379. deň: Intervaly medzi ruskými raketovými útokmi sa podľa Britov môžu zväčšovať

Intervaly medzi ruskými raketovými útokmi sa môžu zväčšovať. Rusko potrebuje nahromadiť množstvo novovyrobených rakiet priamo z fabrík predtým, než bude schopné zabezpečiť dostatočne silný útok na to, aby sa vyhlo ukrajinskej protivzdušnej obrane. V najnovšej správe to tvrdí britské ministerstvo obrany.

10.03.2023 05:40 , aktualizované: 23:23
ukrajinskí vojaci, rusko-ukrajinský konflikt,... Foto: ,
Ukrajinská 68. brigáda Oleksa Dovbuša, odpaľujúca raketu SPG-9, v blízkosti frontovej línie pri meste Vuhledar.
debata (474)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 379. deň
  • Zelenskyj žiada uvaliť sankcie na ruskú jadrovú energetiku
  • Rusko za uplynulý deň vypálilo na Ukrajinu 95 striel
  • ISW: Štvrtkový ruský úder na Ukrajinu bol najväčším od začiatku roka
  • Vagnerovcom chýbajú žoldnieri, otvorili 58 centier po Rusku
  • USA: Rusko z Ukrajiny posiela zachytené západné zbrane do Iránu
  • Intervaly medzi ruskými raketovými útokmi sa podľa Britov môžu zväčšovať
VIDEO Chystá sa ofenzíva? Ukrajinci cvičia na Rusov.
Video
Ukrajinskí vojaci počas pohrebu dôstojníka...
Vdova a matka ukrajinského dôstojníka Dmytra...
+6Ukrajinský dôstojník Dmytro „Da Vinci“...

23:22 Ukrajinské úrady nariadili pravoslávnej cirkvi historicky napojenej na Moskvu opustiť priestory známeho kyjevského kláštora Kyjevsko-pečerská lavra. Objekt musí opustiť do konca tohto mesiaca. Ide o ďalší z radu krokov voči cirkvi, ktorú Ukrajina po ruskej invázii podozrieva z napojenia na Moskvu, napísala s odkazom na ukrajinské ministerstvo kultúry agentúra Reuters.

Už predtým musela ukrajinská pravoslávna cirkev prestať využívať dva chrámy v kláštore. Teraz musí opustiť aj zvyšok 980 rokov starého komplexu v ukrajinskej metropole.

Kirill Čítajte viac Ruský patriarcha Kirill pôsobil vo Švajčiarsku ako agent KGB

Ukrajinská pravoslávna cirkev bola až do mája minulého roka podriadená moskovskému patriarchátu, kým sa oficiálne rozišla s Moskvou a odsúdila ruskú agresiu proti Ukrajine, nariadenú ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Ukrajinské úrady však naďalej podozrievajú túto cirkev zo spolupráce s Moskvou. Cirkevné priestory vlani niekoľkokrát prehľadávala polícia a tajná služba.

Ukrajinské ministerstvo kultúry uviedlo, že ukrajinská pravoslávna cirkev porušila podmienky dohody o využívaní štátneho majetku. Ďalšie podrobnosti neuviedlo. Cirkev, ktorá má čas na odchod do 29. marca, na sociálnych sieťach uviedla, že vyšetrovanie vedúce k ukončeniu prenájmu bolo „zjavne neobjektívne“.

22:53 „Zdá sa mi, že všetky krajiny ležiace v okolí Ruskej federácie by si mali urobiť vlastné závery o tom, aké nebezpečné je vydať sa na cestu začlenenia sa do ‚zóny zodpovednosti‘ Spojených štátov, do zóny ich záujmov,“ povedal v štátnej televízii šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov.

sergy Lavrov Čítajte viac U Lavrova stúpa nervozita: Varuje vazalov pred USA, „majdan“ v Gruzínsku hodil na Západ

21:58 Po štvrtkových masívnych ruských útokoch na ukrajinskú energetickú infraštruktúru sa mestá Charkov a Žytomyr stále stretávajú s výpadkami dodávok elektriny. Inde sa darí zásobovanie obnovovať, uviedol dnes podľa serveru RBK-Ukrajina ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Celý deň dostávam správy o obnovovaní prevádzky našich energetických zariadení a sietí po nálete ruských teroristov,“ povedal Zelenskyj, ktorý pri tejto príležitosti ocenil prácu opravárenských či­at.

