Severná Kórea odpálila ďalšie dve balistické rakety

Severná Kórea odpálila v utorok dve balistické rakety krátkeho doletu. Informuje o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na juhokórejskú armádu, podľa ktorej rakety dopadli do mora východne od Kórejského polostrova.

14.03.2023 07:37
KĽDR Kórea strela raketa Foto:
Na snímke, ktorú poskytla severokórejská vláda, je strela s plochou dráhou letu, ktorú krajina testovala z ponorky pri východnom pobreží Severnej Kórey 12. marca 2023.
debata (1)

Odpaly sa uskutočnili v utorok po 7.40 h miestneho času (23.40 h v pondelok SEČ) z juhozápadu KĽDR. Rakety potom preleteli Severnú Kóreu a dopadli do Japonského mora. Japonsko uviedlo, že nezaznamenalo žiadne škody, ktoré by s raketovým testom súviseli.

Test rakiet prišiel krátko po tom, ako Spojené štáty a Južná Kórea v noci na pondelok začali najväčšie spoločné vojenské cvičenie za posledné roky. Trvať bude 11 dní.

Severná Kórea už v nedeľu otestovala dve strely s plochou dráhou letu, ktoré boli odpálené z ponorky. Tieto testy podľa severokórejských štátnych médií potvrdzujú odhodlanie KĽDR reagovať silou na stupňujúce sa vojenské manévre USA a Južnej Kórey.

Južná Kórea USA vojenské cvičenia Čítajte viac USA a Južná Kórea začali najväčšie spoločné vojenské cvičenia za posledné roky

Spoločné cvičenia Washingtonu a Soulu známe pod názvom Freedom Shield sa začali v pondelok. Pchjongjang ich označil za prípravy na agresívnu vojnu voči KĽDR a pohrozil „masívnou“ reakciou.

Juhokórejská armáda zdôraznila, že ide o obranné cvičenia, ktoré budú okrem iného zahŕňať „vojnové postupy na odrazenie potenciálnych severokórejských útokov“.

Posilnenie obrannej spolupráce Spojených štátov a Južnej Kórey súvisí s narastajúcimi vojenskými a jadrovými hrozbami zo strany KĽDR, ktorá za posledné mesiace vykonala sériu provokatívnych testov zakázaných zbraní.

Severokórejský vodca Kim Čong-un v marci nariadili armáde, aby zintenzívnila cvičenia a pripravila sa na „skutočnú vojnu“.

Kim Čong-un Čítajte viac Pripravujte sa na skutočnú vojnu, nariadil severokórejský vodca armáde
1 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #balistická raketa #balistická strela