Zástanca vegánstva v Nemecku zalepil zámky fast foodov a obchodov s jedlom

Muž, ktorý sa označuje za ochrancu klímy a zástancu vegánstva, v noci zalepil sekundovým lepidlom zámky predajní s rýchlym občerstvením a obchodmi s jedlom v meste Greifswalde na severovýchode Nemecka.

13.03.2023 13:23
debata (10)

Terčom jeho protestu sa stalo najmenej desať predajní fast foodu a obchodov s potravinami, napríklad rybáreň. Počmáral ich tiež politickými heslami, ktorými dával najavo nesúhlas so súčasnou nemeckou politikou ohľadom výživy a ochrany klímy.

Polícia tohto 32-ročného muža zadržala po krátkom prenasledovaní. Priznal sa, že chcel vo svojich protestoch pokračovať, v utorok mal namierené do mesta Kiel.

Portál stanice NDR píše, že greifswaldská radnica minulý týždeň dostala list, v ktorom aktivisti zo skupiny Poslednej generácie požiadali o podporu pre založenie celonemeckej spoločenskej rady k zmene klímy. Ak by vedenie mesta ich požiadavkám nevyhovelo, vyhrážali sa, že začnú vo veľkom narúšať poriadok v tomto meste na brehu Baltského mora.

lietadlo, pratasevič Čítajte aj Prilepili sa k dráhe. Aktivisti zablokovali berlínske letisko

Starosta Greifswaldu Stefan Fassbinder im odkázal, že „vyhrážky nie sú v demokratickej spoločnosti prijateľným prostriedkom politickej debaty“. Navrhol však, že s aktivistami bude rokovať a tí to prijali.

VIDEO: Greenpeace sa snažila zablokovať tanker s ruskou ropou
Video

Aktivisti skupiny Poslednej generácie chcú protestmi donútiť vládu k ráznejšej ochrane klímy. Odmietajú ťažbu fosílnych palív a žiadajú napríklad znížiť povolenú rýchlosť v doprave. Pri protestoch sa okrem iného lepidlom lepia k cestám či umeleckým dielam v galériách, ktoré rovnako polievajú rôznymi tekutinami.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #vegán #aktivizmus #klimatickí aktivisti