Prigožin o Bachmute: Je to ťažké, veľmi ťažké. Ukrajinci vrhajú do boja nekonečné zálohy

Situácia v Bachmute je naďalej zložitá, ukrajinskí obrancovia však odrážajú všetky útoky Rusov, ktorí sa snažia dobyť mesto na východe krajiny. Uviedol veliteľ ukrajinských pozemných síl Oleksandr Syrskyj. O ťažkej situácii v súvislosti s Bachmutom hovorí tiež Jevgenij Prigožin, ktorého ruskí žoldnieri z Vagnerovej skupiny sa vo veľkej miere podieľajú na dobývaní mesta.

13.03.2023 12:30
vojna na Ukrajine, Bachmut Foto:
Ukrajinci ostreľujú ruské pozície pri Bachmute.
debata (73)

„Situácia v okolí Bachmutu zostáva zložitá. Útočné jednotky Vagnerovej skupiny postupujú z viacerých smerov, snažia sa prelomiť našu obranu a postúpiť do centrálnej časti mesta,“ citovala Sýrskeho ukrajinská mediálna platforma Military Media Center. „Všetky pokusy nepriateľa o dobytie mesta sú odrážané delostrelectvom, tankmi a ďalšími palebnými prostriedkami. Obrana pevnosti pokračuje!“ dodal.

Bachmut je v súčasnosti jedným z ohnísk vojny na Ukrajine a odohrávajú sa tam jedny z najťažších bojov konfliktu, ktorý Moskva rozpútala pred vyše rokom. Objavujú sa správy o mnohých padlých či ranených na oboch stranách. Ruské jednotky v uplynulých týždňoch postúpili severne aj južne od mesta a hrozí, že v ňom obkľúčia ukrajinských obrancov. Ukrajina teraz kontroluje západnú časť mesta, zatiaľ čo východná je už v rukách ruských síl.

Ukrajina, Rusko, Bachmut Čítajte aj Wagnerovci ovládli východ Bachmutu. Mesto je podľa Britov 'vražednou zónou'

Kancelária ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského minulý týždeň oznámila, že Syrskyj aj náčelník generálneho štábu Valerij Zalužnyj súhlasili, aby obrana Bachmutu pokračovala. Syrskyj v uplynulých dňoch obliehané mesto v Doneckej oblasti opakovane navštívil, aby sa na mieste presvedčil o situácii.

vagnerovci, vagnerova skupina, žoldnieri Čítajte aj ISW: Konflikt medzi ruským ministerstvom obrany a vagnerovcami dosiahol vrchol

Tiež šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Prigožin v nedeľu uviedol, že situácia je v Bachmute „ťažká, veľmi ťažká“. „Čím viac sa blížime k centru mesta, tým sú boje tvrdšie. Ukrajinci vrhajú do boja nekonečné zálohy. Ale my postupujeme a budeme postupovať,“ citovala Prigožina agentúra Reuters. Povedal tiež, že jeho jednotky od ruskej armády dostávajú viac munície ako predtým. Prigožin ďalej ohlásil „reštart“ a nové nábory do svojej skupiny, akonáhle bude Bachmut dobytý.

VIDEO: Hrôza vojny. Ako vyzerá Rusmi obliehaný Bachmut
Video

Ukrajinský generálny štáb pri svojom stretnutí uviedol, že ruské sily pokračujú v ofenzívnych operáciách v smere na Lyman, Bachmut, Avdijivku, Marjinku a Šachtarske. Ukrajinské sily podľa neho v týchto oblastiach za posledný deň odrazili 102 útokov, vrátane štyroch pri Bachmute. „Nepriateľ sa neprestáva pokúšať dobyť mesto Bachmut,“ konštatovalo velenie ukrajinskej armády.

Ukrajinskí výsadkári z 80. leteckej brigády...
Na satelitnej snímke spoločnosti Maxar...
+2Lekári ošetrujú zranenú miestnu ženu po...

Ukrajinský prezident Zelenskyj v nedeľu neskoro večer uviedol, že jeho jednotky v uplynulých dňoch zabili pri Bachmute viac ako 1 100 ruských vojakov a ďalších 1 500 bolo vyradených z boja kvôli zraneniam. Ministerstvo obrany v Moskve v nedeľu oznámilo, že ruské sily zabili za posledných 24 hodín v Doneckej oblasti viac ako 220 ukrajinských vojakov.

Vyhlásenie jednotlivých strán konfliktu nie je možné vo vojnových podmienkach bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov. Ani jedna zo strán konfliktu neuvádza svoje vojnové straty.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Bachmut