Charkovské víťazstvo svetla nad tmou. Aspoň na chvíľu

Z Ukrajiny pre Pravdu píše publicistka a spisovateľka Anna Gin

09.03.2023 13:30
Ukrajina Rusko Vojna Invázia UARUS Foto: ,
Tri rakety vypálené z ruskej Belgorodskej oblasti dopadajú v skorých ranných hodinách 9. marca 2023 na Charkov. Po novom útoku sa druhé najväčšie ukrajinské mesto, ktoré v leží 40 kilometrov od hraníc s Ruskom, opäť ponorilo do tmy.
debata (15)

Úprimne, také silné emócie som už dlho necítila.

Pouličné osvetlenie zapli v utorok okolo šiestej večer. Len v centre, len na pár hodín, v testovacom režime.

Reakcia ľudí však bola, akoby mesto oslavovalo víťazstvo.

Na chodbe nemocnice niekto zvolal: „Svetlo na ulici!“ a traumatologické oddelenie sa vrhlo k oknám. Sestričky, lekári, pacienti – všetci džavotali, volali príbuzným, nakrúcali ulicu telefónmi. Na ceste sa zastavovali autá, ľudia vystupovali von a kričali „Hurá!“ a „Sláva Ukrajine!“ Videla som ženu tak vzlykať, že nedokázala povedať ani slovo, len šepkala niekomu do telefónu: „Svetlo, svetlo, svetlo“.

VIDEO: Raketové útoky. Rusko na Ukrajine zase zabíjalo civilistov

Video
Ruské raketové útoky zasiahli na Ukrajine opäť aj civilné objekty. Len vo Ľvovskej oblasti zahynuli minimálne štyria ľudia. Na videu ľvovskej regionálnej vojenskej administratívy vidieť zničené obytné domy v Zoločive a podobné video zverejnila aj chersonská regionálna vojenská správa.

Niekoľko tínedžerov zaspievalo hymnu pri stanici metra.

Bolo to ako keby sme blúdili, blúdili a konečne vyšli z jaskyne. V meste už viac ako rok nesvietili lampy.

Zvykli sme si na to. Vyskladali sme si rozvrhy, aby sme po piatej nešli von. Vrátiť sa z práce, zájsť do obchodu, ísť von s deťmi a psami pred zotmením.

Čelovka sa v každom prípade stala rovnako povinným vybavením Charkovčanov ako rúško v covidových rokoch.

Ukrajina Rusko Vojna Invázia Buča UARUS Čítajte viac Správa z Charkova: Keď zapnú prúd, bojím sa, že vyhoríme

Keď som musela ísť večer von, tak som sa snažila držať sa známej trasy. Tadiaľ, kde presne poznám všetky priechody pre chodcov. Normálny vodič pri nich musí spomaliť, pretože na ceste človeka naozaj nevidno.

Oči sa natoľko prispôsobili tme, že v prvých sekundách svetla ľudia automaticky žmúrili a rukami si clonili tváre.

A hneď na to výbuch eufórie. Bože môj, koľko radosti! Zdalo sa, že sa rozžiarili nielen lampy, ale aj úprimné úsmevy. Prvýkrát za posledný rok, čo som naraz videla toľko šťastných ľudí.

Charkovská univerzita Čítajte viac Charkovská univerzita v troskách. Nápis stále hlása: Skvelá práca

V tých mestách, kde nemali vypnuté osvetlenie, sa ľuďom pravdepodobne bude naša radosť zdať zvláštna. A myslím, že sa to dotkne tých, ktorí sú stále bez svetla nielen na uliciach, ale aj vo svojich domovoch.

Prosím, doprajte nám to. Je to jednoducho taká neskutočná rozkoš užiť si malé víťazstvo. Víťazstvo svetla nad temnotou. Aspoň na chvíľu. Prajem to každému jednému.

P.S. Radosť netrvala dlho. Ruské raketové útoky vo štvrtok nadránom poškodili v Charkove tepelnú elektráreň i trafostanice. Na väčšine miest je zase tma. Zariadenia kritickej infraštruktúry a charkovské nemocnice fungujú na generátoroch.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #elektrina #charkov #osvetlenie #vojna na Ukrajine #Anna Gin