Wagnerovci ovládli východ Bachmutu. Mesto je podľa Britov 'vražednou zónou'

Žoldnieri ruskej Wagnerovej skupiny za posledné štyri dni prevzali kontrolu nad väčšinou východnej časti ukrajinského mesta Bachmut, uviedlo vo svojej analýze vývoja bojov na Ukrajine britské ministerstvo obrany.

11.03.2023 11:01
Ukrajina, Rusko, Bachmut Foto: ,
Zničené centrum mesta Bachmut po ruskom ostreľovaní v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v piatok 10. februára 2023. Na stene budovy sa nachádza nápis Bachmut miluje Ukrajinu.
debata (256)

Frontová línia sa tam podľa neho teraz nachádza v centre mesta – pri rieke Bachmutke. Ukrajinský generálny štáb vo svojom pravidelnom rannom operačnom hlásení oznámil, že obrancovia krajiny odrazili za uplynulý deň na východe Ukrajiny viac ako sto ruských útokov.

„Ukrajinské sily držia západnú časť mesta a strhli kľúčové mosty cez rieku,“ uvádza k bojom o Bachmut britský rezort obrany, ktorý sa opiera o informácie vojenskej rozviedky. Mestom, ktoré je jedným z hlavných ohnísk súčasných bojov a o ktoré sa bojuje už niekoľko mesiacov, Bachmutka preteká z juhu na sever a oddeľuje jeho východné a západné časti.

VIDEO: Ukrajinci vyhodili do povetria most v Bachmute.

Video

„Vzhľadom na to, že ukrajinské jednotky môžu viesť paľbu z opevnených budov na západe, stala sa táto oblasť vražednou zónou,“ uvádza britské ministerstvo, podľa ktorého vzniknutá situácia pravdepodobne značne sťažuje situáciu Wagnerovej skupine, ktorá sa pokúša pokračovať v útoku na západ. Šéf ruských žoldnierov Jevgenij Prigožin hlásil ovládnutie východnej časti Bachmutu pred niekoľkými dňami.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej poslednej správe o situácii na bojisku píše, že ruské invázne sily dosiahli v Bachmute zisky a zrejme „vypratávajú“ východné časti mesta. „Nové zábery z dronu zverejnené 10. marca ukazujú ruských vojakov, ako pod hrozbou použitia zbraní odvádzajú civilistov z budov vo východnom Bachmute na neznáme miesto,“ uvádza inštitút.

„Zábery zverejnené 10. marca naznačujú, že ruské sily postúpili na nové pozície v severozápadnom Bachmute do vzdialenosti 800 metrov od závodu na spracovanie kovov AZOM,“ dodáva ISW. Ruskí vojenskí blogeri tvrdia, že žoldnieri Wagnerovej skupiny už vstúpili do komplexu pretekov. „Zjavné zameranie ruského útoku na priemyselnú zónu AZOM naznačuje, že ruské sily uprednostňujú čelný útok na opevnené pozície v takticky náročnej priemyselnej oblasti, namiesto toho, aby sa rozhodli pre širšie obkľúčenie západného Bachmutu cez útoky na Chromove,“ dodáva ISW.

Ukrajinský generálny štáb v rannom hlásení uviedol, že Ukrajinci odrazili rad útoku v okolí Bachmutu aj na ďalších miestach východu krajiny. Ruské invázne sily podľa neho svoje hlavné úsilie zameriavajú na útočné akcie v smeroch na Lyman, Bachmut, Avdijivku, Marjinku a Šachtarske.

256 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Bachmut