ISW: Konflikt medzi ruským ministerstvom obrany a vagnerovcami dosiahol vrchol

Konflikt medzi ruským ministerstvom obrany a súkromnou vojenskou organizáciou známou ako Vagnerova skupina pravdepodobne dosiahol svoj vrchol, keď v bojoch o ukrajinské mesto Bachmut zahynuli tisícky vagnerovcov, uviedol v pondelok americký Inštitút pre štúdium vojny ISW.

13.03.2023 10:26
debata (92)

Ruské ministerstvo obrany podľa ISW „v súčasnosti uprednostňuje elimináciu Vagnerovej skupiny na bojisku v Bachmute“, čo spomaľuje ruský postup v oblasti.

VIDEO: Chystá sa ofenzíva? Ukrajinci cvičia na Rusov
Video
Ukrajinské ministerstvo obrany zverejnilo video z vojenského cvičenia 3. tankovej brigády a 22. práporu špeciálnych operácií prezidentskej brigády.

Konflikt medzi Prigožinom a ruským rezortom obrany sa začal po tom, čo šéf vagnerovcov odštartoval „vytrvalú očierňovaciu“ kampaň zameranú voči ruskej armáde vrátane ministra obrany Sergeja Šojgua a náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova.

prigožin Čítajte viac Prigožinov drsný 'žart'. Šéf vagnerovcov chce kandidovať za prezidenta... ukrajinského

Keďže v súčasnosti vagnerovci nepostupujú, predpokladá sa, že predstavitelia v oblasti Bachmutu „využívajú príležitosť zámerne eliminovať vagnerovské elitné jednotky aj oddiely zložené z trestancov v snahe oslabiť Prigožina a zmariť jeho ambície o získanie väčšieho vplyvu v Kremli.“

ISW sa domnieva, že ruský prezident Vladimir Putin pravdepodobne začali znepokojovať politické ambície Jevgenija Prigožina už vlani v októbri.

Putin sa zrejme pričinil o to, aby ustali priame slovné útoky ruského rezortu obrany na Prigožina; vytvoril však podmienky pre opätovné posilnenie autority ruského vedenia. Prigožin na to podľa ISW zrejme reagoval vystupňovaním kritiky na adresu ruského ministerstva obrany, čo viedlo k ďalšej eskalácii sporu medzi medzi vagnerovcami a velením regulárnej ruskej armády.

VIDEO: Hrôza vojny. Ako vyzerá Rusmi obliehaný Bachmut
Video
Hoci ukrajinské mesto Bachmut v Donecku nemá žiadny väčší strategický význam, ruskí okupanti sa ho po sérii porážok usilujú dobyť za každú cenu. A za sebou zanechávajú len hrôzu a smrť. Pozrite si, ako vyzerá Bachmut na videu ukrajinského ministerstva obrany a na zázname, ktorý na Twitteri zdieľala Maria Avdejevová, ktorá pre Pravdu poskytla viacero rozhovorov a dlhodobo dokumentuje ruskú inváziu.
92 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine