Freddy predčil Johna. Indickým oceánom sa preháňa najdlhšia búrka v dejinách

Cyklón Freddy podľa meteorológov koncom tohto týždňa opäť zasiahne Mozambik a mohol by sa stať najdlhšie trvajúcou búrkou vôbec. Informuje o tom dnes spravodajský web BBC. Freddy si už vyžiadal životy 21 ľudí, z toho štyroch na Madagaskare, ktorý v pondelok zasiahol už druhýkrát.

08.03.2023 20:31
cyklón freddy Foto:
Tropický cyklón Freddy na satelitnom zábere medzi Madagaskarom a Afrikou. Búrka spôsobila „nebezpečné a výnimočné úrovne zrážok“ a zmätok v celej južnej Afrike, uviedla meteorologická agentúra OSN.
debata

Nad Indickým oceánom sa Freddy pohybuje už 32 dní, čo by z neho mohlo urobiť najdlhšiu búrku v histórii. Americký Národný úrad pre oceány a atmosféru (NOAA) na twitter zverejnil časozberný záznam satelitných snímok cyklónu. Svetová meteorologická organizácia (WMO) označila jeho trajektóriu za meteorologicky „pozoruhodnú“.

Doposiaľ najdlhšou zaznamenanou búrkou je hurikán John, známy aj ako tajfún John, ktorý v roku 1994 trval 31 dní. Vzhľadom na to, že cyklón Freddy v posledných 32 dňoch pravidelne slabol, bude podľa WMO trvať niekoľko mesiacov, kým sa vyhodnotí, či prekonal predchádzajúci rekord.

Freddy už prekonal rekordy v sile, ktorú postupne nazbieral, a v dĺžke svojej cesty cez Indický oceán, pretože urazil zhruba 8 000 kilometrov. Vznikol pri severnom austrálskom pobreží na začiatku februára, následne urazil tisíce kilometrov cez južnú časť Indického oceánu, potom zasiahol Maurícius a Réunion a o dva týždne neskôr Madagaskar a potom Mozambik.

Mozambik sa teraz pripravuje na to, že ho cyklón zasiahne druhýkrát. Tento prímorský štát v juhovýchodnej Afrike na pobreží Indického oceánu sa pritom stále spamätáva z dažďov a záplav, ktoré živel priniesol minule. Podľa Svetového potravinového programu (WFP) Freddy postihol už viac ako 160 000 ľudí. Na Madagaskare medzitým len za uplynulý týždeň spadol približne trojnásobok obvyklého mesačného priemeru zrážok.

debata chyba
Viac na túto tému: #madagaskar #Indický oceán #Mozambik #cyklón Freddy