EÚ tlačí na zbrojárne. Chce zvýšiť výrobu munície pre Ukrajinu. Zapojí sa aj Slovensko?

Európska únia bude konať tak, aby zvýšila produkciu munície určenej pre Ukrajinu zo závodov 15 priemyselných skupín v 11 krajinách Európy. Uviedol to v pondelok eurokomisár pre vnútorný trh EÚ Thierry Breton, ktorý by v tejto súvislosti mal v priebehu tohto týždňa pricestovať aj na Slovensko.

13.03.2023 14:05
Belgium EU Security Foto: ,
Eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton.
debata (211)

„Musíme postupovať veľmi rýchlo,“ zdôraznil s tým, že vojna na Ukrajine sa zmenila na zákopovú, pričom Ukrajinci sú závislí od dodávok munície z Európy. Ukrajinská armáda už niekoľko týždňov žiada EÚ o dodávky munície kalibru 155 mm.

Breton spresnil, že tento týždeň pocestuje do Bulharska a na Slovensko, aby zariadil urýchlené zvýšenie produkcie zbrojárskych firiem.

Russia Ukraine War Arms Package Čítajte aj Miliarda eur od EÚ na muníciu. Ukrajincom na fronte zúfalo chýba

„Je to téma, ktorá sa týka celého západného sveta,“ upozornil francúzsky eurokomisár a pripomenul, že ministri obrany členských krajín EÚ sa minulý týždeň v Štokholme spolu s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom dohodli na pláne núdzových dodávok munície Ukrajine zo svojich domácich zásob v hodnote dvoch miliárd eur. Ministri obrany sa zároveň dohodli aj na spoločných objednávkach munície, čo by malo znížiť jej cenu.

rusko-ukrajinský konflikt, vojna, Vuhledar Čítajte aj Rusi zvárajú „Frankensteinove“ tanky. Na front posielajú aj múzejné kusy

„Spojené štáty sú z hľadiska výroby tohto typu munície v horšom stave ako Európa; 155 mm náboje sa vyrábajú viac v Európe ako v USA,“ skonštatoval Breton, ktorý má v exekutíve EÚ na starosti aj priemyselnú politiku a digitálnu, audiovizuálnu, obrannú a vesmírnu oblasť. Podľa jeho slov tento typ munície je určený pre boje s vysokou intenzitou. Zároveň nikto, a najmä v Európe, nečakal, že vznikne taký intenzívny konflikt, aký teraz prebieha na Ukrajine.

Aj týmito zbraňami pomáha Západ Ukrajine v boji

Ukrajina potrebuje na boj s Ruskom zbrane zo Západu. Prichádzajú húfnice, tanky, protivzdušné systémy či drony.

Fotogaléria
Tank Leopard 2 v akcii počas návštevy nemeckého...
V novembri si prevzala Ukrajina už siedmu z...
+11Americká húfnica M777.
211 debata chyba
Viac na túto tému: #eurokomisár #zbrojársky priemysel #Thierry Breton