Streľba v kostole Jehovových svedkov v Hamburgu si vyžiadala osem obetí

Pri útoku v modlitebni svedkov Jehovových v severonemeckom Hamburgu zabil útočník vo štvrtok večer sedem ľudí vrátane nenarodeného dieťaťa a nakoniec spáchal samovraždu. V piatok to na tlačovej konferencii povedal hamburský senátor pre vnútorné záležitosti Andy Grote, ktorého funkcia zodpovedá regionálnemu ministrovi vnútra.

09.03.2023 22:53 , aktualizované: 10.03.2023 15:06
hamburg Foto:
Ozbrojení policajti neďaleko miesta streľby v nemeckom Hamburgu vo štvrtok 9. marca 2023 po tom, čo jeden alebo viacerí ľudia spustili paľbu v kostole.
debata (23)

Polícia dodala, že zranených bolo osem ľudí, štyria z nich sú vo vážnom stave. Polícia uviedla, že zásah bol veľmi rýchly, ale situácia značne neprehľadná. Podľa Groteho rýchly policajný zásah zabránil ďalším obetiam. Motívom nebol terorizmus, vylúčené ale nie sú psychické problémy útočníka, 35-ročného muža z Bavorska.

Kancelár Olaf Scholz udalosť na twitteri označil za brutálny násilný čin a vyjadril podporu pozostalým aj záchranárom zasahujúcim na mieste činu. Svedkovia Jehovovi vo vyhlásení uviedli, že sú hlboko zarmútení.

„Medzi mŕtvymi bolo nenarodené dieťa v siedmom mesiaci vývoja,“ povedal Grote. Plod bol podľa polície ženského pohlavia. Jeho matka útok prežila. Ďalšími zabitými sú štyria muži a dve ženy vo veku 33 až 60 rokov. Zranenia utrpelo šesť mužov a dve ženy. Medzi zranenými bol jeden občan Ugandy a jeden Ukrajiny, ostatní boli Nemci.

Strelec bol bývalým členom komunity

Ako útočníka označila polícia 35-ročného Philippa F., ktorý sa do Hamburgu prisťahoval z Bavorska. Od vlaňajšieho decembra je vedený ako držiteľ zbrane, konkrétne poloautomatickej pištole. Ešte vo februári u neho polícia v rámci náhodnej kontroly zisťovala, či plní potrebné podmienky na držanie zbrane. Pri kontrole spolupracoval a nevykazoval psychické problémy, ktoré ale teraz vyšetrovatelia nevylúčili.

Polícia v januári dostala kvôli strelcovmu zbrojnému preukazu anonymný tip, podľa ktorého bol Philipp F. psychicky chorý, odmietal sa liečiť a nenávidel náboženské skupiny.

O útoku strelnou zbraňou policajti, zástupcovia mesta a prokuratúra hovorili ako o čine v zúrivosti. Motív však známy nie je, vylúčený je ale terorizmus a politické pozadie. Polícia uviedla, že k svedkom Jehovovým útočník ako bývalý člen prechovával značnú nenávisť. Či si obete vyberal náhodne, alebo cielene, polícia zatiaľ nevie, uviedla ale, že to neboli strelcovi príbuzní.

Zásah Grote označil za veľmi rýchly, hoci situácia bola značne neprehľadná. „Hladký a rýchly zásah zabránil väčšiemu počtu obetí,“ povedal. Na mieste bolo počas niekoľkých minút aj zásahové komando. Pred policajtmi sa strelec uchýlil do poschodia, kde podľa všetkého spáchal samovraždu. Z budovy polícia vyviedla dvadsať ľudí, ktorí útok prečkali bez zranení.

Rozsah útoku v modlitebni označila polícia za značný. Strelec mal pri sebe 20 zásobníkov po 15 striel. V čase príchodu polície bolo deväť zásobníkov prázdnych. Ďalšiu muníciu mal doma. Do budovy sa prestrelil cez okno a na parkovisku predtým desaťkrát vystrelil na auto, v ktorom sa jedna žena snažila odísť.

Polícia zriadila internetový portál, kam ľudia môžu ukladať fotografie a videá týkajúce sa zločinu. Pre preživších a ich príbuzných sprístupnili úrady viacero krízových liniek.

Útok v modlitebni vo štvrti Alsterdorf sa odohral vo štvrtok zhruba o 21.00 h, čo bolo asi dve hodiny po začiatku stretnutia. Na mieste zasahovala špeciálna jednotka, budovu prehľadali pyrotechnici a okolie sledoval policajný vrtuľník s termokamerou. Zásah bol rozsiahly, pretože polícia spočiatku nevedela, či bol útočník sám a či nie je na úteku. Ľudia v okolí tak dostávali na mobilné telefóny varovné správy, aby sa ukryli. Na zásahu sa v noci podieľalo takmer 1000 policajtov.

„Počuli sme výstrely,“ povedal novinárom nemenovaný svedok. „Tých výstrelov bolo 12 za sebou, potom sme videli, ako odnášajú ľudí v čiernych vreckách,“ dodal. Jedna z miestnych obyvateliek v rozhovore s agentúrou DPA vypovedala, že počula štyri série streľby. Po streľbe zostalo na mieste tiež niekoľko zranených.

Politici vyjadrili sústrasť

„Zlé správy z Hamburgu. Viacerí členovia komunity jehovistov sa včera (vo štvrtok – pozn. ČTK) stali obeťou brutálneho násilia,“ uviedol dnes ráno na twitteri Scholz, ktorý bol v minulosti starostom tohto druhého najväčšieho nemeckého mesta.

Sústrasť pozostalým vyjadrili aj ďalší nemeckí politici, okrem iného primátorka Berlína Franziska Giffeyová. Kondolencie do Hamburgu prichádzajú aj zo zahraničia, o spoluúčasti napísali na twitteri francúzsky prezident Emmanuel Macron alebo český prezident Petr Pavel.

Prezidentka Zuzana Čaputová zaslala nemeckému prezidentovi Frankovi-Walterovi Steimeierovi sústrastný telegramv súvislosti so streľbou v modlitebni Jehovových svedkov v Hamburgu. „V mene občanov Slovenskej republiky v ňom vyjadrila úprimnú sústrasť rodinám a blízkym obetí a zraneným zaželala rýchle uzdravenie,“ priblížil hovorca prezidentky SR Martin Strižinec.

K udalosti sa vyjadrili aj svedkovia Jehovovi. „Náboženská spoločnosť je hlboko zasiahnutá strašným útokom na svojich veriacich pri bohoslužbe v sále kráľovstva v Hamburgu,“ uviedli svedkovia Jehovovi vo vyhlásení na svojom webe. „Hlboko súcitíme s rodinami obetí a tiež s traumatizovanými svedkami,“ dodali.

Svedkovia Jehovovi, ktorí sú kresťanským náboženským hnutím s vlastným výkladom biblie, majú celosvetovo okolo osem miliónov členov. V Nemecku sa k nim podľa DPA hlási takmer 200 000 ľudí.

Nemecko v posledných rokoch zažilo prípady, keď útočníci postrieľali viac ľudí. Napríklad vo februári 2020 pri útoku pravicového extrémistu v Hanau ich zomrelo deväť. Všetky obete vtedy mali migračné korene, rovnako väčšina zranených. Išlo o jeden z najhorších rasistických útokov v Nemecku od druhej svetovej vojny.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #streľba #Hamburg #Svedkovia Jehovovi