Republikán DeSantis hovorí ako Trump: Ukrajina nie je pre USA životným záujmom

Floridský guvernér a potenciálny republikánsky kandidát v najbližších prezidentských voľbách Ron DeSantis vyhlásil, že ochrana Ukrajiny nie je životne dôležitým národným záujmom Spojených štátov. Vojnu pritom označil za "územný spor medzi Ukrajinou a Ruskom".

14.03.2023 08:30
debata (37)

DeSantis to uviedol v odpovedi na otázky moderátora stanice Fox News Tuckera Carlsona. Podobne na rovnaké otázky reagoval tiež republikánsky exprezident Donald Trump, ktorý chce v roku 2024 opäť usilovať o Biely dom.

VIDEO: To je mohutná sila. Vojaci USA sa naloďujú v Poľsku.

Video

„Spojené štáty majú veľa životne dôležitých národných záujmov – ochranu našich hraníc, pripravenosť našej armády, energetickú bezpečnosť a nezávislosť, vyvažovanie ekonomickej, kultúrnej a vojenskej moci čínskej komunistickej strany. Ďalšie zaplietanie sa do územného sporu medzi Ukrajinou a Ruskom jedným z nich nie je,“ uviedol DeSantis.

Administratíva demokratického prezidenta Joa Bidena podľa DeSantisa dala Ukrajine „bianko šek“ pokiaľ ide o financovanie konfliktu tak dlho, ako bude treba bez toho, aby pritom jasne definovala ciele a stanovila zodpovednosť. To podľa guvernéra odpútava pozornosť od najnaliehavejších problémov USA.

DeSantis sa domnieva, že „mier by mal byť objektívny“, a je proti tomu, aby Spojené štáty na obranu pred ruskými inváznymi vojskami poskytli Ukrajine stíhačky F-16 a rakety dlhého doletu.

VIDEO: Pustia Fíni na Rusov sršňov? Pozrite si stíhačku F/A-18 Hornet.

Video

Republikánsky guvernér – ktorý ešte oficiálne nevstúpil do primárok, hoci sa to od neho všeobecne očakáva – tak v podstate zopakoval výroky predsedu Snemovne reprezentantov Kevina McCarthyho z minulého roka, keď kritizoval administratívu prezidenta USA Joea Bidena za stav, ktorý označil za vystavenie „bianko šeku“ Ukrajine.

Hoci DeSantis uznal, že „cieľom by mal byť mier“, varoval, že vyslanie vojsk alebo moderných zbraní, ako sú stíhačky F-16 a rakety dlhého doletu, „by znamenalo riziko, že Spojené štáty budú výslovne zatiahnuté do konfliktu a priblížia nás k horúcej fáze vojny medzi dvoma najväčšími jadrovými mocnosťami sveta“.

„Carte blanche Bidenovej administratívy financovať tento konflikt tak dlho, ako to bude potrebné, bez akýchkoľvek definovaných cieľov alebo zodpovednosti, odvádza pozornosť od najnaliehavejších úloh, ktorým krajina čelí,“ myslí si DeSantis podľa britskej stanice BBC.

DeSantisova odpoveď sa zhoduje aj s vyjadrením bývalého republikánskeho prezidenta Trumpa, ktorý si v mnohých republikánskych prieskumoch vedie lepšie ako jeho stranícki kolegovia v Kongrese, ktorí podporili pomoc Ukrajine. Podľa stanice NBC News to signalizuje, že medzi republikánmi narastajú izolacionistické nálady, čo zrejme bude jednou z kľúčových tém v nadchádzajúcich primárkach. Trump na rovnakú otázku Fox News, či postavenie so Ruskom je životne dôležitým strategickým národným záujmom USA, odpovedal: „Nie, ale pre Európu áno. Pre Spojené štáty nie“.

DeSantis vo svojom vyhlásení zdôraznil, že je dôležité uprednostniť obranu USA, najmä na ich južnej hranici.

„Nemôžeme uprednostňovať intervenciu v eskalujúcej vojne v zahraničí pred obranou našej vlasti, najmä keď desiatky tisíc Američanov každoročne zomierajú na následky pašovania drog cez naše otvorené hranice a náš zbrojný arzenál, ktorý je rozhodujúci pre našu vlastnú bezpečnosť, sa rýchlo vyčerpáva,“ povedal DeSantis.

Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že DeSantis by zrejme bol hlavným súperom Donalda Trumpa v boji o nomináciu Republikánskej strany v prezidentských voľbách v roku 2024, dodala britská stanica BBC.

Server Politico pripomenul, že názory republikánskych politikov na vojnu na Ukrajine boli zverejnené v čase, keď sa špekuluje o tom, že Rusko sa pripravuje na spustenie jarnej ofenzívy na ukrajinskom území.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #vojna na Ukrajine #Ron DeSantis