381. deň: Krvavý Bachmut, boje silnejú. Pápež pôjde do Kyjeva, len keď navštívi aj Moskvu

Ukrajina aj Rusko tvrdia, že za 24 hodín v Bachmute a okolí padli stovky vojakov protivníka. Je to jedna z najkrvavejších a najdlhších bitiek vo vojne na Ukrajine.

12.03.2023 07:00 , aktualizované: 20:32
Ukrajinskí výsadkári, Bachmut, vojna na Ukrajine Foto: ,
Ukrajinskí výsadkári z 80. leteckej brigády odpočívajú v zákope na frontovej línii pri meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v piatok 10. marca 2023.
debata (542)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 381. deň
  • Boje o Bachmut sa zosilnili, výraznejšia zmena nesastala
  • Zelenskyj telefonoval s českým prezidentom Pavlom

VIDEO: Chystá sa ofenzíva? Ukrajinci cvičia na Rusov.

Video
Ukrajina, Rusko, vojna na Ukrajine Čítajte viac 380.deň: Rusi už použili 5-tisíc rakiet. Prigožin: Sme blízko centra Bachmutu

20:31 Úrady v ukrajinskej Chersonskej oblasti dočasne zrušili zákon zakazujúci predaj alkoholu. Dôvodom je podľa nich oživenie ekonomiky v oblasti, napísal s odvolaním sa na vyhlásenie úradov ruskojazyčný server BBC.

„Od 15. marca je povolený veľkoobchodný, maloobchodný predaj alkoholických nápojov aj predaj v reštauračných zariadeniach od 10:00 do 15:00,“ píše oblastná správa.

„Nebolo to jednoduché rozhodnutie. V oblasti je veľa ľudí so zbraňami, sme pod neustálou paľbou a civilisti musia triezvo posudzovať nebezpečenstvo. Zároveň ale rozkvet nelegálneho obchodu, priame dodávky z Mykolajivu a dokonca vznik takzvaných alkoholových zastavární výrazne zhoršujú ekonomickú situáciu,“ uviedol šéf Chersonskej oblasti Oleksandr Prokudin.

Takzvaný suchý zákon bude aj naďalej platiť pre armádu a bezpečnostné zložky. Chersonská oblasť, respektíve časť, ktorá je pod ukrajinskou správou, zakázala predaj a výrobu alkoholu vlani v novembri, keď sa mesto podarilo ukrajinskej armáde oslobodiť od ruskej okupácie.

Zákaz predaja a výroby alkoholu vychádza z vojnového stavu, ktorý Ukrajina vyhlásila pred vyše rokom v súvislosti s ruskou inváziou.

19:12 Pápež František uviedol, že je ochotný navštíviť ukrajinské hlavné mesto Kyjev len v prípade, že pocestuje aj do ruskej metropoly Moskva, informovala televízia Sky News.

„Som ochotný ísť do Kyjeva. Chcem ísť do Kyjeva, no pod podmienkou, že pôjdem aj do Moskvy. Pôjdem buď do oboch miest alebo ani do jedného,“ uviedol František pre argentínsky denník La Nación. Dodal, že svoju cestu do Moskvy nepovažuje za nemožnú.

V rozhovore pre švajčiarsku televíziu RSI zverejnenom tento víkend František deklaroval, že je pripravený na rokovania s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o mieri. Uviedol tiež, že vojnu na Ukrajine poháňajú imperiálne záujmy niekoľkých mocností, nielen tej ruskej.

16:41 Rusko sa doposiaľ nezúčastnilo rokovaní o predĺžení dohody o bezpečnom vývoze obilia cez Čierne more. Vyhlásila to hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, informuje televízia Sky News.

„Nijaké rokovania týkajúce sa tejto záležitosti sa nekonali, predovšetkým vôbec nie za účasti predstaviteľov Ruska,“ uviedla Zacharovová.

Najbližšie rokovanie o predĺžení tejto dohody s účasťou Ruska sa podľa Zacharovovej uskutoční v pondelok 13. marca v Ženeve. Ruská delegácia tam bude rokovať s generálnou tajomníčkou Konferencie OSN o obchode a rozvoji (UNCTAD) Rebecou Grynspanovou.

