Severná Kórea odpálila dve balistické rakety krátkeho doletu

Severná Kórea dnes odpálila dve balistické rakety krátkeho doletu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na juhokórejskú armádu, podľa ktorej rakety dopadli do mora východne od Kórejského polostrova. Severokórejská štátna agentúra KNCA neskôr uviedla, že armáda KĽDR vypálila dve rakety v rámci vojenského cvičenia.

14.03.2023 23:25
debata

Odpaly sa uskutočnili dnes po 7.40 h miestneho času (23.40 h v pondelok SEČ) z juhozápadu KĽDR. Rakety potom preleteli Severnú Kóreu a dopadli do Japonského mora. Japonsko uviedlo, že nezaznamenalo žiadne škody, ktoré by s raketovým testom súviseli.

Severokórejská armáda dnes počas vojenského cvičenia odpálila dve balistické rakety krajiny-krajiny, uviedla KCNA. Strely vypálené z južnej provincie Hwanghe podľa nej uleteli približne 611 kilometrov, kým zasiahli cieľ.

Test rakiet prišiel krátko po tom, ako Spojené štáty a Južná Kórea v noci na pondelok začali najväčšie spoločné vojenské cvičenie za posledné roky. Trvať bude 11 dní.

Cvičenie už dopredu kritizoval Pchjongjang, podľa ktorého zvyšuje napätie na polostrove. Severokórejský vodca Kim Čong-un tiež tento mesiac nariadil armáde, aby zintenzívnila cvičenie na „skutočnú vojnu“.

Vlani KĽDR odpálila rekordný počet rakiet, vrátane medzikontinen­tálnych balistických striel schopných dosiahnuť americkú pevninu. Americkí a juhokórejskí predstavitelia aj preto varovali, že sa komunistická krajina môže pripravovať na prvý jadrový test od roku 2017.

debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea