Pri Bachmute padla legenda. Ukrajinský veliteľ Da Vinci je mŕtvy

Dmytro Kocjubajlo bol jedným z najmladších Hrdinov Ukrajiny, titul získal v roku 2021. Prezývali ho „Da Vinci". Jeho snom bolo stať sa umelcom. Zahynul v bitke pri Bachmute.

08.03.2023 14:10
debata (467)

„Dnes bol v akcii zabitý Dmytro ‚Da Vinci‘ Kocjubajlo, Hrdina Ukrajiny, vojenský dobrovoľník, symbol odvahy. Bojovník 67. samostatnej mechanizovanej brigády a veliteľ práporu,“ povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom pravidelnom prejave v utorok večer, píše Kyiv Post. 27-ročný muž podľahol zraneniam pri útoku nepriateľa, dodal Zelenskyj.

Kocjubajlo bol jedným z najmladších Hrdinov Ukrajiny. Ukrajinu bránil v roku 2014 na Majdane, keď mal iba 18 rokov. O rok neskôr sa stal veliteľom roty. Bol tiež prvým vojenským dobrovoľníkom, ktorý počas svojho života získal titul Hrdina za osobnú odvahu prejavenú pri obrane štátnej suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny, pripomína ukrajinský denník.

ukrajina vojna vojaci Čítajte viac Čech na fronte v Bachmute: Zabíjame Rusov, aby neútočili inde

Zelenskyj nazval „Da Vinciho“ jedným z tých, „ktorých minulosť, charakter a odvaha sa navždy stali súčasťou histórie a charakteru Ukrajiny“.

VIDEO: Čo odkazuje ukrajinský vojak Rusom z pekla na Zemi, z Bachmutu?
Video
Je to momentálne najkrvavejšia bitka ruskej vojny proti Ukrajine. Tí, čo sú jej súčasťou, hovoria o pekle na Zemi. Pri meste Bachmut sa bojuje o každý meter územia. Ale ani jeden z nich nedostanú ruskí okupanti zadarmo. "Ukrajina ja silná, oceľová a titanická," odkázal do Moskvy z Bachmutu prískušník Ozbrojených sí Ukrajiny. Video jeho prejavu zverejnilo ukrajinské ministerstvo obrany.

Prezývku „Da Vinci“ dostal v súvislosti so svojim snom stať sa umelcom.

Kým Ukrajina smúti, Rusi hovoria o náznaku zvratu na fronte v ich prospech, všíma si idnes.cz. „Vagnerovci 7. marca urobili bodku za kariérou šmejda Dmytra Kocjubajla. Bol to dôstojný protivník, z jeho smrti máme skutočnú radosť,“ napísal na Telegrame známy vojenský bloger Vladlen Tatarskij.

467 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine