto malo pred ruskou vojenskou inváziou zhruba 1,5 milióna obyvateľov. Charkovská spisovateľka Anna Gin uviedla, že obyvatelia tohto mesta oslavovali „víťazstvo svetla nad temnotou“.

„Už dávno som necítila také silné emócie,“ napísala na sociálnej sieti Facebook. „Videla som ženu vzlykajúcu tak silno, že nedokázala zo seba vydať ani slovo. Len kričala do telefónu ‚Svetlo, svetlo, svetlo‘,“ pokračovala Gin.

16:53 Ministri obrany členských krajín Európskej únie dnes diskutovali o stratégii vystupňovania dodávok delostreleckej munície Ukrajine, ktorá zahŕňa vyčlenenie dvoch miliárd eur zo spoločných prostriedkov, oznámil po zasadnutí šéf úniovej diplomacie Josep Borrell. Polovica sumy by bola určená na spoločné nákupy projektilov, druhá na preplácanie dodávok zasielaných jednotlivými štátmi. Podľa Borrella má plán širokú podporu, na schválenie je však potrebné ďalej rokovať o „nevyriešených otázkach“.

Nedostatok delostreleckej munície je aktuálne označovaný za jeden z najpálčivejších problémov ukrajinskej armády, ktorej obrana proti ruskej invázii minulý mesiac vstúpila do druhého roka. Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov v uniknutom liste svojim úniovým náprotivkom napísal, že armáda vypáli mesačne asi 120-tisíc nábojov, potrebovala by ich však minimálne dvojnásobok. Zásoby západných spojencov Kyjeva sa medzitým rýchlo tenšia.

16:50 Európska komisia (EK) v stredu prijala oznámenie o smernici o dočasnej ochrane ukrajinských utečencov. Táto smernica bola prvýkrát aktivovaná 4. marca 2022 v reakcii na ruskú agresiu voči Ukrajine. Odvtedy získali v EÚ štatút okamžitej ochrany viac ako 4 milióny ľudí, z ktorých ho viac ako 3 milióny získali už v prvom polroku 2022. Všetci zaregistrovaní získali právo na prístup na trh práce, ako aj prístup k vzdelávaniu, zdravotnej starostlivosti a ubytovaniu, uviedla EK na svojej internetovej stránke.

V oznámení EK sa hodnotí vykonávanie smernice za posledný rok, sumarizujú sa v ňom poznatky získané počas jej uplatňovania a identifikujú sa prioritné oblasti, v ktorých treba naďalej vynakladať úsilie. Vďaka smernici EÚ poskytla okamžitú ochranu s minimom súvisiacich formalít. Túto ochranu dopĺňa komplexný a harmonizovaný súbor práv. Ide o prístup k registrácii a dokumentácii, osobitnú ochrana detí, prístup k vzdelávaniu a odbornej príprave, riešenie rizík obchodovania s ľuďmi a podpora obetí vojnových zločinov, prístup k zdravotnej starostlivosti a sociálnym dávkam, prístup k pracovným miestam a prístup k ubytovaniu a bývaniu.

16:28 Vo Švajčiarsku sa začal súd so štyrmi bývalými manažérmi pobočky ruskej banky Gazprombank v Zürichu. Traja Rusi a jeden Švajčiar sú obžalovaní z toho, že pomáhali ruskému hudobníkovi Sergejovi Rolduginovi prať peniaze patriace pravdepodobne ruskému prezidentovi. Roldugin údaje v rokoch 2014 až 2016 na švajčiarske účty vložil 50 miliónov dolárov bez dôveryhodného vysvetlenia, odkiaľ tieto peniaze pochádzajú. Vtedy pritom o sebe hovoril, že je violončelista s miernymi príjmami. Informuje o tom portál bbc.com.

