Šéfka rozviedok USA: Rusko tento rok na Ukrajine nedosiahne väčšie územné zisky

Americké spravodajské služby nepredpokladajú, že by Rusko bolo do konca roka schopné posilniť svoje jednotky na Ukrajine natoľko, aby si mohli pripísať výraznejšie územné zisky. Pri vypočutí v americkom Senáte to dnes povedala šéfka výzvedných zložiek USA Avril Hainesová. Senátorom prezentovala správu, podľa ktorej sa Rusko napriek medzinárodnému odporu proti jeho agresii môže ďalej spoliehať na spoluprácu s Čínou.

08.03.2023 22:04
Hainesvá Foto:
Riaditeľka spravodajských služieb USA Avril Hainesová počas vypočutia Senátneho výboru pre spravodajské služby na Capitol Hill vo Washingtone, v stredu 8. marca 2023.
debata (63)

Hainesová podľa denníka The New York Times v Senáte hovorila o ruských problémoch s muníciou, so stratami na životoch aj s morálkou jednotiek a vyjadrila názor, že prezident Vladimir Putin pravdepodobne začína lepšie chápať limity svojej armády. Moskve sa v posledných mesiacoch nedarí vo väčšom rozsahu dobývať územie na východe Ukrajiny a analytici upozorňujú, že drobné postupy, ako napríklad tie pri meste Bachmut, sú vykúpené vysokými stratami.

VIDEO: Hrôza vojny. Ako vyzerá Rusmi obliehaný Bachmut
Video

„Ak Rusko nezačne povinnú mobilizáciu a nenájde významné dodávky munície od tretích strán, bude preň čoraz zložitejšie v nasledujúcich mesiacoch udržiavať súčasnú mieru útočných operácií,“ povedala Hainesová. „Stručne povedané, nepredpokladáme, že by sa ruská armáda tento rok natoľko zotavila, aby si pripísala významné územné zisky,“ pokračovala.

Cesta držania a obrany

Vyjadrenie prichádza po týždňoch špekulácií o novej ruskej ofenzíve, ktorá sa zatiaľ nedostavila. Podľa Hainesovej by sa Moskva namiesto toho mohla vydať cestou „držania a obrany“ už okupovaných oblastí. Šéfka amerických tajných služieb zároveň poukázala na personálne a materiálne problémy ukrajinskej strany, ktoré môžu ovplyvniť schopnosť napadnutej krajiny „prejsť do útoku neskôr na jar“.

ukrajina vojna vojaci Čítajte viac Čech na fronte v Bachmute: Zabíjame Rusov, aby neútočili inde

Hainesová pred senátormi prehovorila pri prezentácii výročnej správy o bezpečnostných hrozbách, ktorá sa podľa agentúry Reuters venuje hlavne Rusku a Číne. Americké tajné služby usudzujú, že Peking sa bude naďalej snažiť súperiť so Spojenými štátmi okrem iného prostredníctvom spolupráce s Ruskom.

„Napriek globálnej kritike ruskej invázie na Ukrajinu si Čína zachová diplomatickú, obrannú, ekonomickú a technologickú spoluprácu s Ruskom,“ cituje zo správy Reuters. Hainesová však dodala, že podľa tajných služieb je čínske vedenie „čím ďalej viac nesvoje“ z intenzity vojenskej spolupráce s Moskvou.

čína, rusko Čítajte viac Vzťahy Moskva - Peking: zaútočil by Si Ťin-pching na Ukrajinu, keby vládol Rusku?
63 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #vojna na Ukrajine #Avril Hainesová