Sponzora sabotáže Nord Streamu tajné služby poznajú, tvrdí Times. Utajili ho

Meno toho, kto stojí za výbuchmi na plynovodoch Nord Stream koluje v spravodajských kruhoch už dlho, ale zachovávajú mlčanie, tvrdí bristký denník The Times.

08.03.2023 18:44
Nord Stream Foto:
Únik plynu z poškodeného plynovodu Nord Stream.
debata (138)

Týždeň po výbuchu plynovodu Nord Stream odišli členovia delegácie jednej zo škandinávskych krajín z Bruselu zo spravodajského brífingu veľvyslanectva ohromení mierou podrobností, ktoré dostali tak skoro po útoku, píše britský denník.

Útok neuskutočnili Američania, Rusi alebo Poliaci, ale súkromný podnik pochádzajúci z Ukrajiny. Spravodajcovia im však povedali, že to nebude zverejnené, aby sa zamedzilo otázkam, prečo vyšetrovanie postupuje tak pomaly.

VIDEO: Takto vyzerali záhadné úniky plynu z potrubí Nord Stream, keď sa ešte len špekulovalo, či ide o sabotáž.

Video

Explózie prederavili potrubie, cez ktoré prúdi ruský zemný plyn do Nemecka. Britský denník Times napísal, že diverznú akciu si objednal nejaký veľmi vplyvný a bohatý človek z Ukrajiny, ktorý však nemá prepojenie so Zelenským: „Môže si dovoliť financovať sofistikovú operáciu zahŕňajúcu jachtu, elitných potápačov, falošné pasy a špeciálne výbušniny."

nord stream Čítajte viac Nemeckí vyšetrovatelia prehľadali loď, ktorá mohla byť použitá pri útoku na Nord Stream

The Times tvrdí, že spravodajské zložky v členských štátoch NATO o pozadí sabotáže vedia už dlhší čas, ale snažili sa ututlať ukrajinskú stopu, aby neohrozili ďalšie dodávky zbraní pre Kyjev. „Verejná mienka je vrtkavá a v Nemecku podpora vyzbrojovania Ukrajiny už teraz visí na vlásku. Predstava, že Ukrajinci prešli s autom naloženým výbušninami cez celé Poľsko, aby z nemeckého územia vykonali útok na plynovody, nemeckú verejnosť nepochybne podráždi,“ upozornil Maxim Tucker, šéf zahraničnej rubriky The Times.

nord stream Čítajte viac Komando zodpovedné za útok na Nord Stream malo sfalšované pasy, urobilo však chybu

Objasňovanie sabotáže stále sprevádzajú nejasnosti. Počet páchateľov je už známy, ale ich totožnosť zostáva tajomná, čo platí aj o identite objednávateľa zločinu.

Z reportáže nemeckej televíznej stanice ARD vyplynulo, že výbušniny dopravila na miesto činu jachta prenajatá od firmy so sídlom v Poľsku: „Táto spoločnosť zrejme patrí dvom Ukrajincom. Na more vyrazil šesťčlenný tím: päť mužov a jedna žena. Išlo o kapitána, dvoch potápačov a dvojicu ich asistentov a o lekárku." Podľa ARD nie je jasné, z akej krajiny pochádzali, pretože sa preukazovali profesionálne sfalšovanými pasmi.

Viaceré iné západné médiá tiež informovali s odvolaním na svoje zdroje v tajných službách, že za útokmi na ruské plynovody Nord Stream 1 a Nord Stream 2 v Baltskom mori v septembri 2022 stojí nejaká (pro)ukrajinská skupina.

„Zapojenie Kyjeva je zábavná konšpiračná teória,“ napísal na Twitteri Mychajlo Podoljak, poradca ukrajinského prezidenta. Americké noviny New York Times uviedli, že ukrajinský líder Volodymyr Zelenskyj nevedel o chystanej sabotáži.

Ukrajina poprela akúkoľvek účasť na septembrovom útoku na plynovody Nord Stream. Moskva zase spochybnila, že USA môžu robiť závery bez vyšetrovania, uviedla BBC. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov nazval správu „koordinovanou mediálnou kampaňou falošných správ“ a štátnej tlačovej agentúre Ria-Novosti povedal, že tí, ktorí na plynovod zaútočili, „chcú odvrátiť pozornosť“. Rusko z výbuchov obvinilo Západ a vyzvalo Bezpečnostnú radu OSN, aby ich nezávisle vyšetrila.

„To, čo vieme, je, že sa odohral útok proti plynovodom Nord Stream, ale nemôžeme s určitosťou tvrdiť, kto je za tým. Prebiehajú vyšetrovania krajín a podľa môjho názoru je správne počkať, kým ich neukončia, až potom môžeme povedať viac o tom, kto sa tým stojí,” uviedol podľa denníka The Guardian šéf NATO Jens Stoltenberg. Aj nemecký minister obrany Boris Pistorius bol opatrný. "Rovnako dobre to mohla byť zinscenovaná operácia s cieľom obviniť Ukrajinu. Aj túto možnosť už priniesli médiá,“ uviedol Pistorius pre stanicu Deutschlandfunk.

138 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Ukrajina #Nord Stream