Ruské vojská v Sýrii by tam nemali byť dočasne, povedal Asad

Sýrsky prezident Bašár Asad vyhlásil, že ruská vojenská prítomnosť v Sýrii by nemala byť dočasná a nemala by sa obmedzovať len na boj proti teroristom. V rozhovore, ktorý zverejnila ruská agentúra RIA Novosti, Asad tiež povedal, že by privítal návrhy na vytvorenie nových ruských vojenských základní a zvýšenie počtu ruských vojakov v Sýrii.

16.03.2023 10:24
Putin Asad Foto: ,
Putin so sýrskym diktátorom Bašarom Asadom v roku 2020.
debata (19)

Interview poskytol sýrsky prezident po stredajšom (15.3.) rokovaní s ruským prezidentom Vladimírom Putinom v Kremli, kde vyjadril podporu ruskej vojne proti Ukrajine.

„Predpokladáme, že ak si Rusko chce rozšíriť základne alebo zvýšiť ich počet, je to technická či logistická otázka. Ak je takéto želanie, počítame s tým, že rozšírenie ruskej prítomnosti v Sýrii je dobré,“ povedal Asad.

Vojenskú spoluprácu podľa prezidenta posudzovali ministri obrany, ale konkrétne o základniach nehovorili; vojenské záležitosti sú ale vždy utajované, dodal.

Sýria boje farma požiare Čítajte aj Turci zasiahli ruskú základňu v severnej Sýrii

„Pokiaľ ide o politický aspekt, otázka vojenských základní by nemala byť spájaná s otázkou boja proti terorizmu. Boj proti terorizmu je aktuálna téma, ale dočasná. Ruská vojenská prítomnosť v ktorejkoľvek krajine by nemala byť založená na niečom dočasnom. Hovoríme o medzinárodnej rovnováhe a prítomnosť Ruska v Sýrii má význam spätý s rovnováhou vo svete,“ povedal Asad. Superveľmoci podľa neho nemôžu hrať globálnu úlohu na svetovej scéne, keď obmedzia svoju prítomnosť len na svojom území.

Rusko udržiava významnú vojenskú prítomnosť v Sýrii. Priame zapojenie ruských síl do konfliktu od roku 2015 pomohlo Asadovi zvrátiť vývoj vojny, ktorá sa začala v roku 2011 po potlačení prodemokratického hnutia. Obe krajiny plánujú v najbližších týždňoch podpísať dohodu o hospodárskej spolupráci.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Asad #ruská armáda