Dohodu o vývoze obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov sprostredkovali OSN a Turecko vlani v júli. Táto dohoda, ktorej platnosť končí 18. marca, pomohla obmedziť narastajúce ceny potravín. Prvýkrát bola predĺžená v novembri.

Táto dohoda umožnila Ukrajine vyviesť milióny ton obilia. Ukrajina je pritom jedným z najväčších vývozcov obilia na svete a veľká časť jej obilia je vyvážaná do afrických krajín.

15:53 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu telefonoval so svojím českým náprotivkom Petrom Pavlom, ktorý sa ujal tento týždeň funkcie hlavy štátu. Hovorili spolu o integrácii Ukrajiny do Európskej únie a zhodli sa na ďalšej spolupráci, napísal Zelenskyj na twitteri.

"Telefonoval som s prezidentom Pavlom. Pogratuloval som mu k oficiálnemu nástupu do funkcie. Načrtol som situáciu na fronte a naše bezpečnostné potreby, "uviedol ukrajinský prezident.

Ukrajina sa už vyše roka bráni ruskej invázii. Západné krajiny vrátane Česka ju v tom finančne, vojensky i humanitárne podporujú. „Česká podpora je pre boj proti ruskej agresii zásadná,“ napísal Zelenskyj.

Pavel už počas týždňa uviedol, že v nadchádzajúcom telefonáte so svojím ukrajinským náprotivkom zrejme dohodne svoju návštevu Kyjeva. V rozhovore s Českou televíziou povedal, že pracovne počíta s cestou na Ukrajinu na apríl.

11:20 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyzval Nemecko, aby urýchlilo dodávky munície a začalo s výcvikom ukrajinských pilotov. Uviedol to v rozhovore pre noviny Bild am Sonntag zverejnenom v nedeľu, informoval denník The Guardian.

Kuleba pripomenul, že nemeckí výrobcovia zbraní mu vo februári na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii povedali, že sú pripravení poslať zásoby munície, ale čakajú, kým vláda podpíše zmluvy. „Problém je teda vo vláde,“ podotkol.

Kuleba dal jasne najavo, že neočakáva, že západní spojenci v dohľadnej dobe poskytnú Ukrajine stíhačky, o ktoré žiada. Dodal však, že ukrajinskí piloti by mali byť tak či tak vycvičení, takže po prijatí tohto rozhodnutia budú pripravení.

Ak by Nemecko vycvičilo ukrajinských pilotov, bolo by to „jasné posolstvo jeho politickej angažovanosti“, dodal v rozhovore.

10:13 Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej poslednej správe o situácii na bojisku píše, že ruské sily v sobotu nedosiahli žiadny potvrdený postup v Bachmute.

„Ukrajinské a ruské zdroje naďalej hlásia ťažké boje v meste, ale bojovníci Wagnerovej skupiny sú pravdepodobne čoraz viac zovretí v mestských oblastiach, ako je priemyselný komplex AZOM, a preto je pre nich ťažké dosiahnuť významnejší postup,“ uvádza ISW.

Inštitút spomenul závod na spracovávanie kovov AZOM tiež vo svojej predchádzajúcej správe – zábery zverejnené 10. marca podľa neho naznačujú, že ruské sily postúpili na nové pozície v severozápadnom Bachmute do vzdialenosti 800 metrov od závodu AZOM. Ruskí vojenskí blogeri pritom tvrdili, že žoldnieri Wagnerovej skupiny už do komplexu vstúpili, poznamenal ISW.

Vo svojej poslednej správe ďalej inštitút cituje hovorcu východného zoskupenia ukrajinských síl Serhija Čerevatého, ktorý podľa neho v sobotu uviedol, že boje v Bachmute boli tento týždeň intenzívnejšie ako v predchádzajúcich dňoch. Čerevatyj podľa agentúry Reuters v sobotu uviedol, že v bitke o východoukrajinské mesto bolo zabitých alebo zranených za deň vyše 500 vojakov. Z jeho vyjadrení nebolo jasné, či ide o piatkové straty alebo posledných 24 hodín, poznamenal Reuters.

8:27 Ruská invázna armáda naďalej sústreďuje svoje hlavné úsilie na vedenie útočných akcií v smeroch na Lyman, Bachmut, Avdijivku, Marjinku a Šachtarske, uviedol vo svojom rannom operačnom hlásení ukrajinský generálny štáb. Ten zároveň tvrdí, že ukrajinskí obrancovia v týchto miestach odrazili 92 nepriateľských útokov.