Podľa Zelenského je v druhom najväčšom ukrajinskom meste Charkove k dnešnému večeru naďalej odpojených od siete mnoho odberateľov, elektrinu však už dostáva kritická infraštruktúra. V západoukrajinskom Žytomyre je situácia stále „ošemetná“ a môže dochádzať k výpadkom, dodal prezident.

Ukrajina Rusko Vojna Invázia UARUS Čítajte viac Charkovské víťazstvo svetla nad tmou. Aspoň na chvíľu

Podľa serveru RBK-Ukrajina sa v štyroch oblastiach Ukrajiny stále uplatňujú nútené odstávky dodávok elektriny. V Charkove na východe krajiny zostáva bez prúdu zhruba pol milióna spotrebiteľov. V metropole Kyjeve bola naopak väčšina dodávok obnovená, uviedla agentúra AP. Podľa šéfa vojenskej správy v ukrajinskom hlavnom meste Serhija Popka je však zhruba 30 percent odberateľov stále bez dodávok tepla.

Ukrajinské mestá a energetická infraštruktúra sa v noci na štvrtok stali terčom vlny ruských vzdušných útokov, prvé po zhruba troch týždňoch. Sirény sa rozozneli naprieč celou Ukrajinou a údery si vyžiadali najmenej deväť obetí. Veliteľ ukrajinskej armády generál Valerij Zalužnyj uviedol, že Rusko vypálilo celkom 81 rakiet a dronov iránskej výroby Šáhíd, pričom ukrajinská protivzdušná obrana 34 rakiet a štyri drony zostrelila.

Rusko, Ukrajina, Kindžal Čítajte viac Nepolapiteľná dýka. Prečo Rusi odpálili až šesť Kinžalov naraz?

21:33 Množstvo smútiacich vzdalo na Námestí Nezávislosti v centre ukrajinskej metropoly Kyjev úctu otcovi a synovi, ktorí spoločne zahynuli počas ťažkých bojov o východoukrajinské mesto Bachmut.

ukrajina Čítajte viac Syna chránil vlastným telom. Obaja zomreli v bitke o Bachmut

21:10 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dôrazne odmietol zapojenie Ukrajiny do minuloročného útoku na plynovody Nord Stream 1 a 2. Informovala o tom agentúra Unian. „Čo sa týka Nord Streamu, nemáme s tým nič spoločné,“ uviedol Zelenskyj na tlačovej konferencii s fínskou premiérkou Sannou Marinovou, ktorá dnes navštívila Kyjev.

Denník The New York Times v utorok s odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov napísal, že za sabotážou môže stáť proukrajinská skupina. Zdroje denníka zároveň uviedli, že nie sú žiadne dôkazy, že by do operácie bola zapojená Zelenského administratíva. Vlastnú správu o incidente potom zverejnili nemecké médiá, ktoré tiež uviedli, že za sabotážou môže stáť proukrajinská skupina. Zároveň sa podľa nich mohlo jednať o operáciu pod falošnou vlajkou, to znamená, že skutoční páchatelia mohli stopy nastražiť tak, aby ukazovali na Ukrajinu.

nord stream Čítajte viac Komando zodpovedné za útok na Nord Stream malo sfalšované pasy, urobilo však chybu

Materiály zverejnené zahraničnými médiami podľa Zelenského hrajú do kariet Rusku a spomaľujú dodávky pomoci pre Ukrajinu.

„Je podľa mňa veľmi nebezpečné, že niektoré nezávislé médiá (…) robia také kroky,“ citovala agentúra Unian Zelenského. Prezident uviedol, že výhody z toho môžu mať aj niektoré krajiny, ktoré obchádzajú sankcie a naďalej obchodujú s Ruskom. Žiadny konkrétny štát nemenoval, dodal ale, že sa to týka aj členov Európskej únie či NATO.

„Tomu by som venoval pozornosť a zistil, komu sa také dezinformácie hodia. Ukrajinci to rozhodne neurobili. A to je teraz najdôležitejšie,“ dodal prezident.

18:43 Spojené štáty obvinili Rusko z pokusov o destabilizáciu Moldavska, ktorých cieľom má byť dosadenie promoskovskej vlády. Jedným z prostriedkov majú byť pouličné protesty, informuje agentúra AFP.

