Taliani zachránili za štyri dni takmer 6-tisíc migrantov

Za posledné štyri dni do Talianska dorazilo takmer 6-tisíc migrantov, čo je zhruba rovnako ako vlani za január a február.

11.03.2023 20:21
Taliansko, migranti, plavidlá Foto: ,
Polícia kontroluje rybársku loď s približne 500 migrantmi v juhotalianskom prístave Crotone v sobotu 11. marca 2023.
debata (10)

Vyše 1400 migrantov zachránila za posledných 24 hodín pri brehoch južného Talianska miestna pobrežná stráž.

Na pobreží v juhotalianskej Kalábrii ale v sobotu tiež našli záchranári ďalšie tri mŕtve telá, vrátane päťročného dievčatka a o málo staršieho dievčaťa. Ide o deti migrantov z lode, ktorá koncom februára stroskotala pri kalábrijskom meste Cutro a ktorej nehoda si vyžiadala najmenej 76 obetí. Približne tri desiatky utečencov z tohto plavidla sa ešte nezvestné, uviedla agentúra ANSA. Za posledné štyri dni do Talianska dorazilo takmer 6-tisíc migrantov, čo je zhruba rovnako ako vlani za január a február. Súčasná migračná vlna zrejme bude pokračovať, vzhľadom na teplé počasie.

Pobrežná stráž do záchranných operácií zapojila osem lodí. Povolané bolo aj námorné hliadkové plavidlo, aby sa zabránilo opakovaniu katastrofy z minulého mesiaca, keď sa loď s migrantmi rozlomila len kúsok od kalábrijského pobrežia. Prokuratúra túto nehodu vyšetruje. Niektorí totiž kritizujú miestne úrady za údajne pomalé záchranné práce po nehode.

Kvôli nešťastiu so zatiaľ 76 obeťami sa v sobotu v meste Cutro konala demonštrácia najmenej päťtisíc ľudí, ktorí pochodovali po pláži a niesli veľký drevený kríž urobený z trosiek stroskotanej lode. Medzi účastníkmi manifestácie nazvanej Zastavte okamžite masakry na mori boli okrem iného príbuzní obetí nehody a zišli sa na ňu ľudia z rôznych kútov Talianska, uviedla ANSA.

Talianska vláda vo štvrtok schválila ďalší dekrét týkajúci sa migrácie, ktorý okrem iného sprísňuje tresty pre pašerákov ľudí, a to až na 30 rokov, zatiaľ čo doteraz to bolo maximálne päť rokov. Má tiež vytvoriť systém kvót pre pracovné povolenia pre ľudí z krajín, ktoré budú s talianskou vládou spolupracovať v boji proti nelegálnej migrácii. Krátko po februárovom stroskotaní lode s takmer ôsmimi desiatkami obetí talianska vláda uviedla, že plánuje prijať približne pol milióna cudzincov, ktorí sa prisťahujú legálne.

Tento rok do Talianska priplávalo cez Stredozemné more okolo 18-tisíc migrantov oproti približne 6-tisíc v rovnakom období minulého roka. Len vo štvrtok doplávalo približne 1 900 migrantov na Lampedusu, ktorá leží 130 kilometrov od tuniského pobrežia. Tento taliansky ostrov s rozlohou iba 20 kilometrov štvorcových disponuje zariadením pre utečencov s kapacitou okolo 300 ľudí, no teraz je v ňom vyše 3 000 utečencov.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #migrácia