Francúzi sú o krok bližšie k reforme dôchodkov. Schválil ju Senát

Francúzsky Senát, horná komora parlamentu, schválil v sobotu neskoro večer spornú reformu dôchodkového systému. Hlasovalo za ňu 195 zákonodarcov, proti ich bolo 112. Reforma je tak o krok bližšie k tomu, aby sa stala zákonom, informovala tlačová agentúra AFP.

12.03.2023 06:07
Francúzsko, štrajky, reforma dôchodková Foto: ,
Jeden z mnohých protestov proti dôchodkovej reforme vo Francúzsku, tento je zo 7. marca 2023 v Marseille. Zmeny v dôchodkovom systéme predstavila francúzska vláda ešte v januári. Postupne až do roku 2030 sa má zvyšovať minimálny vek odchodu do dôchodku zo súčasných 62 na 64 rokov. Ľudia tiež budú musieť odpracovať aspoň 43 rokov, aby mali nárok na plný dôchodok.
debata (4)

Reforma dôchodkového systému je prioritou druhého funkčného obdobia prezidenta Emmanuela Macrona.

Hlasovanie Senátu sa konalo len niekoľko hodín po tom, čo státisíce ľudí v mestách po celom Francúzsku znovu pochodovali na protest proti tejto reforme, ale išlo už podstatne menšie počty demonštrantov, než sa očakávalo.

„Schválená bola dôležitá fáza,“ povedala pre AFP po hlasovaní francúzska premiérka Élisabeth Borneová. Dodala, že verí, že vláda bude mať parlamentnú väčšinu na to, aby sa z reforiem stal zákon.

Komisia teraz vypracuje konečný návrh reformy, ktorý potom predloží obom komorám parlamentu na záverečné hlasovanie.

Keby sa Macronovej vláde pred hlasovaním nepodarilo zhromaždiť väčšinu, Borneová môže uplatniť zriedkavo využívaný a veľmi kontroverzný ústavný prostriedok, známy ako článok 49/3, ktorým presadí legislatívu aj bez hlasovania.

Francúzsky Senát už v noci na štvrtok schválil zvýšenie dôchodkového veku zo 62 na 64 rokov v rámci plánovej reformy dôchodkového systému.

AFP už pred časom vo svojej správe vyslovila predpoklad, že je nepravdepodobné, že najnovšia vlna protestov odradí prezidenta Macrona od dôchodkovej reformy, o ktorej presadenie sa snaží od svojho ho nástupu k moci v roku 2017 s cieľom riešiť deficity financií prognózované na najbližšie desaťročia.

Hoci podľa prieskumu verejnej mienky, ktorý zverejnila prieskumná skupina Elabe, sú proti reforme približne dvaja z troch ľudí, zhruba rovnaký počet sa domnieva, že bude prijatá.

Z prieskumov tiež vyplýva, že väčšina opýtaných podporuje štrajkujúcich.

Pred Macronom sa o reformu dôchodkového systému pokúšalo s rôznymi úspechmi niekoľko prezidentov. Diskusiu o zmenách a ich schvaľovanie vždy sprevádzali rozsiahle protesty a štrajky.

Pri siedmom kole štrajkov v sobotu vo Francúzsku proti dôchodkovej reforme protestovalo 368 000 ľudí, z toho 48 000 v Paríži, uviedla polícia. Podľa usporiadateľských odborov CGT po celom Francúzsku mali demonštrácie vyše milióna účastníkov, z toho 300 000 v metro­pole. Informoval o tom denník Le Monde. Všetky tieto údaje sú výrazne nižšie ako pri posledných utorkových protestných akciách, keď sa podľa polície zišlo 1,28 milióna ľudí.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #dôchodková reforma