Putin zablahoželal vojačkám k MDŽ, o vlaňajších sľuboch ženám sa nezmienil

Ruský prezident Vladimir Putin dnes zablahoželal ženám a najmä ženám slúžiacim v ozbrojených silách k Medzinárodnému dňu žien, ktorý v Rusku stále patrí k veľkým sviatkom. Ruskí novinári pôsobiaci v exile, napríklad v serveri Meduza, pripomínajú Putinove slová prednesené pred rokom, keď ženám sľuboval, že nepošle do bojov na Ukrajine ani mužov prechádzajúcich povinnou vojenskou službou v armáde ani nepovolá do boja vojakov zo zálohy.

08.03.2023 12:46
debata (9)

VIDEO: Putin hovorí s mamou dôstojníka, ktorý zahynul na Ukrajine

Video

Už v septembri ale ruský prezident vyhlásil „čiastočnú mobilizáciu“, pri ktorej úrady povolali do armády státisíce mužov. Časť z nich podľa otvorených zdrojov zakrátko prišla o život na fronte na Ukrajine bez toho, aby sa dočkala dôkladnejšieho výcviku. Hovorilo sa aj o povolancoch, ktorí na Ukrajine padli.

"Zdôrazním, že bojových akcií sa nezúčastňuje a nebudú zúčastňovať vojaci prechádzajúci základnou vojenskou službou. Nebude sa konať ani dodatočné povolávanie záložníkov. Stanovené úlohy riešia len profesionálni vojaci. Som presvedčený, že spoľahlivo zabezpečí bezpečnosť a mier pre ľud Ruska, "vyhlásil Putin pred rokom.

Má Putin dvojníkov? Posúďte sami

Ukrajinská tajná služba tvrdí, že šéf Kremľa Vladimir Putin má minimálne troch dvojníkov. Pozrite si ruského prezidenta na fotografiách. Nájdete nejaké rozdiely?

Fotogaléria
Vladimir Putin na snímke z roku 2004 s...
Putin s vtedajším americkým prezidentom...
+7Putin s opernou divou Annou Netrebko v roku 2008.

Dnes okrem gratulácie „matkám, babkám, sestrám, ženám, dcéram a priateľkám v mestách a dedinách našej veľkej krajiny“ prezident zvlášť zablahoželal vojakom, ktoré „si zvolili najvyššie poslanie – obranu vlasti“, či už v bojových jednotkách, alebo v úlohe vojenských lekárok a zdravotníčok. Zvlášť Putin tiež oslovil ženy, ktorých príbuzní bojujú na Ukrajine. Prezident tiež hovoril o „vnímavosti ženského srdca“ v „ťažkých chvíľach, v časoch skúšok“.

Na Putinov rozkaz vpadli ruské vojská do susednej krajiny pred 378 dňami, čím ruský prezident rozpútal najhorší pozemný konflikt v Európe od konca druhej svetovej vojny. Vojna si podľa odhadov už vyžiadala desaťtisíce životov vojakov a tisícky zabitých civilistov; milióny ľudí vyhnala z domovov. Ukrajinská generálna prokuratúra dnes uviedla, že v dôsledku ruskej agresie prišlo o život 464 detí, ďalších 931 utrpelo zranenia. Tieto údaje však nie sú ani úplné, ani konečné.

VIDEO: Veľvyslanec USA: Putin si dáva veľký pozor, aby nevyprovokoval NA­TO

Video

Manželka ukrajinského prezidenta Olena Zelenská dnes uviedla, že prokuratúra vyšetruje 171 prípadov sexuálneho násilia spáchaného ruskými vojakmi na Ukrajine. Medzi obeťami sú aj muži a deti, upozornila. Server Meduza dodal, že podľa údajov OSN sa vek obetí pohybuje od štyroch po 82 rokov.

Obeťou vojny sa podľa kritikov pomerov stali aj zvyšky slobody v Rusku, kde novoprijaté zákony hrozia tvrdým postihom všetkým nespokojencom trúfajúcim si odchýliť sa od oficiálnej interpretácie vojny ako „. špeciálne vojenské operácie“, v ktorej ruskí vojaci neútočia na civilistov a civilné ciele ani sa nedopúšťajú vojnových zločinov, akokoľvek fakty a dôkazy dokazujú niečo iné.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #MDŽ #vojna na Ukrajine