OSN: Video popravy ukrajinského vojaka by mohlo byť vierohodné

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) v stredu vyjadril presvedčenie, že videozáznam popravy zajatého ukrajinského vojaka by mohol byť vierohodný. TASR o tom informuje podľa správy AFP.

08.03.2023 11:49 , aktualizované: 15:50
Popraveny Timofij Timofij Sadura Foto:
Zajatý ukrajinský vojak Timofij Šadura na zábere z videa bezprostredne predtým, ako ho zastrelili.
debata (56)

„Berieme na vedomie toto video zverejnené na sociálnych sieťach, ktoré zachytáva ukrajinského vojaka neschopného boja (hors de combat), ktorého podľa všetkého popravujú ruské ozbrojené sily. Na základe predbežného skúmania sme presvedčení, že video by mohlo byť vierohodné,“ uviedla hovorkyňa OHCHR.

Od začiatku vojny na Ukrajine zaznamenal OHCHR početné prípady porušovania medzinárodného humanitárneho práva v prípade vojnových zajatcov vrátane popráv bez náležitého procesu.

VIDEO: Zábery zo zastrelenia ukrajinského vojaka. NEVHODNÉ PRE CITLIVÉ POVAHY

„Všetky tieto obvinenia musia byť nestranne a účinne vyšetrené a voči zodpovedným osobám musí byť vyvodená zodpovednosť,“ dodala.

„Podľa predbežných údajov je zabitým mužom vojak 30. samostatnej mechanizovanej brigády Tymofij Mykolajovyč Šadura,“ napísala v utorok ukrajinská armáda na sociálnej sieti Telegram. Vyšetrovanie prípadu, ktorý vyvolal hnev ľudí, sa už začalo.

Video zachytáva zadržaného ukrajinského vojaka, ako stojí v plytkom zákope, fajčí a keď povie „Sláva Ukrajine“, zastrelia ho. Na sociálnych médiách sa začalo šíriť v pondelok. Vysokopostavení predstavitelia v Kyjeve pripísali smrť vojaka ruskej armáde a žiadajú spravodlivosť.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom príhovore v pondelok večer povedal, že video zachytáva, ako ruské sily „surovo zabíjajú“ ukrajinského vojaka. „Nájdeme tých vrahov,“ zaviazal sa.

Popraveny Timofij Timofij Sadura Čítajte viac Zvolal „Sláva Ukrajine!“. Ruskí vojaci popravili bezbranného zajatca

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba už predtým vyzval Medzinárodný trestný súd (ICC) so sídlom v Haagu, aby videozáznam vyšetril.

Hors de combat je pojem medzinárodného práva a diplomacie, označujúci vojakov ďalej neschopných boja (zostrelených pilotov, zranených či chorých vojakov). Osoby hors de combat majú garantovanú zvláštnu ochranu podľa vojnového práva.

VIDEO: Slovenská húfnica Zuzana 2 na fronte na Ukrajine

Video
Jeden zahynul pri Kyjeve, ďalší pri obrane...
Prvé úmrtia športovcov – prevažnej väčšiny...
+13Aj Jevhen Malyšev zomrel v prvých dňoch vojny....

Guterres: Video s vraždou ukrajinského vojaka je „šokujúce“

Za „šokujúci“ označil generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres v stredu počas návštevy ukrajinskej metropoly Kyjev videozáznam, ktorý má zachytávať zabitie zajatého ukrajinského vojaka príslušníkmi ruských síl po tom, čo vyslovil slogan „Sláva Ukrajine“. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

„Šokujúce zábery zachytávajúce očividnú vraždu ukrajinského vojaka, sú ďalšou tragickou pripomienkou toho, že pravidlá vedenia vojny sa musia striktne dodržiavať,“ povedal Guterres.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine