Taliansky dôstojník dostal 30 rokov za mrežami za predaj tajomstiev Rusku

Kapitán talianskeho námorníctva bol uznaný vinným z predaja tajomstva Rusku. Vojenský súd ho odsúdil na 30 rokov väzenia, informovala agentúra Reuters. Päťdesiatšesťročný Walter Biot bol zatknutý v roku 2021, keď na parkovisku v Ríme odovzdával informácie zamestnanci ruského veľvyslanectva. Taliansko následne vyhostilo dvoch ruských diplomatov a obvinilo Biota, že predával dokumenty, vrátane utajovaných spisov NATO, za 5 000 eur.

09.03.2023 23:52
debata (8)

Biotov právnik uviedol, že muž Rusom neodovzdal žiadne citlivé materiály, a dnes oznámil, že sa proti rozsudku odvolá. Vojenský prokurátor pôvodne požadoval doživotný trest.

„Biot obchodoval s tajomstvami a bol pristihnutý pri čine. Prejavil vysokú mieru nelojality a zločineckých schopností, ale aj ľútosť vzbudzujúcu chamtivosť,“ uviedol dnes prokurátor.

Podľa obžaloby Biot svojmu ruskému kontaktu odovzdal pamäťovú kartu, ktorá obsahovala 181 fotografií dokumentov a obrázkov z jeho počítača. Z nich 47 bolo označených ako „tajné NATO“ a 57 ako „dôverné NATO“. Talianske médiá tvrdia, že medzi spismi boli informácie o vojne proti islamistickým bojovníkom v Líbyi a Sýrii.

Prokuratúra uviedla, že Biot bol v marci 2021 trikrát zachytený kamerou, ako telefónom fotografuje obrázky na monitore počítača vo svojej kancelárii.

V čase zatknutia mal Biot hodnosť fregatného kapitána; pracoval na ministerstve obrany a jeho úlohou bolo rozvíjať národnú bezpečnostnú politiku a riadiť vzťahy so spojencami Talianska.

Biotov právnik uviedol, že jeho klient nebol ideologicky zameraný a nikdy neodovzdal dokumenty, ktoré by mohli „ohroziť Taliansko alebo iné krajiny“.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Rusko #utajované dokumenty