Grécky premiér prisľúbil úplnú transparentnosť vyšetrovania vlakovej nehody. Obvinili ďalších troch ľudí

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis prisľúbil verejnosti "absolútnu transparentnosť" vyšetrovania najtragickejšej vlakovej nehody v histórii Grécka.

09.03.2023 12:55
Kyriakos Mitsotakis / Grécko / Foto: ,
Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis
debata

Mitsotakis na začiatku prvého zasadnutia vlády od vlakovej nehody z 28. februára prisľúbil okamžité kroky na zlepšenie situácie na gréckych železniciach. Podľa jeho slov tiež urobí všetko, čo je v jeho silách, aby zabezpečil dokončenie bezpečnostných systémov.

Tragická vlaková nehoda, pri ktorej zahynulo 57 ľudí, sa odohrala minulý týždeň približne na polceste medzi Aténami a Solúnom. Po čelnej zrážke nákladného a osobného vlaku pri meste Larisa sa vykoľajilo niekoľko vozňov. Medzi cestujúcimi bolo množstvo študentov vracajúcich sa do škôl po predĺženom víkende.

Grécko vlaky nehoda štrajk Čítajte aj V Aténach demonštrovali po havárii vlaku desaťtisíce ľudí, radikáli útočili na policajtov

„Všetci sme za to zodpovední, musíme mať odvahu to priznať,“ povedal Mitsotakis, ktorého v júni čakajú parlamentné voľby. Dodal, že pociťuje „hnev a hanbu“ po vypočutí si rozhovorov medzi prednostom stanice v meste Larisa, ktorý údajne omylom nasmeroval vlaky na rovnakú koľaj, a ďalším železničným personálom.

Grécko vlaky zrážka vykoľajenie larisa Čítajte aj Grécka polícia podnikla po tragickej nehode raziu na železničnej stanici v Larise

Premiér sa však za nehodu opäť ospravedlnil. „Nesmieme skrývať za sériu ľudských zlyhaní,“ dodal.

Mitsotakis čelí verejnému hnevu, že sa snaží zvaliť vinu na neskúseného prednostu stanice. Kritici tvrdia, že hlavný podiel na nehode nesie vláda, ktorá železničnú dopravu roky zanedbávala.

Desaťtisíce ľudí v stredu v Grécku protestovali voči príčinám čelnej zrážky vlakov. Išlo zatiaľ o najväčšie demonštrácie od tragickej vlakovej nehody.

Obvinili ďalšie tri osoby

Prokuratúra vo štvrtok obvinila ďalších troch predstaviteľov gréckych železníc v spojitosti s minulotýždňovou tragickou vlakovou nehodou, ktorá si vyžiadala 57 ľudských životov.

Nadriadený dozorca zodpovedný za zamestnancov železničnej stanice bol obvinený z usmrtenia z nedbanlivosti, ublíženia na zdraví a narušenia dopravy, povedal zdroj. Údajne mal zaradiť neskúseného prednostu stanice do nočnej služby počas rušného prázdninového obdobia.

Ako zdroj dodal, rovnaké obvinenia boli vznesené aj voči ďalším dvom prednostom stanice, ktorí mali opustiť pracovisko predčasne. Všetkým trom hrozí doživotný trest odňatia slobody.

Grécko vlaky zrážka nehoda Čítajte aj Prednostu stanice v gréckej Larise obvinili, hrozí mu doživotie

Ešte v nedeľu bol obvinený a vzatý do väzby prednosta železničnej stanice v gréckom meste Larisa za podiel na „smrti veľkého počtu ľudí“. Hrozí mu doživotné väzenie.

Desaťtisíce ľudí v stredu v Grécku protestovali voči príčinám čelnej zrážky vlakov. Išlo zatiaľ o najväčšie demonštrácie od tragickej vlakovej nehody, ktorá sa odohrala 28. februára. Verejnosť žiada rezignáciu gréckeho premiéra Kyriakosa Mitsotakisa, keďže podľa nej jeho vláda dlhoročne zanedbávala železničnú dopravu v krajine.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #zrážka vlakov #vlaková nehoda