Rus šíril vojnový vtip o Putinovi. Odsúdia ho na tri roky?

Za tri vety tri roky väzenia? Nie je to vylúčené. Ruský občan, ktorého pobavil vtip o šéfovi Kremľa a zdieľal ho na sociálnej sieti, sa možno ocitne na dlhý čas za mrežami.

14.03.2023 08:56
Vladimir Putin / Sergej Šojgu / Foto: ,
Za anekdotu o šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi a ruskom ministrovi obrany Sergejovi Šojguovi hrozia Vasilijovi Boľšakovovi tri roky väzenia.
debata (56)

Obyvateľa Riazanskej oblasti začali trestne stíhať na základe nového paragrafu o „diskreditácii ruskej armády". Priťažujúcou okolnosťou pre Vasilija Boľšakova je to, že sa podľa vyšetrovateľov previnil druhýkrát. O prípade informoval jeho advokát Andrej Kuriatnikov.

„Boľšakovovi hrozia tri roky odňatia slobody," upozornil server Meduza. Vtip uverejnil na obľúbenej ruskej sociálnej sieti VKontakte 9. novembra 2022, obvinenie voči nemu vzniesli nedávno.

Boľšakov publikoval vtip v deň, keď minister obrany Sergej Šojgu nariadil stiahnuť ruské vojská z pravého brehu Dnepra v Chersonskej oblasti, kde sa nachádza strategicky dôležité mesto Cherson. Vynútený ústup znamenal pre Moskvu viac-menej potupu.

„Dlho som nečítal smiešnejšie vtipy," napísal prispievateľ na sieti VKontakte a pokračoval:

„Sergej, a prečo ustupujeme od Chersonu?"

„Voloďa, ty sám si rozkázal oslobodiť Ukrajinu od fašistov a nacistov…"

Viktor Šenderovič Čítajte viac Porážka je šanca pre Rusko, myslí si satirik Šenderovič

Polícia považuje status Boľšakova už za trestný čin, pretože sa podľa nej dopustil „diskreditácie ruskej armády“ opakovane v priebehu dvanástich mesiacov. V júli 2022 dostal pokutu 30-tisíc rubľov za svoje komentáre o ruskej agresii proti Ukrajine, ktoré tiež napísal na sieti VKontakte. V prepočte musel zaplatiť 373 eur.

Vyšetrovatelia v najnovšom prípade postupovali drsne. Boľšakovova si nepredvolali na výsluch, ale poslali za ním policajtov, ktorí proti nemu brutálne zakročili. „Zvalili ho na zem, zbili ho a nasadili mu putá," citoval jeho manželku server NewsOnline. Zhabali mu potom mobilný telefón a notebook.

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #Vladimir Putin #vtip #vojna na Ukrajine