„Domnievame sa, že Rusko hľadá možnosti na oslabenie moldavskej vlády, pravdepodobne s konečným cieľom dosiahnuť dosadenie kabinetu, ktorý by bol viac naklonený Rusku,“ povedal novinárom hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby.

rumunsko Čítajte viac Mašinéria sa rozbehla: Putinovi trollovia už poslali rumunských vojakov do Moldavska. Bukurešť: Hoax

Moldavský parlament prijal 2. marca tesnou väčšinou deklaráciu odsudzujúcu ruskú inváziu na Ukrajinu, ktorá vyhrotila napätie vo vzťahoch Moskvy s Kišiňovom.

„Ruskí aktéri, niektorí s väzbami na ruské tajné služby, sa snažia vyvolať protesty v Moldavsku a využiť ich ako základ na podnietenie vykonštruovaného povstania proti moldavskej vláde,“ povedal Kirby a uviedol, že Spojené štáty zintenzívňujú zdieľanie informácií o ruských aktivitách v Moldavsku s jeho vládou, aby mohla „mariť plány Ruska“.

18:18 Žoldnieri Vagnerovej skupiny sú nasadení v prvej línii niekoľkomesačnej vyčerpávajúcej bitky o mesto Bachmut a Prigožin skôr priznal, že mnoho bojovníkov jeho organizácie tam prišlo o život.

prigožin Čítajte viac Prigožinovi dochádzajú žoldnieri. Nábor robí v 42 mestách, od väzení prešiel k posilňovniam

17:44 Švajčiarska vláda v piatok uviedla, že nezmení svoju dlhoročnú politiku zákazu reexportu zbraní tamojšej výroby do tretích krajín. Bern to oznámil napriek tomu, že čoraz viac čelí tlaku zo strany európskych krajín, aby umožnil export zbraní na Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Hlasy vyzývajúce Švajčiarsko, aby sa vzdalo svojej storočia dlhej tradície neutrálnosti, sa od začiatku ruskej ofenzívy na Ukrajine ozývajú z vnútra krajiny aj zo zahraničia. Dva parlamentné výbory v januári odporučili zmiernenie pravidiel v tejto veci, čo však vláda odmietla.

„Spolková rada sa zaviazala k hodnotám švajčiarskej neutrality a bude pokračovať v práci, aby zaistila, že výhody plynúce z neutrality budú realizované,“ uviedla vláda vo vyhlásení. Dodala, že bude naďalej monitorovať debaty na túto tému a učiní ďalšie vyhlásenie, ak to bude potrebné.

17:18 Intervaly medzi ruskými raketovými útokmi sa môžu zväčšovať. Rusko potrebuje nahromadiť množstvo novovyrobených rakiet priamo z fabrík predtým, než bude schopné zabezpečiť dostatočne silný útok na to, aby sa vyhlo ukrajinskej protivzdušnej obrane. V najnovšej správe to tvrdí britské ministerstvo obrany.

Rusko vo štvrtok vypálilo na Ukrajinu najmenej 80 rakiet rôznych typov, vrátane šiestich nadzvukových rakiet Kinžal, a zasiahlo desať oblastí. V dôsledku útoku bola aj Zaporožžská jadrová elektráreň, najväčšia v Európe, odpojená od ukrajinskej elektrickej siete, no podarilo sa ju znova pripojiť. Bola to prvá veľká vlna útokov od 16. februára. Ukrajinskí predstavitelia hlásili najmenej 11 mŕtvych civilistov.

16:14 Troch ukrajinských vojakov vrátane ľudskoprávneho aktivistu odsúdili v piatok Moskvou zriadené súdy v Ruskom okupovaných oblastiach na východe Ukrajiny na dlhoročné tresty odňatia slobody za údajné zlé zaobchádzanie s civilistami, informuje agentúra AFP s odvolaním sa na ruských vyšetrovateľov.

„Najvyššie súdy Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky vyniesli rozsudky v troch trestných veciach voči ukrajinským občanom Viktorovi Pochozejovi, Maksymovi Butkevyčovi a Vladislavovi Šelovi,“ uviedol vo vyhlásení ruský vyšetrovací výbor.

Všetci boli podľa výboru uznaní za vinných zo zlého zaobchádzania s civilistami a použitia zakázaných metód boja v ozbrojenom konflikte.

14:49 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v piatok povedal, že minulotýždňový rozhovor so šéfom americkej diplomacie Antonym Blinkenom v Indii bol „konštruktívny“. Od americkej strany sa však nedozvedel nič nové. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Stretnutie oboch ministrov sa uskutočnilo v rámci schôdzky šéfov diplomacií krajín skupiny G20 v indickom Naí Dillí. Lavrov pre ruskú štátnu televíziu povedal, že stretnutie trvalo desať minút a diskutovali o otázke jadrových zbraní a konflikte na Ukrajine.

„Diskutovali sme konštruktívne, bez emócii, podali sme si ruky,“ priblížil šéf ruskej diplomacie.

„Všetko, čo som počul, bol postoj, ktorý už bol verejne mnohokrát vyjadrený a zdôraznený. Poskytol som svoje čestné a podrobné hodnotenie Novej dohody START a prečo sme považovali za nevyhnutné prerušiť ju,“ dodal.

14:32 Rusko zachytáva na bojisku na Ukrajine niektoré zbrane a vybavenie poskytnuté Spojenými štátmi a Organizáciou Severoatlantickej zmluvy (NATO) a posiela ich do Iránu. Tam sa podľa predpokladov americkej strany Teherán pokúša zistiť, ako fungujú a vyrobiť na základe toho vlastné. Informuje o tom spravodajský portál CNN s odvolaním sa na štyri zdroje oboznámené s problematikou.

Počas posledného roka predstavitelia Spojených štátov, NATO a ďalších západných spojencov viackrát zaznamenali, ako sa ruské sily zmocňujú menších zariadení, ako napríklad prenosných protitankových raketových kompletov Javelin alebo prenosných protilietadlových raketových systémov Stinger, ktoré museli ukrajinské sily nechať na bojisku.

V mnohých prípadoch následne Rusi toto vybavenie odoslali do Iránu na rozobratie a analýzu, pravdepodobne so zámerom, aby sa mohla iránska armáda pokúsiť vyrobiť vlastné verzie týchto zbraní. Rusko sa podľa citovaných zdrojov domnieva, že poskytovanie ukoristených západných zbraní Iránu bude motivovať Teherán, aby naďalej podporoval ruskú vojnu na Ukrajine.

Americkí predstavitelia nepovažujú problém za rozšírený alebo systematický a ukrajinská armáda má od začiatku vojny vo zvyku hlásiť Pentagonu akékoľvek straty vybavenia poskytnutého USA, ktoré mohli získať ruské sily. Uznávajú však, že je tento problém ťažké sledovať.

12:55 Zničenie ukrajinského nákladného lietadla Mrija v prvých dňoch ruskej invázie vlani vo februári zavinilo vedenie ukrajinského leteckého závodu Antonov, uviedol dnes spravodajský web BBC News s odvolaním sa na ukrajinskú tajnú službu SBU. Vedenie podniku totiž podľa SBU neumožnilo ukrajinskej národnej garde, aby zabezpečila obranu letiska Antonov pri Kyjeve, kde lietadlo stálo.

mrija Čítajte viac Zničenie ukrajinského Sna má podľa rozviedky na svedomí vedenie leteckého závodu

12:12 Kremeľ v piatok obvinil Spojené štáty z podnecovania protiruských nálad počas súčasných protestov v Gruzínsku. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

„Vidíme odkiaľ sa gruzínska prezidentka prihovára svojmu ľudu. Neprihovára sa mu z Gruzínska, prihovára sa mu zo Spojených štátov,“ uviedol Peskov. Dodal, že protiruské nálady v Gruzínsku podnecuje „viditeľná ruka“.

Gruzínsky parlament v piatok odhlasoval stiahnutie kontroverzného návrhu zákona o zahraničných agentoch, ktorý vyvolal v krajine hromadné protesty. Vládnuca strana Gruzínsky sen ešte vo štvrtok avizovala stiahnutie návrhu zákona, podľa ktorého sa mali všetky organizácie, ktoré na svoju činnosť dostávajú viac ako 20 percent financií zo zahraničia, registrovať ako „zahraniční agenti“.

11:41 Vojna na Ukrajine je prostriedkom formovania moci v Európe, tvrdí predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. V pravidelnom piatkovom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió premiér povedal, že lídri Západu sú vo vojnovej horúčke, vyzývajú k čoraz urputnejším bojom a Ukrajincom dodávajú čoraz nebezpečnejšie zbrane.

Viktor Orbán Čítajte viac Orbán: Nikdy sme neboli tak blízko tomu, aby sa lokálna vojna zmenila na svetovú

11:26 Európska únia sleduje, ako sa Rusko stále viac zaujíma o jej kritickú infraštruktúru na mori. Moskva na to využíva špionážne lode. Uviedol to britský denník Financial Times. Únia by preto chcela vytvoriť spoločné námorné hliadky, ktoré majú byť odpoveďou na aktivity Moskvy.

EÚ, Dánsko, lode Čítajte viac Ruská hrozba. Únia po sabotáži na Nord Stream plánuje námorné hliadky

11:17 Viac ako 90 percent obyvateľov ukrajinského mesta Charkov má opätovne obnovené dodávky elektrickej energie, ktoré boli prerušené v dôsledku štvrtkových ruských útokov. Uviedol to v piatok šéf regionálnej správy Charkovskej oblasti Oleh Synehubov. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice Sky News.

Elektrinu podľa jeho slov stále nemá v Charkove 470.000 spotre­biteľov a 50.000 ľudí v regióne a úrady na obnove pracujú.

10:44 Dolná komora belgického parlamentu vo štvrtok uznala hladomor na Ukrajine z 30. rokov minulého storočia za genocídu. Takisto pripomenula milióny obetí a preživších. TASR o tom informuje na základe vyjadrení belgického parlamentu na sociálnej sieti.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj toto hlasovanie označil na sociálnej sieti za historické. „Ďalšia krajina uznala hladomor z rokov 1932–1933 za genocídu voči obyvateľom Ukrajiny,“ napísal. Poďakoval sa Belgicku za toto pre každého Ukrajinca dôležité rozhodnutie.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba rozhodnutie Belgicka označil za kľúčové pri obnove historickej spravodlivosti, najmä v období súčasnej ruskej vojny na Ukrajine.

O „holodomore“ z rokov 1932 – 1933 hovorí vláda v Kyjeve ako o úmyselnej genocíde komunistického režimu Josifa V. Stalina, ktorého cieľom bolo vykynožiť ukrajinských roľníkov. Komunisti v rámci násilnej kolektivizácie zhabali ukrajinským roľníkom úrodu vrátane osiva na budúci rok a nechali ich umierať od hladu.

Vlani v novembri „holodomor“ uznal za genocídu aj nemecký parlament a v decembri príslušné uznesenie prijal Európsky parlament.

10:18 Ruská žoldnierska Vagnerova skupina si dáva vo východoukrajinskom meste Bachmut „dočasnú taktickú prestávku“, uviedol v piatok americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). TASR túto správu prevzala od televízie Sky News.

Tento týždeň pritom vagnerovci oznámili, že dobyli východnú časť Bachmutu. Podľa ISW však nie je jasné, či si „skupina zachová operačnú prevahu pri budúcich ruských útokoch na toto mesto“. „Od dobytia celého východného Bachmutu ležiaceho východne od rieky Bachmutka zo 7. marca, sa neobjavili správy o tom, že by vagnerovci podnikali útočné operácie z východnej časti mesta smerom do jeho centra,“ uviedol ISW.

Vagnerovu skupinu založil ruský oligarcha Jevgenij Prigožin a skladá sa prevažne z kriminálnikov naverbovaných v ruských väzniciach. Vagnerovci sa stali jednou z kľúčových síl v boji o Bachmut, ktorý je už celé mesiace dejiskom intenzívnych bojov.

Inštitút predpokladá, že Vagnerova skupina čaká na príchod posíl regulárnej ruskej armády, aby prešla do úzadia tohto boja. „Príchod vyššieho počtu konvenčných ruských síl do oblasti môže naznačovať, že ruské sily majú v úmysle nahradiť možné vyvrcholenie útočných operácií vagnerovcov v Bachmute novými konvenčnými vojakmi,“ dodáva ISW.

10:05 Ruská armáda čelí narastajúcim problémom pre nedostatok vojenských zdrojov, tvrdil v rozhovore pre USA Today šéf ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby Kyrylo Budanov. Na sociálnych sieťach sa objavili zábery tzv. Frankensteinových tankov. Tie vznikajú tak, že na sovietske obrnené transportéry MT-LB Rusi montujú námorné kanóny. Na front na Ukrajine posielajú aj šesťdesiat rokov staré tanky T-62.

rusko-ukrajinský konflikt, vojna, Vuhledar Čítajte viac Rusi zvárajú „Frankensteinove“ tanky. Na front posielajú aj múzejné kusy

9:56 Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej najnovšej analýze vývoja bojov konštatuje, že štvrtkový ruský vzdušný úder na ukrajinské mestá bol najväčším od začiatku tohto roka. „Útok ale pravdepodobne slúžil iba cieľom ruskej štátnej propagandy,“ uviedol inštitút. Zároveň pripomína informácie ukrajinských úradov, že ruské sily prevažne cielili na energetickú infraštruktúru. „Tieto vzdušné údery nepodlomia vôľu Ukrajincov ani nezlepšia postavenie ruských síl na frontových líniách,“ domnieva sa ISW.

Analytici inštitútu myslia, že Putin použil „kvôli ruskému informačnému priestoru“ strely, ktoré ukrajinská protivzdušná obrana nedokáže zachytiť, ale ich zásoby sa v Rusku stenčujú. Spomína v tejto súvislosti strely Kinžal. „Pravdepodobne použil tieto nedostatkové strely na zbytočné útoky, aby upokojil ruskú provojnovú a ultranacionalis­tickú komunitu, ktorá ho v drvivej väčšine vyzývala k odvete za incident v Brjanskej oblasti z 2. marca,“ uvádza ISW. Ruskí vojenskí blogeri a propagandisti podľa ISW kritizujú, že ruské vzdušné údery nedokázali Ukrajinu cez zimu „zmraziť“.

Inštitút pre štúdium vojny sa domnieva, že ruské invázne sily vo štvrtok pravdepodobne postúpili severozápadne od Bachmutu, zatiaľ čo zrejme zvýšili tempo útočných operácií v oblasti. Zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin povedal, že jeho jednotky kompletne dobyli obec Dubovo-Vasylivku, ktorá sa nachádza šesť kilometrov severozápadne od Bachmutu. Geolokačné zábery zverejnené vo štvrtok podľa ISW naznačujú, že to tak zrejme naozaj je. Naopak, ukrajinskí obrancovia podľa neho zrejme posilňujú svoje pozície pri dôležitých pozemných komunikačných líniách pri obci Chromove západne od Bachmutu. (čtk)

9:15 Až sedem rokov za mrežami hrozí ruskému básnikovi Arťomovi Kamardinovi, ktorého vo štvrtok vyšetrovatelia obvinili z podnecovania nenávisti proti sociálnej skupine účastníkov bojových operácií na východe Ukrajiny a tiež z výziev na činnosť zameranú proti bezpečnosti štátu. Oznámil to advokát a ochranca ľudských práv Pavol Čikov.

Zákon, súd, paragraf Čítajte viac V Rusku padlo prvé obvinenie podľa nového paragrafu o bezpečnosti štátu

8:59 Vojnu na Ukrajine poháňajú záujmy niekoľkých „mocností“ , nielen tej ruskej. Vyhlásil to pápež František v rozhovore pre švajčiarsku televíziu RSI, ktorého časť bola zverejnená v piatok, informuje agentúra Reuters.

Podľa pápeža poháňajú konflikt na Ukrajine „imperiálne záujmy nielen Ruskej ríše, ale aj ríš odinokadiaľ“. Zároveň uviedol, že je pripravený na rokovania s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, aby mohol vyzývať na mier.

František sa tak vyjadril v rozhovore pre talianskojazyčnú televíziu RSI. Odvysielaný bude v sobotu, no úryvky z neho v piatok zverejnili talianske denníky La Repubblica, La Stampa a Corriere della Sera.

V rozhovore pápež okrem toho uviedol, že na svoju funkciu by rezignoval, ak by sa cítil príliš unavený a už by viac nedokázal viesť katolícku cirkev. Vo februári pritom uviedol, že pápež by mal rezignovať iba za mimoriadnych okolností.

8:02 Rusko za uplynulý deň vypálilo na Ukrajinu 95 striel rôzneho typu, uviedol v piatok vo svojej rannej operačnej zvodke ukrajinský generálny štáb. Ukrajinská protivzdušná obrana podľa neho zostrelila 34 z nich. Štvrtková rozsiahla vlna vzdušných úderov pripravila o život podľa ukrajinských úradov najmenej šesť civilistov, ďalší traja ľudia prišli o život pri ruskom ostreľovaní zastávky hromadnej dopravy v Chersone na juhu krajiny.