O Rolduginovi bolo známe, že je blízkym priateľom ruského prezidenta Vladimira Putina a dokonca sa hovorilo, že je krstným otcom Putinovej dcéry. Na základe švajčiarskych zákonov banky musia odmietnuť alebo zrušiť účty, ak majú pochybnosti o majiteľovi účtu alebo o zdroji peňazí. Zároveň sa ráta s tým, že voči politicky exponovaným osobám budú pristupovať s mimoriadnou starostlivosťou. Keďže o Rolduginovi bolo známe, že je priateľom ruského lídra, pri investovaní miliónov vo Švajčiarsku po nelegálnej anexii Krymu a v súvislosti s následnými sankciami proti Rusku mali bankoví pracovníci zvýšiť pozornosť.

15:52 Za „šokujúci“ označil generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres v stredu počas návštevy ukrajinskej metropoly Kyjev videozáznam, ktorý má zachytávať zabitie zajatého ukrajinského vojaka príslušníkmi ruských síl po tom, čo vyslovil slogan „Sláva Ukrajine“. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Popraveny Timofij Timofij Sadura Čítajte viac OSN: Video popravy ukrajinského vojaka by mohlo byť vierohodné

15:29 Nemecko a Portugalsko odovzdajú Ukrajine sľúbené tanky Leopard 2 do konca marca, oznámil dnes nemecký minister obrany Boris Pistorius. Podľa portugalskej ministerky obrany Heleny Carreirasovej budú stroje dopravené na Ukrajinu aj s vycvičenými posádkami, informovala o tom agentúra DPA.

"Môžem vám povedať, že som sa práve dozvedel, že 18 nemeckých tankov Leopard 2A6 a tri portugalské môžu na Ukrajinu doraziť všetky spoločne (…) ešte tento mesiac, "povedal Pistorius na okraj zasadnutia ministrov obrany krajín Európskej únie vo Švédsku. Tanky podľa neho do Ruskom napadnutej krajiny dorazia spoločne s vycvičenými posádkami a potom môžu byť nasadené v boji.

Portugalská ministerka obrany Helena Carreirasová v Štokholme uviedla, že tri tanky Leopard poskytnuté jej krajinou sú už v Nemecku a sú „plne funkčné“. „Spolu s 18 nemeckými tankmi budú odovzdané Ukrajine do konca mesiaca,“ citovala ju portugalská agentúra Lusa. Portugalsko má celkovo 37 nemeckých tankov Leopard 2A6, ktoré pred rokmi kúpilo od Holandska.

15:04 Generálny tajomník OSN António Guterres a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzvali na predĺženie obilnej dohody s Ruskom, ktorá Kyjevu umožnila vývoz poľnohospodárskych plodín z čiernomorských prístavov Ukrajiny do sveta aj napriek pokračujúcej voj­ne.

Dohoda sa má 18. marca automaticky predĺžiť, ak žiadna strana nevznesie výhrady. Moskva však už dala najavo, že najprv by mali byť odstránené prekážky, ktoré bránia vývozu poľnohospodárskych komodít z Ruska, kým dohoda bude môcť pokračovať, napísala agentúra Reuters.

14:41 Iniciatíva Notebooky pre Ukrajinu zhromaždila ďalších 13-tisíc notebookov, smartfónov a tabletov, ktoré budú doručené na Ukrajinu. Potvrdila to v stredu Európska komisia (EK), ktorá akciu podporuje, informuje spravodajca TASR.

EK pripomenula, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu pomohla prostredníctvom mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany dodať Ukrajine 12-tisíc elektronických zariadení (notebooky, smartfóny, tablety). Ďalších 13-tisíc odošle v najbližších týždňoch.

Táto iniciatíva EK vznikla vlani v decembri spolu s ukrajinským ministerstvom pre digitálnu transformáciu a DIGITALEUROPE, európskou organizáciou zastupujúcu priemyselnú oblasť digitálnych technológií. Jej cieľom je zozbierať najmenej 50-tisíc zariadení.

13:56 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v stredu upozornil, že mesto Bachmut na východe Ukrajiny by v nasledujúcich dňoch po mesiacoch bojov mohli získať Rusi. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

„Nemôžeme vylúčiť, že Bachmut môže v nasledujúcich dňoch nakoniec padnúť,“ povedal Stoltenberg v rámci schôdzky ministrov obrany členských krajín EÚ v Štokholme.

