V Rusku zazneli letecké poplachy. „Okamžite do krytov!“ vyzývali televízie

V Moskve a v Jekaterinburgu vo štvrtok zazneli v rozhlasovom a televíznom vysielaní nepravdivé varovania pred náletom, oznámilo ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie. Agentúra Interfax uviedla, že išlo o dielo hackerov, ktorým sa podarilo preniknúť do serverov radu rozhlasových a televíznych staníc.

09.03.2023 16:45 , aktualizované: 17:06
HIMARS, cvičenie v Rumunsku Foto: ,
Raketa odpálená zo systému HIMARS počas spoločného francúzsko - amerického cvičenia na strelnici v Capu Midia na pobreží Čierneho mora v Rumunsku, štvrtok 9. februára 2023.
debata (25)

„Okamžite do krytov!“ vyzýval nápis na televíznych obrazovkách. Podľa serveru Ostorožno Moskva mohli televízni diváci v metropole vidieť, že bežné vysielanie prerušil príspevok o nálete, nabádajúci uchýliť sa do krytov a použiť plynové masky.

VIDEO: Raketové útoky. Rusko na Ukrajine zase zabíjalo civilistov

Video

„Táto informácia je lživá a nezodpovedá skutočnosti,“ uviedlo ministerstvo.

O niekoľko hodín skôr sa obdobný incident prihodil tiež v Jekaterinburgu na Urale, uviedol miestny denník E1. Podobné incidenty sa stali v ruských regiónoch aj skôr, pripomenula ruská redakcia BBC a dodala, že 22. a 28. februára regionálne rozhlasové a televízne stanice informovali o leteckom poplachu a varovali pred ostreľovaním raketami. Na pozadí zvuku sirén nabádali obyvateľov okamžite utekať schovať sa do krytov. Úrady vtedy uviedli, že išlo dôsledok toho, že sa hackerom podarilo preniknúť do systému vydávajúceho varovanie.

Ukrajinská 68. brigáda Oleksa Dovbuša, v...
Ukrajinská 68. brigáda Oleksa Dovbuša,...
+8Ukrajinská 68. brigáda Oleksa Dovbuša, v...
25 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #hackeri #letecký útok #vojna na Ukrajine