Sporný zákon dostal v Gruzínsku definitívnu stopku. Saakašvili: Demonštranti odolali brutálnej sile

Gruzínsky parlament v piatok odhlasoval stiahnutie kontroverzného návrhu zákona o zahraničných agentoch, ktorý vyvolal v krajine hromadné protesty. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP..

10.03.2023 11:40 , aktualizované: 20:13
Gruzímsko Tbilisi protest demonštrácia Foto: ,
Demonštranti neďaleko budovy gruzínskeho parlamentu v Tbilisi 9. marca 2023.
debata (24)

Za stiahnutie návrhu zákona hlasovalo v druhom čítaní 35 poslancov, proti hlasoval iba jeden.

Vládnuca strana Gruzínsky sen ešte vo štvrtok avizovala stiahnutie návrhu zákona, podľa ktorého sa mali všetky organizácie, ktoré na svoju činnosť dostávajú viac ako 20 percent financií zo zahraničia, registrovať ako „zahraniční agenti“. Inak im hrozili vysoké pokuty.

Podobný zákon už platí v Rusku, kde sa často zneužíva na pozastavenie alebo ukončenie činnosti mimovládnych organizácií a spravodajských médií s kritickým postojom voči vláde a Kremľu.

Kremeľ v piatok obvinil Spojené štáty z podnecovania protiruských nálad počas súčasných protestov v Gruzínsku. „Vidíme odkiaľ sa gruzínska prezidentka prihovára svojmu ľudu. Neprihovára sa mu z Gruzínska, prihovára sa mu zo Spojených štátov,“ uviedol Peskov. Dodal, že protiruské nálady v Gruzínsku podnecuje „viditeľná ruka“.

Georgia Protests Čítajte viac Gruzínci vyhrali: Sporný zákon po vzore Ruska stiahli, prezidentka gratuluje

Návrh zákona narazil na odpor opozície aj proeurópsky orientovanú verejnosť; na ich stranu sa postavila aj prezidentka Salome Zurabišviliová. Tá avizovala, že v prípade schválenia bude zákon vetovať.

Tá vo štvrtok tiež zablahoželala demonštrantom „k víťazstvu“. „Naša cesta do Európy je sprevádzaná nedôverou voči vláde,“ uviedla Zurabišviliová. Ešte predtým avizovala, že v prípade schválenia v parlamente bude zákon vetovať.

Saakašvili: Odolali brutálnej sile a vplyvu Ruska

Väznený gruzínsky exprezident Michail Saakašvili zase uviedol, že protivládni demonštranti odolali zásahom polície a vplyvu Ruska. „Skvele odolávali brutálnej sile, ktorú proti nim nasadili,“ napísal Saakašvili v príspevku na sociálnej sieti Facebook.

„Rusko so svojím brutálnym oligarchom nie je v pozícii, aby ich porazilo,“ dodal, narážajúc na miliardára a zakladateľa vládnucej strany Gruzínsky sen Bidzinu Ivanišviliho, ktorý zbohatol na privatizácii v Rusku.

Pred budovou parlamentu v Tbilisi protestovali stovky ľudí aj počas piatkového hlasovania.

Gruzínske ministerstvo vnútra oznámilo, že demonštranti zadržaní počas protivládnych protestov 7. a 8. marca v Tbilisi boli prepustení.

gruzínsko Čítajte viac Gruzínsky majdan: Do ulíc opäť vyšli tisíce. Lídri protestov dali vláde ultimátum
24 debata chyba
Viac na túto tému: #Gruzínsko #protesty v Gruzínsku