Dodal, že Rusko nasadzuje do bojov o Bachmut čoraz viac jednotiek a to, čo armáde chýba v kvalite, sa snaží nahradiť kvantitou. Pripomenul tiež, že Moskva utrpela v bojoch o toto mesto veľké straty.

Šéf NATO zdôraznil, že prípadné dobytie Bachmutu by nutne neznamenalo akýsi zlomový bod vo vojne na Ukrajine. „Len to zdôrazňuje, že by sme nemali Rusko podceňovať. Musíme Ukrajine naďalej poskytovať podporu,“ povedal.

13:25 Prvé zo 116 použitých amerických tankov Abrams dorazia do Poľska v apríli, oznámil poľský minister obrany Mariusz Blaszczak. Varšava si ich objednala zo Spojených štátov v rámci výrazného rozšírenia svojich ozbrojených síl. TASR o tom informuje podľa správy agentúry PAP.

„Prebiehajú prípravy na prevoz prvých tankov Abrams zo 116 objednaných pre poľskú armádu,“ napísal Blaszczak na sociálnej sieti Twitter.

Dohoda o dodaní použitých tankov Abrams M1A1 bola podpísaná začiatkom januára. Z celkovej hodnoty 1,4 miliardy dolárov pokryjú Spojené štáty v rámci vojenskej pomoci 200 miliónov dolárov.

Dohoda zahŕňala aj 12 vozidiel technickej podpory, osem mobilných mostov, šesť veliteľských vozidiel a 26 vozidiel údržby ako aj výcvikovú a logistickú podporu. Spomínaných 116 tankov Abrams, ktoré majú doraziť do Poľska, predtým používalo americké námorníctvo. Zvyšné použité tanky Abrams M1A1 dorazia do Poľska v priebehu roka 2023 a 2024.

12:38 Ruský prezident Vladimir Putin dnes zablahoželal ženám a najmä ženám slúžiacim v ozbrojených silách k Medzinárodnému dňu žien, ktorý v Rusku stále patrí k veľkým sviatkom. Ruskí novinári pôsobiaci v exile, napríklad v serveri Meduza, pripomínajú Putinove slová prednesené pred rokom, keď ženám sľuboval, že nepošle do bojov na Ukrajine ani mužov prechádzajúcich povinnou vojenskou službou v armáde ani nepovolá do boja vojakov zo zálohy.

putin Čítajte viac Putin zablahoželal vojačkám k MDŽ, o vlaňajších sľuboch ženám sa nezmienil

12:26 Európsky súd dnes zrušil sankcie, ktoré blok kvôli ruskej invázii na Ukrajinu vlani uvalil na matku šéfa žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina Violettu. Súd o tom informoval v tlačovej správe. Súd o vôbec prvom rozhodnutí týkajúcom sa žaloby niekoho z radu príbuzných ruských činiteľov alebo oligarchov zaradených na sankčný zoznam informoval v tlačovej správe. Samotná rodinná väzba na človeka spoluzodpovedného za ruskú agresiu voči susednej krajine podľa sudcov na obmedzenie práv na území EÚ nestačí.

Prigožinová na zozname figurovala od vlaňajšieho februára, keďže je podľa Rady EÚ majiteľkou viacerých firiem zo skupiny Concord group založenej jej synom. Preto sa podľa orgánu reprezentujúceho úniovné štáty podieľa na aktivitách súvisiacich s obmedzovaním územnej celistvosti, suverenity a nezávislosti Ukrajiny. Právnici Prigožinovej však rozhodnutie spochybnili a obrátili sa na úniovú justíciu.

Podľa dnešného rozhodnutia Všeobecného súdneho dvora, teda druhej najvyššej súdnej inštancie EÚ, Rada EÚ dostatočne nedoložila, že Prigožinová firmy skutočne vlastní. Podľa súdu bolo preto spojivo medzi Prigožinovou a jej synom v čase prijatia sankcií „založené iba na ich rodinnej väzbe a preto nie je dostatočným dôvodom na jej zaradenie“ na sankčný zoznam.

