Nemeckí vyšetrovatelia prehľadali loď, ktorá mohla byť použitá pri útoku na Nord Stream

Nemeckí vyšetrovatelia v polovici januára prehľadali loď, ktorú mohli použiť strojci sabotáže na plynovodoch Nord Stream 1 a 2. Uviedlo to v stredu spolkové štátne zastupiteľstvo. Reagovalo tak na spoločnú správu nemeckých verejnoprávnych staníc ARD a SWR a denníka Die Zeit o prelome vo vyšetrovaní, podľa ktorého "stopy vedú na Ukrajinu". Kyjev účasť na sabotáži plynovodu popiera, Kremeľ označil správy za súčasť dezinformačnej kampane.

08.03.2023 14:40 , aktualizované: 16:18
nord stream Foto: ,
Na obrázku poskytnutom švédskou pobrežnou strážou únik plynu v Baltskom mori z Nord Streamu vyfotografovaný z lietadla 27. septembra 2022.
debata (11)

Vyšetrovatelia zmienenú loď prehľadávali od 18. do 20. januára. Prehliadky sa konali pre „podozrenia, že loď mohla byť použitá na prepravu výbušných zariadení, ktoré explodovali 26. septembra 2022 na plynovodoch Nord Stream 1 a Nord Stream 2 v Baltskom mori“, uviedla nemecká prokuratúra.

Dodala, že vyšetrovatelia sa stále snažia určiť identitu páchateľov a ich motív. Podľa prokuratúry stále nie je možné jednoznačne určiť, či si útok objednal nejaký štát.

Vyšetrovatelia stále vyhodnocujú predmety, ktoré zaistili na lodi. Prokuratúra však zdôraznila, že zamestnanci nemeckej spoločnosti, ktorá si túto loď prenajímala, nie sú na zozname podozrivých.

nord stream Čítajte viac Komando zodpovedné za útok na Nord Stream malo sfalšované pasy, urobilo však chybu

Nemecké médiá v pondelok po vlastnom vyšetrovaní uviedli, že sa nemeckým úradom podarilo identifikovať jachtu, ktorá bola údajne použitá počas tajnej operácie súvisiacej s výbuchmi potrubí Nord Stream. Z ich zistení vyplýva, že plavidlo bolo prenajaté od firmy so sídlom v Poľsku, ktorú zrejme vlastnia dvaja Ukrajinci.

Denník New York Times v utorok napísal, že americkí predstavitelia získali a preskúmali nové informácie, ktoré naznačujú, že za minuloročné výbuchy na plynovode Nord Stream je zodpovedná „proukrajinská skupina“. Podľa NYT však neexistujú dôkazy o zapletení ukrajinského vedenia do útoku.

Nemecký minister obrany Boris Pistorius v stredu vystríhal pred predčasnými obvineniami. „Rovnako dobre to mohla byť zinscenovaná operácia s cieľom obviniť Ukrajinu. Aj túto možnosť už priniesli médiá,“ uviedol minister pre rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk.

Ukrajina účasť popiera

Ukrajinská vláda nebola zapojená do minuloročnej sabotáže na plynovodoch Nord Stream v Baltskom mori, uviedol v stredu ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov, píše agentúra AFP.

„Nie je to naša činnosť,“ povedal Reznikov v Štokholme pred stretnutím s ministrami obrany členských krajín EÚ. Reagoval na utorkovú správu amerického denníka New York Times.

Zapojenie Kyjeva do útokov na plynovody Nord Stream ešte v utorok odmietol poradca kancelárie ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. Dodal, že ukrajinská vláda nemá žiadne informácie o „proukrajinských sabotážnych skupinách“.

nord stream Čítajte viac Podľa USA bola za útokom na Nord Stream skupina naklonená Kyjevu

Podľa Kremľa ide o dezinformačnú kampaň

Kremeľ v stredu označil správy médií o útokoch na potrubia plynovodu Nord Stream za „koordinované úsilie“, ktoré má odkloniť pozornosť. TASR správu prevzala z webových stránok denníka The Guardian a stanice CNN.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil zistenia publikované v denníku NYT za „dezinformačnú kampaň“. „Tvorcovia týchto útokov chcú očividne odkloniť pozornosť,“ uviedol Peskov pre ruské médiá. Dodal, že ide o „koordinovane“ vytváraný obsah médií. „Ako môžu predstavitelia USA čokoľvek tvrdiť bez vyšetrovania?“ spýtal sa. Krajiny podieľajúce sa na prevádzke Nord Stream by podľa jeho slov mali trvať na urýchlenom a transparentnom vyšetrovaní.

VIDEO: Záhadné úniky. Išlo o sabotáž plynodovov Nord Stream?
Video

Stoltenberg: Treba počkať na závery vyšetrovania

Stále nie je jasné, kto útočil vlani v septembri na plynovody Nord Stream. V stredu to novinárom v Štokholme povedal generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. TASR prevzala správu z portálu britského denníka The Guardian.

Stoltenberg počas zasadnutia ministrov obrany členských krajín EÚ vo švédskej metropole pred novinármi vyhlásil: „To, čo vieme, je, že bol útok proti plynovom Nord Stream, ale nemôžeme s určitosťou tvrdiť, kto je za tým. Prebiehajú vyšetrovania krajín a podľa môjho názoru je správne počkať, kým ich neukončia, až potom môžeme povedať viac o tom, kto sa tým stojí.“

Plynovody Nord Stream boli poškodené podmorskými výbušninami vlani 26. septembra, viac ako sedem mesiacov po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Incident vyšetrujú nemecké, švédske a dánske úrady.

Plynovodom Nord Stream 1 v tom čase už plyn do Európy neprúdil kvôli rastúcemu napätiu medzi Moskvou a Západom po ruskej invázii na Ukrajinu. Moskva zastavenie prevádzky zdôvodňovala údržbou. Nord Stream 2 bol síce dokončený, kvôli vojne na Ukrajine a protiruským sankciám však nikdy nebol spustený.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Nord Steam