Zničenie ukrajinského Sna má podľa rozviedky na svedomí vedenie leteckého závodu

Zničenie ukrajinského nákladného lietadla Mrija v prvých dňoch ruskej invázie vlani vo februári zavinilo vedenie ukrajinského leteckého závodu Antonov, uviedol dnes spravodajský web BBC News s odvolaním sa na ukrajinskú tajnú službu SBU. Vedenie podniku totiž podľa SBU neumožnilo ukrajinskej národnej garde, aby zabezpečila obranu letiska Antonov pri Kyjeve, kde lietadlo stálo.

10.03.2023 12:44
mrija Foto:
Mrija bola zničená v rámci bojov o letisko Hostomel.
debata (39)

Stroj An-225 zvaný Mrija (v ukrajinčine Sen) bol s dĺžkou 84 metrov a rozpätím krídel 88,4 metra najväčším nákladným lietadlom v prevádzke na svete a jediným exemplárom. Vo februári minulého roka zhorel pri ruskom bombardovaní letiska Antonov v Hostomeli severozápadne od Kyjeva.

VIDEO: Čo zostalo z ukrajinského Sna

Video

SBU v súvislosti so zničením lietadla obvinila bývalého generálneho riaditeľa podniku Serhija Byčkova, jeho zástupcu a tiež náčelníka oddelenia pre leteckú bezpečnosť, uviedla BBC. Podozrivým, z ktorých dvoch už ukrajinské úrady zadržali, by mohlo hroziť až 15 rokov väzenia, uviedla SBU v správe zverejnenej na sociálnej sieti Telegram.

Podozriví podľa SBU krátko pred ruskou inváziou na Ukrajinu zamedzili príslušníkom národnej gardy vo vstupe do areálu letiska. Národná garda pritom dostala za úlohu zabezpečiť obranu Hostomelu. Garda mala konkrétne vybudovať od januára do februára, keď nad Ukrajinou visela hrozba ruského vpádu, na strategicky dôležitom letisku systém opevnenia, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na vyjadrenia SBU a kancelárie ukrajinského generálneho prokurátora.

Zničené najväčšie lietadlo sveta, nákladné... Foto: TASR/AP, Vadim Ghirda
Ukrajina, Rusko, Hostomeľ, letisko, Mrija Zničené najväčšie lietadlo sveta, nákladné An-225 Mrija po bojoch medzi ruskými a ukrajinskými jednotkami na letisku v ukrajinskom meste Hostomeľ 2. apríla 2022.

Ukrajinská spoločnosť Mriju prenajímala na prepravu nadmerných nákladov. Niekoľkokrát lietadlo priletelo aj do Česka a pomáhalo napríklad s prepravou techniky českej armády do zahraničných misií.

Vlani v novembri firma Antonov uviedla, že na tajnom mieste stavia druhý exemplár najväčšieho nákladného lietadla sveta. Nová Mrija je podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Jevhena Havrylova hotová na 30 percent.

Vrak auta, ktoré zničilo ruské ostreľovanie v...
Na snímke činžiak zničený v dôsledku...
+9Ukrajinský vojak kráča medzi zničenými ruskými...
39 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Mrija #Antonov An-225