U Lavrova stúpa nervozita: Varuje vazalov pred USA, „majdan“ v Gruzínsku hodil na Západ

Rusko varovalo svojich spojencov, ktorí boli kedysi súčasťou Sovietskeho zväzu, aby sa nezbližovali so Spojenými štátmi. Zároveň odsúdilo protesty v Gruzínsku, ktoré prirovnalo k "majdanu", ukrajinskej prozápadnej revolúcii z roku 2014, informuje agentúra Reuters.

10.03.2023 22:54
sergy Lavrov Foto: ,
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov na tlačovej konferencii so saudskoarabským kolegom princom Fajsalom bin Farhanom Al-Saudom po ich rozhovoroch v Moskve vo štvrtok 9. marca 2023.
debata (438)

„Zdá sa mi, že všetky krajiny ležiace v okolí Ruskej federácie by si mali urobiť vlastné závery o tom, aké nebezpečné je vydať sa na cestu začlenenia sa do ‚zóny zodpovednosti‘ Spojených štátov, do zóny ich záujmov,“ povedal v štátnej televízii šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov.

Masové protesty v Gruzínsku z posledných dní sú podľa Lavrova „veľmi podobné kyjevskému majdanu“. Odkazoval tým na vlnu protestov a nepokojov na Ukrajine v rokoch 2013 a 2014, ktorá viedla k pádu režimu proruského prezidenta Viktora Janukovyča.

Gruzímsko Tbilisi protest demonštrácia Čítajte viac Sporný zákon dostal v Gruzínsku definitívnu stopku. Saakašvili: Demonštranti odolali brutálnej sile

Lavrovove vyjadrenia podľa agentúry Reuters svedčia o nervozite Moskvy vyvolanej oslabovaním autority Ruska v postsovietskom priestore — od Arménska a Azerbajdžanu na južnom Kaukaze po Kazachstan a Tadžikistan v strednej Ázii.

Protesty zinscenované Západom

K tomuto oslabovaniu pozície Ruska prispela vojenská agresia voči Ukrajine. Oponenti ruského prezidenta Vladimira Putina predpovedajú, že invázia na Ukrajinu môže vyústiť v ďalšiu fázu rozpadu niekdajšieho Sovietskeho zväzu, v rámci ktorej sa bývalé satelity Moskvy začnú prikláňať buď k Západu, alebo k Číne.

Lavrov ďalej tvrdil, že udalosti v Gruzínsku boli zinscenované Západom s cieľom získať na svoju stranu ďalšieho zo spojencov Ruska. „V skutočnosti ide o pokus vynútiť si zmenu vlády,“ vyhlásil Lavrov s tým, že kontroverzný návrh zákona o „zahraničných agentoch“, ktorý protesty vyvolal, bol len zámienkou k pokusu o prevrat.

Svoje tvrdenia však nepodložil žiadnymi dôkazmi, zdôrazňuje Reuters.

VIDEO: Raketové útoky. Rusko na Ukrajine zase zabíjalo civilistov
Video

Demonštranti v Gruzínsku popierajú obvinenia Ruska, že by boli len bábkami Západu. Zdôrazňujú, že do ulíc vyšli z vlastnej iniciatívy, pretože nesúhlasili so zákonom, ktorý mal postihnúť organizácie dostávajúce finančné prostriedky z cudziny. Podľa demonštrantov by prijatie tejto právnej normy ohrozilo demokraciu a občiansku spoločnosť v Gruzínsku.

Georgia Protests Čítajte viac Majdan v Tbilisi? Načo je Gruzínsku "ruský" zákon?

Podobný zákon už platí v Rusku, kde sa často zneužíva na zastavenie alebo ukončenie činnosti organizácií a médií, ktoré informujú o názoroch kritických voči vláde a Kremľu. Gruzínsky parlament v piatok v reakcii na vlnu protestov sporný legislatívny návrh stiahol.

438 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sergej Lavrov #vojna na Ukrajine #protesty v Gruzínsku