12:23 Vládca autonómneho Čečenska Ramzan Kadyrov dnes označil svojho koňa Zazou, ukradnutého v Česku, za prvú obeť sankcií, ktoré zaviedol Západ už v roku 2014 v reakcii na ruskú anexiu ukrajinského polostrova Krym. Hodnotu koňa vyčíslil na najmenej desať miliónov dolárov.

kôň, Cyprus, farma Čítajte viac Kadyrov bedáka nad ukradnutým koňom. Stojí 10 miliónov dolárov, tvrdí

11:57 Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva v stredu vyjadril presvedčenie, že videozáznam popravy zajatého ukrajinského vojaka by mohol byť vierohodný. Video zachytáva zadržaného ukrajinského vojaka, ako stojí v plytkom zákope, fajčí a keď povie „Sláva Ukrajine“, zastrelia ho.

Popraveny Timofij Timofij Sadura Čítajte viac OSN: Video popravy ukrajinského vojaka by mohlo byť vierohodné

11:00 Nemecko zvýši podporu Ukrajiny, ak Čína začne Rusku dodávať zbrane. Podľa agentúry Reuters to uviedol nemecký minister obrany Boris Pistorius v rozhovore s nemeckým rozhlasom Deutschlandfunk v Štokholme, kde sa k neformálnemu rokovaniu stretávajú ministri obrany EÚ.

Nemecký minister obrany Pistorius sa v dnešnom rozhovore s rádiom Deutschlandfunk vyjadril aj k utorkovej správe denníka The New York Times, podľa ktorej môže za vlaňajším útokom na plynovody Nord Stream stáť proukrajinská skupina. Nemecký šéf obrany v tejto súvislosti varoval pred unáhlenými závermi.

Nemecko Pitorius Čítajte viac Ak Čína začne vyzbrojovať Rusko, zvýšime podporu Ukrajiny, reaguje Nemecko

10:45 Kremeľ v stredu označil správy médií o útokoch na potrubia plynovodu Nord Stream za „koordinované úsilie“, ktoré má odkloniť pozornosť. TASR správu prevzala z webových stránok denníka The Guardian a stanice CNN.

Denník New York Times (NYT) v utorok napísal, že americkí predstavitelia získali a preskúmali nové informácie, ktoré naznačujú, že za minuloročné výbuchy na plynovode Nord Stream je zodpovedná „proukrajinská skupina“. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov tieto správy označil za „dezinformačnú kampaň“. Ukrajina akúkoľvek účasť na útokoch popiera.

„Tvorcovia týchto útokov chcú očividne odkloniť pozornosť,“ uviedol Peskov pre ruské médiá. Dodal, že ide o „koordinovane“ vytváraný obsah médií. „Ako môžu predstavitelia USA čokoľvek tvrdiť bez vyšetrovania?“ spýtal sa. Krajiny podieľajúce sa na prevádzke Nord Stream by podľa jeho slov mali trvať na urýchlenom a transparentnom vyšetrovaní.

nord stream Čítajte viac Podľa USA bola za útokom na Nord Stream skupina naklonená Kyjevu

10:00 Ukrajinský generálny štáb vo svojej pravidelnej rannej operačnej zvodke uvádza, že ruské invázne sily „napriek značným stratám“ naďalej útočia na Bachmut. A tvrdí, že Rusi pokračujú okrem iného práve pri tomto meste v neúspešnej ofenzíve. „Neúspešné útočné akcie viedli aj pri obciach Berchivka, Dubovo-Vasylivka, Orichovo-Vasylivka, Bohdanivka, Ivanivske a Kliščijivka,“ tvrdí velenie ukrajinských síl s odvolaním sa na obce severne, južne a západne od Bachmutu.

Rusi podľa neho len pri Orichove-Vasylivke podnikli za posledný deň viac ako 30 neúspešných útokov. Celkovo ukrajinskí obrancovia za uplynulý deň odrazili vyše 100 nepriateľských útokov, píše ukrajinský generálny štáb a okrem iného oznamuje, že invázne vojsko naďalej zameriava svoje hlavné úsilie na útočné akcie v smeroch na Kupjansk, Lyman, Bachmut, Avdijivku a Šachtarske.

