Lukašenko nariadil vypracovať novú vojenskú doktrínu. Krajinu má chrániť 150 000 dobrovoľníkov

Bieloruské ministerstvo obrany dostalo za úlohu vypracovať novú vojenskú doktrínu, ktorá bude reagovať na "eskaláciu globálneho politického napätia". S odvolaním sa na ruské zdroje to napísala agentúra Reuters, podľa ktorej zatiaľ nie je jasné, čo konkrétne má nová doktrína obsahovať.

08.03.2023 11:02
Alexandr Lukašenko Foto: ,
Bieloruský líder Alexandr Lukašenko.
debata (4)

Bielorusko je najbližším spojencom Ruska, ktoré už viac ako rok vedie vojnu proti Ukrajine. Svojich vojakov do bojov síce východoeurópska krajina nevyslala, ale poskytla Rusku na útok proti Ukrajine svoje územie. V počiatočnej fáze invázie odtiaľ ruské vojská viedli ofenzívu na Kyjev.

VIDEO: Zničili bieloruskí partizáni ruské sledovacie lietadlo?
Video

Dokument, o ktorom informujú ruské agentúry, nariaďuje „v súvislosti s eskaláciou globálneho geopolitického napätia“ prijatie opatrení „zameraných na ochranu nezávislosti, územnej celistvosti, zvrchovanosti a ústavného poriadku pred vonkajšími a vnútornými hrozbami“.

A-50, Rusko, Bielorusko Čítajte viac Husársky kúsok? Bieloruskí partizáni tvrdia, že zničili ruské sledovacie lietadlo

Bieloruská bezpečnostná rada tiež ministerstvu obrany nariadila, aby do mesiaca dokončilo návrh zákona o vytvorení novej dobrovoľníckej územnej obrany. Tá by mala mať 100 – 150 000 dobro­voľníkov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #vojna na Ukrajine