Biden prefarbil Air Force One. Zrušil Trumpov dizajn a vrátil sa ku kennedyovskému

Americké letectvo v piatok predstavilo nový farebný dizajn prezidentského špeciálu Air Force One.

11.03.2023 09:31
Air Force One Foto:
Nový dizajn pre americké prezidentské lietadlo Air Force One.
debata (16)

Úradujúci prezident Joe Biden sa podľa agentúry AFP vrátil ku klasickej modro-bielej farbe, pričom sa zachováva dizajn z čias administratívy Johna F. Kennedyho pred šiestimi desaťročiami.

Bidenov predchodca Trump chcel presadiť farebne odvážnejšiu podobu s červeným pruhom v strede lietadla, tmavomodrú spodnú časť a zvyšok biely. Zmenšený model Air Force One s týmito farbami sa ocitol aj na konferenčnom stolíku v Oválnej pracovni Bieleho domu.

Nová farebná kombinácia predstavovala výzvu pre leteckých inžinierov. Piatkové vyhlásenie vedenia vzdušných síl uvádzalo možné oneskorenie a testovanie, aby sa vysporiadali s „prídavným teplom“ kvôli použitému odtieňu.

Novozvolený dizajn pre Air Force One použije „modernejší tón“ svetlomodrej farby a na trupe nebude žiadny leštený kov, „pretože povrchová úprava zliatin používaných v moderných komerčných lietadlách to neumožňuje“, uviedli americké vzdušné sily.

Horná paluba Boeingu 747 je určená pre posádku a nachádzajú sa v nej tiež komunikačné a obranné systémy. Prezidentov apartmán a kancelária sú v prednej časti hlavnej paluby spolu s lekárskym zázemím, konferenčnou miestnosťou a niekoľkými kanceláriami. Nasledujú oddelené časti sú pre pozvaných hostí a médiá. Pre pohyb na palube prezidentského lietadla platí, že cestujúci sa môžu pohybovať dozadu od miesta svojho sedadla, ale nie dopredu.

Nové lietadlá Boeing 747 by mali byť dodané v rokoch 2027 a 2028, takže ako prvý v nich vzlietne až víťaz prezidentských volieb z roku 2024. Na rozdiel od komerčne vyrábaných strojov budú doplnené o špičkové komunikačné zariadenia, lekársku stanicu a systém sebaobrany.

V súčasnosti používané Boeingy čelia rastúcim nákladom na údržbu a používajú súčiastky, ktoré rýchlo zastarávajú.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Air Force One #Donald Trump