9:21 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v stredu na Medzinárodný deň žien vzdala poctu Ukrajinkám. Na Twitteri obrazne napísala, že tie, ktoré sa pridali k ukrajinským ozbrojeným silám, „rozbili sklenený strop nad hlavami ruských útočníkov“. Informoval o tom portál britského denníka The Guardian.

Von der Leyenová v tvíte napísala: „Vzdávam poctu ženám, ktoré sú inšpiráciou pre nás všetkých. Ženám Ukrajiny. Tým, ktoré vstupom do armády rozbili sklenený strop nad hlavami ruských útočníkov. A tým, ktoré sa stali nezlomnými silami dobra, tak ako Olena Zelenská (prvá dáma Ukrajiny).“

Von der Leyenová je na návšteve Kanady, kde okrem iného predniesla prejav v tamojšom parlamente. Z Kanady odcestuje do USA, kde ju v piatok prijme prezident Joe Biden. Jej rozhovory v Kanade a USA sa zameriavajú práve na vojnu na Ukrajine, obchod a transatlantické záležitosti.

9:02 Podľa Inštitútu pre štúdium vojny ruské sily nebudú v prípade obsadenia Bachmutu schopné bezprostredne pokračovať hlbšie na území Ukrajiny. Rusko v tejto časti frontu využíva predovšetkým jednotky na boj zblízka, ktoré zrejme neovládajú manévrový spôsob boja, a nemá tam dostatok mechanizovaných síl, píše ISW.

Okrem toho z Bachmutu vychádzajú na západ dve cesty v rôznych smeroch – do Kosťantinivky a do Slovjansku a Kramatorsku. Ofenzívy v oboch smeroch sa nebudú vzájomne podporovať, takže ruské velenie si bude musieť vybrať jednu, aby malo nejakú šancu na úspech. Ukrajinské sily navyše pozdĺž oboch ciest vybudovali silné opevnenia, uvádza ISW.

8:35 Rumunsko chce kúpiť americké tanky Abrams, informoval v utorok predstaviteľ rumunského ministerstva obrany generálporučík Teodor Incicas podľa agentúry Reuters.

„Práve prebieha proces zaslania našej (ministerstva) žiadosti o predbežné schválenie nákupu práporu tankov,“ uviedol generálporučík Incicas, poverený zaobstarávaním vojenskej výzbroje. Citoval ho portál ministerstva obrany Observatorul Militar.

Incicas dodal, že po schválení žiadosti bude o nej rokovať vláda, ktorá podpíše s USA medzivládnu dohodu. Časový rámec nákupu zatiaľ nebol upresnený.

Rumunsko ako členský štát Európskej únie a Severoatlantickej aliancie (NATO) po invázii Ruska na Ukrajinu zvýšilo tento rok výdavky na obranu z 2 percent na 2,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP).

Rumunsko má s Ukrajinou 650 kilometrovú spoločnú hranicu. Na svojom území má americký systém protiraketovej obrany a od vlaňajška aj stálu bojovú skupinu Aliancie.

Krajiny ako Poľsko, Fínsko a Nemecko sa snažia urýchliť dohody o kúpe amerických zbraní a rokovať o nových dodávkach.

Rumunské ministerstvo obrany podpísalo v decembri dohodu na nákup siedmich systémov izraelských bezpilotných lietadiel Watchkeeper X od spoločnosti Elbit Systems. Ich hodnota je približne 1,89 miliardy lei (asi 384 miliónov eur).

Rumunsko v rámci modernizácie štátneho zbrojárskeho priemyslu chce investovať do nových technológií, aby posilnilo svoju pozíciu v regióne, oznámil rumunský minister hospodárstva v decembri.

7:51 Ruská žoldnierska Wagnerova skupina tvrdí, že má plne pod kontrolou východnú časť ukrajinského mesta Bachmut. Podľa agentúry Reuters to uviedol zakladateľ skupiny Jevgenij Prigožin. Niektoré jeho výroky o úspechoch wagnerovcov sa ale v minulosti ukázali ako nepravdivé. O plné ovládnutie ukrajinského mesta sa žoldnieri spolu s jednotkami ruskej armády snažia za cenu vysokých strát už niekoľko mesiacov.

