Výbuch v Afganistane zabil guvernéra z hnutia Taliban

Guvernéra severoafganskej provincie Balch, ktorý patril k vládnucemu hnutiu Taliban, dnes v jeho kancelárii zabil samovražedný útočník. Agentúre AFP to povedal policajný zdroj. Podľa BBC ide o najvyššie postaveného činiteľa Talibanu, ktorý bol od nástupu hnutia k moci pripravený o život.

09.03.2023 10:18
debata (1)

Útok sa odohral v provinčnej metropole Mazáre Šaríf. „Dvaja ľudia, medzi nimi Muhammad Dáud Muzammil, guvernér provincie Balch, prišli dnes ráno pri výbuchu o život,“ uviedol hovorca balchskej polície Asif Vazírí. "Išlo o samovražedný atentát. Ako sa samovražedný útočník do úradu guvernéra dostal, nevieme, "dodal.

K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil a Taliban ho vyšetruje. Agentúra AP napísala, že Muzammila usmrtila bomba a že pri útoku zahynuli traja ľudia.

Afganistan, ženy, protest, štúdium, zákaz, Taliban Čítajte aj Taliban nariadil mimovládkam, aby zakázali ženám chodiť do práce

Po tom, ako sa Taliban ujal v auguste 2021 v Afganistane moci, pôsobil Muzammil ako guvernér provincie Nangarhár, ktorá leží na východe krajiny pri hraniciach s Pakistanom. Tam podľa AFP viedol boj proti teroristom zo skupiny Islamský štát (IS), ktorí majú v Nangarháre svoju hlavnú základňu.

Práve Islamský štát sa hlási k väčšine násilných útokov, ktoré sú v poslednom čase v Afganistane páchané.

Taliban v stredu podľa BBC oznámil, že v Mazáre Šarífe pripravil o život osem „povstalcov a únoscov“. K akej skupine patrili, ale nespresnil.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #atentát #Taliban