Tropická cyklóna Freddy si už vyžiadala takmer 100 obetí

Na takmer 100 stúpol v pondelok počet obetí tropickej cyklóny Freddy, ktorá zasiahla juh afrického štát Malawi. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a DPA.

13.03.2023 23:31
Malawi počasie cyklóna Freddy obete Foto: ,
Ľudia kráčajú cez rozvodnenú rieku po vyčíňaní cyklóny Freddy v meste Blantyre v Malawi v pondelok 13. marca 2023.
debata

„Počet obetí vrátane zasiahnutých okresov na juhu vzrástol na 99…, no očakávame, že toto číslo ešte porastie,“ uviedol komisár Charles Kalemba z malawijského úradu pre katastrofy. V metropole Blantyre pritom hlásia 85 obetí.

Ďalších asi 134 ľudí utrpelo rozličné zranenia a 16 je nezvestných. Podľa Kalembu dôsledky cyklóny pocítilo vyše 10-tisíc ľudí.

Prezident Malawi Lazarus Chakwera v pondelok vyhlásil v súvislosti s cyklónou stav katastrofy vo viacerých južných okresoch krajiny. Malawi pritom čelí aj epidémií cholery, v dôsledku ktorej zomrelo už vyše 1600 ľudí.

Cyklóna Freddy sa sformovala ešte počas prvého februárového týždňa pri severozápadnom pobreží Austrálie. Na ostrov Madagaskar cyklóna dorazila prvýkrát 21. februára, odtiaľ sa presunula do Mozambiku a neskôr nad Indický oceán. Avšak 11. marca sa opäť vrátila do Mozambiku a zasiahla aj Malawi.

Celkovo si cyklóny v týchto troch krajinách vyžiadala už dovedna 134 obetí. Podľa Svetovej meteorologickej organizácie (WMO) ide historicky o jednu z najsilnejších tropických búrok na južnej pologuli. Freddy sa s veľkou pravdepodobnosťou stane najdlhšie trvajúcou tropickou cyklónou od začiatku meteorologických záznamov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #Malawi #cyklóna