„Jednotky súkromnej vojenskej Wagnerovej skupiny prevzali kontrolu nad východnou časťou Bachmutu. Všetko na východ od rieky Bachmutka je plne pod kontrolou wagnerovcov,“ uviedol Prigožin v hlasovej nahrávke na sieti Telegram. Jeho tvrdenie nebolo podľa agentúry Reuters možné overiť z nezávislých zdrojov.

Taktiež americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) ale na základe analýzy svojich zdrojov dospel k záveru, že „po kontrolovanom ukrajinskom stiahnutí“ ruské sily pravdepodobne obsadili východnú časť Bachmutu za riekou Bachmutka.

Dobytie mesta s predvojnovou populáciou 70 000 ľudí by pre Rusko bolo prvým významným víťazstvom za viac ako pol roka a otvoriť by mu mohlo cestu k útoku na posledné zvyšné mestské centrá v Doneckej oblasti.

7:08 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že dobytie mesta Bachmut na východe Ukrajiny by mohlo ruským jednotkám otvoriť cestu k ďalším mestám. Zopakoval tiež, že ukrajinskí obrancovia v Bachmute „musia byť silní“. V noci na stredu to uviedla televízia CNN.

Rozhodnutie brániť Bachmut je podľa Zelenského „taktické“. Ukrajinský prezident tiež vyhlásil, že rozumie, čo chce Moskva dosiahnuť dobytím tohto mesta, o ktoré ukrajinskí a ruskí vojaci už niekoľko mesiacov zvádzajú ťažké boje.

„Rusko potrebuje aspoň nejaké víťazstvo, aj malé, a to i za cenu ničenia a vyvraždenia všetkých civilistov v Bachmute,“ povedal Zelenskyj. Nejde podľa neho o len o samotné víťazstvo v meste, ale o dojem, ktorý sa snaží vytvoriť Moskva – že ruská armáda je silná.

Zelenskyj upozornil, že dobytie Bachmutu by ruským vojakom mohlo otvoriť cestu k ďalším mestám v regióne – ku Kramatorsku či Sloviansku.

Bachmut nemá výraznejší strategický význam a analytici tvrdia, že jeho možné obsadenie neprinesie v konflikte veľký obrat.

Moskva sa toto východoukrajinské mesto ležiace v Doneckej oblasti snaží dobyť už celé mesiace. V ostatnom čase sa už zdalo, že sa ukrajinské sily stiahnu, komentuje Sky News. Zelenskyj však v pondelok informoval, že dal ozbrojeným silám pokyn nájsť jednotky na posilnenie obrany Bachmutu, ktorá tak podľa jeho slov bude pokračovať.

6:54 Bieloruské ministerstvo obrany dostalo za úlohu vypracovať novú vojenskú doktrínu, ktorá bude reagovať na „eskaláciu globálneho politického napätia“. S odvolaním sa na ruské zdroje to napísala agentúra Reuters, podľa ktorej zatiaľ nie je jasné, čo konkrétne má nová doktrína obsahovať.

Bielorusko je najbližším spojencom Ruska, ktoré už viac ako rok vedie vojnu proti Ukrajine. Svojich vojakov do bojov síce východoeurópska krajina nevyslala, ale poskytla Rusku na útok proti Ukrajine svoje územie. V počiatočnej fáze invázie odtiaľ ruské vojská útočili na Kyjev.

Dokument, o ktorom informujú ruské agentúry, nariaďuje „v súvislosti s eskaláciou globálneho geopolitického napätia“ prijatie opatrení „zameraných na ochranu nezávislosti, územnej celistvosti, zvrchovanosti a ústavného poriadku pred vonkajšími a vnútornými hrozbami“.

Bieloruská bezpečnostná rada tiež ministerstvu obrany nariadila, aby do mesiaca dokončilo návrh zákona o vytvorení novej dobrovoľníckej územnej obrany. Tá by mala mať 100-tisíc až 150-tisíc dobrovoľníkov.

6:27 Švajčiarsky prezident Alain Berset je v otázke žiadosti Nemecka o odkúpenie tankov Leopard 2 od Švajčiarska skeptický a tvrdí, že takéto transakcie majú pevne stanovený právny rámec. V noci na stredu to uviedla agentúra DPA.

„Na predaj zbraní existujú určité pravidlá a výnimka z nich jednoducho nie je možná,“ vyhlásil Berset. Pripustil však, že je možné zmeniť právne predpisy, o čom „vo Švajčiarsku v súčasnosti prebiehajú rokovania“, no zároveň zdôraznil, že jeho vlasť chce zostať v tejto otázke „pomerne konzervatívna a umiernená“.

Švajčiarsko v súčasnosti vlastní 230 tankov typu Leopard 2, z ktorých 134 je v aktívnej prevádzke. Zvyšných 96 sa nepoužíva. Švajčiarsko sa musí rozhodnúť, či tieto zvyšné tanky označí za vyradené z arzenálu švajčiarskych ozbrojených síl, keďže na základe tamojších zákonov je možné odpredať len vyradené zariadenia. Rozhodovať o tom bude parlament, zatiaľ však nie je jasné, kedy sa tak stane.

DPA pripomína, že Nemecko na začiatku marca požiadalo Švajčiarsko, aby mu odpredalo časť svojich tankov typu Leopard 2. Takýto kontrakt by umožnil Berlínu zintenzívniť vojenskú pomoc Kyjevu, hoci tanky kúpené od Švajčiarska by na Ukrajinu dodané neboli.

Nemecko je — podobne ako Poľsko, Portugalsko, Fínsko a Švédsko — jednou z krajín, ktorá prisľúbila, že Ukrajine dodá tanky Leopard na obranu voči už vyše roka trvajúcej ruskej vojenskej agresii. Poskytnuté tanky však tieto krajiny musia nahradiť.

Švajčiarsko vzhľadom na svoju neutralitu a vlastné zbrojné embargo nemôže dodávať zbrane priamo Kyjevu. V poslednej dobe tam však rastú proukrajinské nálady — vo verejnosti aj politických kruhoch. Švajčiarska vláda sa tak dostáva pod rastúci tlak, aby zrušila platné embargo, ktoré zakazuje vyvážať zbrane do oblastí, v ktorých prebieha vojenský konflikt.

Zmiernenie obmedzení v tejto oblasti odporučili už aj dva výbory švajčiarskeho parlamentu a apelujú naň aj členské krajiny EÚ susediace so Švajčiarskom.

6:00 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg pred zasadnutím ministrov obrany Európskej únie vo Švédsku uviedol, že Ukrajina naliehavo potrebuje zvýšenie vojenskej pomoci. Z ruskej invázie na Ukrajinu sa podľa neho stal súboj logistík, informovala agentúra DPA.

„Stala sa z toho opotrebovávacia vojna a tým aj boj logistik,“ povedal Stoltenberg po rokovaní s predsedom švédskej vlády Ulfom Kristerssonom v Štokholme. Podľa šéfa NATO je dôležité, aby spojenci Ukrajiny navýšili zbrojársku výrobu.

V tejto súvislosti Stoltenberg privítal, že sa pracuje na spoločnom nákupe munície zo strany štátov EÚ. V NATO podľa neho existujú spoločné nákupy už niekoľko rokov.

Ministri obrany dvadsaťsedmičky budú o ďalších dodávkach munície na Ukrajinu rokovať v stredu na stretnutí blízko Štokholmu. Podľa agentúry DPA panujú obavy, že by krajina napadnutá Ruskom nemusela mať v budúcnosti k dispozícii dostatok delostreleckých granátov. Už vo februári estónsky minister zahraničia Urmas Reinsalu na zasadnutí ministrov EÚ uviedol, že Ukrajine sa míňa munícia.

Teraz sa diskutuje o návrhu, aby sa výrazne zvýšil objem prostriedkov, ktorými bude únia prispievať členským štátom na nákup munície pre Ukrajinu. Na tento účel by mohla byť uvoľnená ďalšia miliarda eur. Stoltenberg bol na schôdzku únijných ministrov pozvaný ako hosť.

407 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine