Pripravujte sa na skutočnú vojnu, nariadil severokórejský vodca armáde

Severokórejský vodca Kim Čong-un nariadil armáde, aby zintenzívnila cvičenie, a dokázala tak v prípade potreby reagovať na skutočnú vojnu. Informovali o tom v piatok západné tlačové agentúry, ktoré sa odvolávajú na médiá komunistickej Kórey. Kim sa tak podľa nich vyjadril, keď dohliadal na palebné cvičenie, ktoré preukázalo pripravenosť krajiny.

10.03.2023 06:09 , aktualizované: 11:20
debata

Fotografie zverejnené severokórejskou agentúrou KCNA ukazujú simultánny odpal minimálne šiestich striel. Streľbe, ktorá bola podľa agentúry AP simuláciou útoku na juhokórejské letisko, prihliadal vo štvrtok líder Kim spoločne so svojou asi desaťročnou dcérou, ktorá sa objavila napríklad aj na novembrovom teste medzikontinentálnej strely Hwasong-17. Analytici špekulujú, že by sa mohla v budúcnosti stať Kimovou nástupkyňou.

Juhokórejská armáda uviedla, že Pchjongjang vo štvrtok uskutočnil test najmenej jednej balistickej strely krátkeho doletu. Soul preveruje, či nebolo v jednej chvíli odpálených z rovnakého miesta striel viac.

Severokórejský diktátor Kim pri palebnom cvičení vyhlásil, že armádne jednotky musia posilniť svoju pripravenosť, aby boli schopné „v prvom rade zabrániť vojne a v prípade nutnosti prevziať vo vojne iniciatívu“.

Juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie následne komunistický štát vyzvalo, aby prestal zvyšovať napätie „nebezpečnými jadrovými a raketovými programami a vojenskými provokáciami“. Podľa Soulu by sa KĽDR namiesto toho mala starať o zabezpečenie živobytia pre svojich občanov a usilovať sa o nastolenie mieru na Kórejskom polostrove.

Situácia je vážna

Severná Kórea v tomto týždni obvinila Spojené štáty, že vojenským cvičením s Južnou Kóreou zvýšili napätie na Kórejskom polostrove. Vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Jo-čong tiež pohrozila, že zostrelenie niektorej z rakiet komunistickej krajiny by bolo vyhlásením vojny.

Juhokórejský prezident Jun Sok-jol dnes vyhlásil, že situácia na Kórejskom polostrove je „vážnejšia, ako kedy bola“, a uviedol, že Soul vystupňuje vojenské manévre so Spojenými štátmi. Washington a Soul sa teraz pripravujú na začatie vojenského cvičenia pod názvom Freedom Shield, plánovaného na 13. až 23. marca, ktoré by podľa agentúry AP malo byť najväčšie za posledné roky. Spojenci tvrdia, že ich manévre majú obranný charakter, Severná Kórea ich ale považuje za nácvik invázie.

Vlani KĽDR odpálila rekordný počet rakiet. Americkí a juhokórejskí predstavitelia varovali, že sa krajina môže pripravovať na prvý jadrový test od roku 2017.

kórea Čítajte viac Južná Kórea po šiestich rokoch opäť označila KĽDR za nepriateľa
debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #Kim Čong-un