Požiar v tábore pre Rohingov bol plánovanou sabotážou

Masívny požiar v utečeneckom tábore pre Rohingov v juhovýchodnom Bangladéši, pre ktorý prišlo o strechu nad hlavou približne 12 000 osôb, bol "plánovanou sabotážou". V pondelok to uviedli bangladéšski vyšetrovatelia. TASR správu prevzala zo stanice BBC.

13.03.2023 10:28
Bangladéš Rohingovia tábor utečenecký požiar Foto: ,
Rohinskí utečenci sa snažia zachrániť svoj majetok po masívnom požiari, ktorý zachvátil utečenecký tábor v juhovýchodnom Bangladéši 5. marca 2023.
debata

Požiar, ktorý sa na začiatku marca prehnal najväčším utečeneckým táborom na svete, bol podľa vyšetrovateľov „plánovaným a cieleným aktom sabotáže“. Údajne ho založili militantné skupiny, ktoré si tak chceli zaistiť kontrolu nad táborom.

Podľa predstaviteľov vlády sa oheň rozhorel na viacerých miestach naraz, čo je dôkazom, že útok bol skutočne plánovaný. Vyšetrovatelia zároveň odporučili ďalšie skúmanie zamerané na identifikáciu skupín, ktoré sú za požiar zodpovedné.

Požiar vypukol v tábore č. 11 pri meste Cox's Bázár a pod kontrolu sa ho podarilo dostať za menej ako tri hodiny. Zničených bolo najmenej 35 mešít a 21 vzdelávacích centier pre utečencov. Obete na životoch ani zranení hlásení neboli.

Bangladéšske ministerstvo obrany vo februárovej správe uviedlo, že v období od januára 2021 do decembra 2022 bolo v táboroch pre Rohingov zaznamenaných 222 incidentov súvisiacich s požiarmi, pričom v 60 prípadoch išlo o podpaľačstvo. V marci 2021 došlo k najhoršiemu požiaru v týchto táboroch, pri ktorom prišlo o život najmenej 15 ľudí a približne 50 000 bolo vysídlených.

debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Bangladéš #Rohingovia