„V bachmutskom smere nepriateľ neprestal útočiť na mesto Bachmut,“ uvádza velenie ukrajinských ozbrojených síl, ktoré ďalej píše, že ruské jednotky v blízkosti tamojšej časti frontovej línie ostreľovali viaceré obce.

„Na kupjanskom a lymanskom smere nepriateľ udržiaval významnú vojenskú prítomnosť v oblastiach hraničiacich s Ukrajinou, aby zabránil presunu našich jednotiek do iných oblastí,“ dodal ukrajinský generálny štáb s poznámkou, že invázne sily sa na niektorých miestach v tejto lokalite neúspešne pokúsili prelomiť ukrajinskú obranu. Neúspešné ruské útoky Ukrajinci hlásia aj z okolia Avdijivky či Marjinky.

Ukrajinský generálny štáb okrem iného informuje aj o sobotňajšom ruskom ostreľovaní Chersonu, pri ktorom podľa neho zahynuli dvaja civilisti a traja ľudia utrpeli zranenia. Ukrajinské úrady v sobotu informovali o ruskom ostreľovaní, ktoré podľa nich zabilo troch ľudí a dvoch zranilo.

Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nie je možné bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

7:00 Ukrajina aj Rusko tvrdia, že za 24 hodín v Bachmute a okolí padli stovky vojakov protivníka. Podľa Kyjeva zahynulo 221 proruských síl a ďalších viac ako 300 utrpelo zranenia, podľa Moskvy na širšej frontovej línii v Doneckej oblasti zomrelo až 210 Ukrajincov. O vyhláseniach oboch strán, ktoré sa nedajú nezávisle overiť, informuje agentúra Reuters.

Rusko, ktoré pred vyše rokom vojnu vyvolalo, síce nespresnilo počet mŕtvych Ukrajincov priamo v Bachmute, ktorý sa stal dejiskom jednej z najkrvavejších a najdlhších bitiek vojny na Ukrajine. Obe strany ale pripúšťajú, že v oblasti prichádzajú o veľa vojakov. Spravodajská televízia CNN nedávno uviedla, že podľa niektorých odhadov je pomer strát v bojoch o Bachmut až 7: 1 v neprospech Rus­ka

Žoldnieri ruskej Wagnerovej skupiny za posledné dni prevzali kontrolu nad väčšinou východnej časti tohto ukrajinského mesta, uviedlo v sobotňajšej analýze bojov na Ukrajine britské ministerstvo obrany. Frontová línia sa tam podľa neho teraz nachádza v centre mesta – pri rieke Bachmutke.

Ukrajina, Rusko, Bachmut Čítajte viac Wagnerovci ovládli východ Bachmutu. Mesto je podľa Britov 'vražednou zónou'

Americké spravodajské služby nepredpokladajú, že by Rusko bolo do konca roka schopné posilniť svoje jednotky na Ukrajine natoľko, aby si mohli pripísať výraznejšie územné zisky. Pri vypočutí v americkom Senáte to pred niekoľkými dňami povedala šéfka výzveľných zložiek USA Avril Hainesová. Senátorom prezentovala správu, podľa ktorej sa Rusko napriek medzinárodnému odporu proti jeho agresii môže ďalej spoliehať na spoluprácu s Čínou.

Hainesová podľa denníka The New York Times v Senáte hovorila o ruských problémoch s muníciou, so stratami na životoch i s morálkou jednotiek a vyjadrila názor, že prezident Vladimir Putin pravdepodobne začína lepšie chápať limity svojej armády. Moskve sa v posledných mesiacoch nedarí vo väčšom rozsahu dobývať územia na východe Ukrajiny a analytici upozorňujú, že drobné postupy, ako napríklad tie pri meste Bachmut, sú vykúpené vysokými stratami.

„Ak Rusko nezačne povinnú mobilizáciu a nenájde významné dodávky munície od tretích strán, bude pre nich čoraz zložitejšie v nasledujúcich mesiacoch udržiavať súčasnú mieru útočných operácií,“ povedala Hainesová. „Stručne povedané, nepredpokladáme, že by sa ruská armáda tento rok natoľko zotavila, aby si pripísala významné územné zisky,“ pokračovala.

542 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine