Rusko má plány, ako zabrániť Moldavsku v prozápadnej orientácii

Rusko má konkrétne plány, ako zabrániť orientácii Moldavska na Západ. Obsahuje ich strategický dokument Kremľa z leta 2021, informovali v stredu nemecké médiá vrátane staníc WDR, NDR a novín Süddeutsche Zeitung.

15.03.2023 13:40
Moldavsko protest protivládny obavy Ukrajina... Foto: ,
Podpredsedníčka proruskej strany Šor Marina Tauberová reční počas protivládneho protestu, ktorý organizovala skupina Hnutie za ľudí v moldavskom hlavnom meste Kišiňov v utorok 28. februára 2023.
debata (30)

Hlavným cieľom Moskvy je podľa dokumentu s názvom Strategické ciele Ruskej federácie v Moldavskej republike „brániť vonkajším aktérom v ich snahe zasahovať do vnútorných záležitostí (Moldavskej) republiky“. Za vonkajších aktérov sú považované Spojené štáty, členské krajiny EÚ, Turecko a Ukrajina. Tieto krajiny chcú v Moldavsku podľa Kremľa posilniť vplyv Severoatlantickej aliancie a oslabiť pozíciu Ruska.

Moldavsko Čítajte viac Má Rusko šancu, aby v Moldavsku pripravilo puč? Odpovedá expert

Rusko chce, aby sa Moldavsko stalo členmi zoskupení, ktorým dominuje, ako sú Organizácia Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (ODKB) či Eurázijská ekonomická únia. Medzi politickými a ekonomickými elitami sa majú podľa dokumentu podnecovať „proruské nálady“.

VIDEO: Zaútočí Rusko z Podnesterska na Ukrajinu a Moldavsko?
Video

Rusko plánuje v Moldavsku ovplyvňovať aj oblasť vzdelávania. Pre moldavských žiakov sa má zaviesť „dištančné vzdelávanie v ruskom jazyku“. V Moldavsku by sa mali otvoriť pobočky ruských univerzít.

V dlhodobom horizonte do roku 2030 mieni Rusko v moldavskej spoločnosti a politických kruhoch podľa citovaného dokumentu presadiť „negatívny postoj voči NATO“. Moskva chce dovtedy v Moldavsku takisto zaistiť „posilnenú prítomnosť ruských médií“.

Kazachstan, vojna na Ukrajine Čítajte viac Kazachstan, Moldavsko, Azerbajdžan... Kto by bol na rade, keby Rusko ovládlo Ukrajinu?

Uvedené nemecké médiá tvrdia, že podľa západných bezpečnostných expertov je tento dokument pravý.

Moldavsko, ktoré nie je členom NATO, má v posledných rokoch prozápadnú orientáciu, čo Moskva kritizuje. Napätie medzi oboma krajinami vzrástlo po ruskej invázii na Ukrajinu.

Kišiňov už viackrát obvinil Moskvu z plánovania násilného zvrhnutia vlády prostredníctvom sabotérov vydávajúcich sa za protivládnych demonštrantov.

Kremeľ popiera, že sa snaží destabilizovať situáciu v tejto bývalej sovietskej republike. Obviňuje naopak Ukrajinu a ďalšie krajiny z podnecovania nestability v moldavskom separatistickom regióne Podnestersko, kde má Rusko od 90. rokov rozmiestnených svojich vojakov.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Moldavsko #vojna na Ukrajine