Chaotické počasie v Európe. Slovákov trápil víchor, Španieli čakajú tridsiatky

Chaotické počasie ovládlo v týchto dňoch Európu: zatiaľ čo na severe či v strednej časti kontinentu snežilo či fúkal silný vietor, inde zažívali jarné teploty.

12.03.2023 08:49 , aktualizované: 11:44
krokusy, Nemecko Foto:
Krokusy na snehu v aleji v okrese Oberneuland v Brémach v Nemecku v sobotu 11. marca 2023.
debata

VIDEO: Takto na slovenskej diaľnici D2 vyčíňala piesočná búrka.

Video

V Španielsku dokonca v nedeľu očakávajú už teploty skôr letné – na juhu má byť cez 30 stupňov a meteorológovia očakávajú marcový rekord, informovala agentúra DPA. V Maďarsku sa na diaľnici zrazilo viac ako 40 áut, správa komunikácií naznačuje možnú spojitosť s prašnou búrkou, ktorá zásadne znížila viditeľnosť, uviedla agentúra AP.

Na Chopku bol v sobotu orkán. Podvečer prekročila priemerná rýchlosť vetra 118 kilometrov za hodinu (km/h). Slovenský hydrometeorologický ústav o tom informuje na sociálnej sieti. Na celom Slovensku sa v sobotu vyskytol silný vietor.

Hromadná nehoda na maďarskej diaľnici M1 Čítajte viac Prachová búrka sa vybúrila aj v Maďarsku. Zrazilo sa 37 áut a 5 kamiónov, 19 áut zhorelo

Aprílové počasie už v marci majú mať napríklad v Nemecku, kde v sobotu mnoho miest hlásilo sneženie a silný vietor. Už v nedeľu ale majú teploty stúpať až k 13 stupňom na juhozápade alebo k desiatim na severovýchode. V noci na pondelok bude opäť silný vietor av pondelok začnú teploty opäť stúpať, podľa meteorológov citovaných DPA sa môžu na juhozápade blížiť až k 20 stupňom Celzia.

VIDEO: Veterná smršť v Šamoríne, vietor v sobotu divoko vyvádzal.

Video

Silný vietor v sobotu zasiahol okrem iného Českú republiku a tiež Slovensko. V Bratislave podľa agentúry TASR bol víchor taký silný, že spôsobil zranenie niekoľkým ľuďom. Staršia žena kvôli nemu spadla a zlomila si nohu. Slovenské médiá informujú aj o množstve vyvrátených stromov.

piesočná búrka, D2 Čítajte viac Piesočná búrka uzavrela diaľnicu pri Bratislave. Inde spadli stromy, billboard aj elektrické vedenie

S rozmarmi počasia zápasí aj Španielsko, kde v nedeľu a pondelok zažijú teploty ako v lete. Najvyššie teploty sa očakávajú na juhovýchode, kde v Alicante, Valencii či v Murcii môže byť až 33 stupňov. Teplo bude napríklad aj na Malorke – ešte začiatkom minulého týždňa tam snežilo, avšak v nedeľu čakajú okolo 22 stupňov. Nebývalú snehovú nádielku zažili pred necelými dvoma týždňami aj v Barcelone, kde však v sobotu bolo 25 stupňov Celzia.

„Tieto teploty sú skôr májové a v Stredomorí dokonca júnové až letné,“ povedal španielskemu rozhlasu Antena 3 hovorca meteorologického ústavu AEMET Rubén del Campo. Podľa neho sú tento víkend teploty v priemere o päť až desať stupňov vyššie ako obvykle.

VIDEO: Cez víkend sa zozimilo, ale zima sa nevracia. Naopak.

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #počasie