Írsko má v ústave, že miesto ženy je v domácnosti. Chcú to dať preč

Írsko v novembri usporiada referendum, ktoré rozhodne, či z ústavy vymazať pasáž o tom, že miesto ženy je v domácnosti. S odvolaním sa na írsku vládu to napísala agentúra Reuters.

08.03.2023 06:10
debata (3)

Osemdesiatšesťročná ústava katolíckej krajiny v posledných rokoch zaznamenala niekoľko zmien vrátane povolenia manželstva jednopohlavných párov alebo zrušenia zákazu potratov. „Zastaraný“ odkaz na úlohu žien v spoločnosti v nej ale naďalej zostáva a podľa írskeho premiéra Lea Varadkara je potrebné ho zmeniť.

žena s mopom na sklo Čítajte viac Najkrajší darček ženám k MDŽ? Dorovnajte im platy

„S potešením oznamujem, že vláda chce usporiadať referendum o zmene našej ústavy s cieľom zakotviť rovnosť žien a mužov a odstrániť zastaranú zmienku o ‚ženách v domácnosti‘,“ uviedol Varadkar vo vyhlásení pri príležitosti Medzinárodného dňa žien.

V článku 41.2 ústavy sa píše, že štát uznáva, že „žena svojím životom v domácnosti poskytuje štátu pomoc, bez ktorej nemožno dosiahnuť všeobecné blaho“, a že „matky nesmú byť ekonomickou situáciou nútené vykonávať prácu na úkor svojich povinností v domácnosti“.

Akúkoľvek zmenu ústavy v päťmiliónovej krajine musia schváliť občania v referende. V referendách o povolení manželstva jednopohlavných párov i potratov sa za zmenu vyslovila veľká väčšina Írov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Írsko #Medzinárodný deň žien