Ženy po celom svete pochodujú a demonštrujú za svoje ohrozené práva

Pri príležitosti Medzinárodného dňa žien sa v hlavných mestách štátov konajú pochody, zhromaždenia a demonštrácie. Napríklad v španielskej metropole Madrid bývajú široké bulváre plné fialovej farby, ktorá sa často spája s právami žien.

08.03.2023 13:40
Pakistan MDŽ ženy protest Foto: ,
Ženy a stúpenkyne pakistanskej náboženskej strany "Jamaat-e-Islami" pochodujú počas zhromaždenia pri príležitosti Medzinárodného dňa žien v pakistanskom meste Láhaur 8. marca 2023.
debata (2)

Ženy po celom svete sa v stredu masovo vydávajú do ulíc, aby na MDŽ bránili svoje práva, ktoré sú čoraz viac napádané. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Pochody sa už v stredu konali v Thajsku a Indonézii. Niekoľko desiatok žien pred parlamentom podporilo schválenie očakávaného zákona na ochranu pomocníčok v domácnostiach.

Dôvodov na protesty žien je veľa: vláda Talibanu v Afganistane zakázala ženám študovať na univerzitách, Irán po smrti 22-ročnej Kurdky Mahsy Amíníovej tvrdo potláča odpor, v USA obmedzili právo na interrupciu a na Ukrajine ženy tragicky ovplyvňuje vojna.

Pokrok v právach žien „nám mizne pred očami“, vyhlásil v pondelok 6. marca generálny tajomník OSN António Guterres. Na dosiahnutie rodovej rovnosti by sme pri takomto tempe vývoja potrebovali ďalšie tri storočia, povedal.

António Guterres Čítajte viac Práva žien nie sú žiadnym luxusom

„Práva žien sú porušované a ohrozované po celom svete,“ upozornil Guterres. Poukázal na Afganistan, kde „sú ženy a dievčatá vymazané z verejného života“.

Afganské univerzity sa v pondelok po zimnej prestávke znovu otvorili, ale do tried sa vrátili iba muži, pretože úrady ovládané Talibanom stále zakazujú ženám vyššie vzdelanie.

Európska únia v predvečer MDŽ zaviedla sankcie proti afganským jednotlivcom a subjektom, ktoré sú zodpovedné za násilie proti ženám a za porušovanie ich práv. Sú tiež namierené proti predstaviteľom z piatich ďalších krajín – Iránu, Ruska, Južného Sudánu, Mjanmarska a Sýrie.

V Európe sa budú konať pochody v mnohých krajinách vrátane Francúzska, kde budú demonštranti v približne 50 mestách žiadať „rovnosť žien na pracoviskách aj v živote“. Protesty sa zameriavajú aj proti nepopulárnej dôchodkovej reforme, ktorá je nespravodlivá voči ženám.

V Londýne si Múzeum Madame Tussaudovej pripomenie MDŽ odhalením novej voskovej figuríny politickej aktivistky a líderky sufražetiek Emmeline Pankhurstovej.

V Pakistane pochody kritizujú ako propagovanie liberálnych západných hodnôt a nerešpektovanie náboženského a kultúrneho cítenia. Tamojší organizátori museli vybojovať na súdoch mnoho sporov, aby presadili demonštrácie.

Na komunistickej Kube zatkli aktivistov žiadajúcich povolenie na demonštrácie. Feministické organizácie preto vyzvali ľudí, aby sa „pridali k virtuálnemu pochodu“ na sociálnych sieťach a upozornili tým na rodové násilie a na vraždy žien.

žena s mopom na sklo Čítajte viac Najkrajší darček ženám k MDŽ? Dorovnajte im platy
2 debata chyba
Viac na túto tému: #práva žien #MDŽ