Orbán: Nikdy sme neboli tak blízko tomu, aby sa lokálna vojna zmenila na svetovú

Vojna na Ukrajine je prostriedkom formovania moci v Európe, tvrdí predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. V pravidelnom piatkovom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió premiér povedal, že lídri Západu sú vo vojnovej horúčke, vyzývajú k čoraz urputnejším bojom a Ukrajincom dodávajú čoraz nebezpečnejšie zbrane. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti.

10.03.2023 11:31 , aktualizované: 11:53
debata (51)

VIDEO: Viktor Orbán má na sebe šál s Veľkým Maďarskom

Video

„Otvára sa veľká príležitosť pre tých, ktorí mali záujem formovať mocenskú rovnováhu v Európe, aby zmenili mocenský priestor organizovaný okolo francúzsko-nemeckej osi. Teraz je vplyv Spojených štátov oveľa väčší, napríklad hrdinská vojna Ukrajincov môže pokračovať len dovtedy, kým to budú Američania chcieť,“ povedal Orbán.

Putin, Orbán Čítajte viac Orbán: Maďarsko možno bude musieť prehodnotiť svoje vzťahy s Ruskom

Podľa jeho slov sme nikdy neboli tak blízko k tomu, aby sa lokálna vojna zmenila na svetovú. „Môže sa stať, že vojská spojenecké s Ukrajinou prekročia ukrajinské hranice. V Európe chcú mier vlastne iba Vatikán a Maďarsko,“ podčiarkol Orbán.

Maďarsko je zástancom mieru, avšak podľa premiéra byť aj vojensky silné. „Naša argumentácia za mier nemá pôvod v zbabelosti alebo v tom, že by sme sa nevedeli brániť, ale v tom, že mier považujeme za dobrý a vojnu za zlú,“ dodal Orbán.

Členovia a priaznivci ukrajinskej komunity sa v...
Ľudia sa v piatok 24. februára 2023 zúčastňujú...
+14Ľudia sa v piatok 24. februára 2023 zúčastňujú...
Maďarsko Orbán stav krajina výročný prejav Čítajte viac Orbán: Ruská armáda nie je v stave, aby mohla napadnúť NATO
51 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #vojna na Ukrajine