„Nepriateľ tiež vykonal 31 leteckých úderov, najmä použil osem bezpilotných lietadiel Šáhed-136, z ktorých polovica bola zostrelená,“ uvádza ďalej ukrajinské vojenské velenie. Rusi tiež podľa neho 65-krát strieľali na Ukrajinu zo salvových raketometov. „Nepriateľ naďalej používa taktiku teroru, čím hrubo porušuje normy medzinárodného humanitárneho práva,“ uviedol ukrajinský štáb s tým, že Rusko útočilo na kritickú infraštruktúru a civilné domy.

Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok oznámilo, že ruská armáda vzdušné útoky vykonala v reakcii na „teroristické činy vykonané kyjevským režimom v Brjanskej oblasti“ začiatkom marca, keď podľa ruského prezidenta Vladimira Putina ukrajinskí diverzanti strieľali na civilistov. Kyjev to už skôr odmietol. Rovnako Ukrajina poprela štvrtkové tvrdenie ruského ministerstva obrany, že ruské nočné nálety cielili na ukrajinskú armádnu infraštruktúru.

Ukrajinský generálny štáb tiež uvádza, že ruská invázna armáda sa naďalej snaží obkľúčiť mesto Bachmut, ktoré je v súčasnosti jedným z ohnísk vojny, ktorú Moskva rozpútala pred vyše rokom. „Svoje hlavné úsilie zameriava na vedenie útočných akcií v smeroch na Kupjansk, Lyman, Bachmut, Avdijivku a Šachtarske. Za posledný deň naši vojaci odrazili 102 útokov,“ tvrdí ukrajinské vojenské velenie.

Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nemožno priamo v podmienkach bojov overiť z nezávislých zdrojov.

7:50 Až sedem rokov za mrežami hrozí ruskému básnikovi Arťomovi Kamardinovi, ktorého vo štvrtok vyšetrovatelia obvinili z podnecovania nenávisti proti sociálnej skupine účastníkov bojových operácií na východe Ukrajiny a tiež z výziev na činnosť zameranú proti bezpečnosti štátu. Oznámil to advokát a ochranca ľudských práv Pavol Čikov.

Zákon, súd, paragraf Čítajte viac V Rusku padlo prvé obvinenie podľa nového paragrafu o bezpečnosti štátu

5:40 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok vyzval spojencov, aby uvalili sankcie na sektor ruskej jadrovej energetiky. Podľa britskej stanice BBC Zelenskyj zdôraznil, že ďalšie odstavenie Záporožskej jadrovej elektrárne od dodávok elektrickej energie v dôsledku ruského ostreľovania z noci na štvrtok svedčí o nezodpovednos­ti Ruska.

Vo svojom večernom príhovore, zverejnenom v noci na piatok, Zelenskyj upozornil, že takéto kritické situácie v ukrajinských jadrových zariadeniach vytvára Rusko zámerne. Preto Rusko nemôže byť považované za hodnoverného partnera pre kontakty v jadrovej oblasti, povedal Zelenskyj.

Zdôraznil, že čím skôr budú na ruský jadrový priemysel uvalené sankcie, tým skôr bude svet bezpečnejší.

„Teroristickému štátu nemôžeme ponechať žiadnu možnosť, aby akékoľvek jadrové zariadenia kdekoľvek na svete použil na terorizovanie,“ do­dal.

Záporožská jadrová elektráreň (ZAES) zažila vo štvrtok výpadok v dodávkach elektriny po ďalšej vlne mohutných raketových útokov, ktoré ruská armáda podnikla v noci na štvrtok. ZAES preto musela byť dočasne pripojená na záložné generátory. Do normálu sa zásobovanie ZAES elektrinou dostalo vo štvrtok popoludní.

Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi pripomenul, že šlo už o šiesty takýto výpadok ZAES od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Ruskom okupovaná ZAES na juhovýchode Ukrajiny je najväčšia svojho druhu v Európe. MAAE opakovanie vyjadruje obavy, že v dôsledku ostreľovania dôjde v objekte k jadrovej havárii.

474 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine