Poliaci rozbili ruskú špionážnu sieť. Zbierala údaje o zbraniach pre Kyjev

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) zadržala deväť členov ruskej špionážnej siete, ktorá pravdepodobne plánovala sabotáže v Poľsku a monitorovala železničné trate využívané na transport zbraní a pomoci Ukrajine, potvrdil vo štvrtok poľský minister vnútra Mariusz Kaminski.

16.03.2023 11:08 , aktualizované: 12:39
Poľsko, Ukrajina, USA, Biden, návšteva Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (18)

Kaminski spresnil, že zatknutých bolo dovedna deväť ľudí, pričom troch z nich zadržali v stredu. Na tlačovej konferencii vo Varšave poľský minister vnútra ďalej dodal, že skupina pripravovala „sabotážne akcie zamerané na paralyzovanie dodávania výstroja, zbraní a pomoci Ukrajine“.

Agenti tajnej služby podľa neho zhabali aj kamery, elektronické zariadenia a GPS vysielače, ktoré podozriví plánovali umiestniť na transporty s pomocou pre Ukrajinu.

Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak zároveň naznačil, že skupina na územie krajiny prišla z Bieloruska – ruského spojenca, ktorý hraničí s členskou krajinou Severoatlantickej aliancie (NATO) Poľskom.

„Hrozba bola reálna,“ povedal Blaszczak pre poľský verejnoprávny rozhlas.

David Ballantyne Smith Čítajte aj Za tajné informácie mu Moskva platila. Brit dostal za špionáž 13 rokov

O zadržaniach v stredu ako prvá informovala súkromná poľská rozhlasová stanica RMF s tým, že skupina zbierala informácie na juhovýchode Poľska. Kamery boli totiž nainštalované pozdĺž železničných tratí v Podkarpatskom vojvodstve v blízkosti letiska Rzeszów-Jasionka, ktoré je hlavným logistickým uzlom pre vojenskú a humanitárnu pomoc Ukrajine.

Kaminski uviedol, že operácia v súvislosti s podozrivou špionážnou skupinou stále pokračuje a ďalšie podrobnosti budú zverejnené neskôr.

„Celá sieť bola rozložená,“ uviedol Blaszczak pre poľský verejnoprávny rozhlas PR1. „Bola to špionážna skupina, skupina ľudí, čo zbierali informácie pre tých, ktorí zaútočili na Ukrajinu,“ dodal.

„Toto je dôkaz, že poľské služby efektívne pracujú v záujme bezpečnosti Poľska,“ povedal na margo rozbitia skupiny Blaszczak a zdôraznil, že jej činnosť predstavovala „skutočnú hrozbu“.

„Agenti ABW (Agentúry pre vnútornú bezpečnosť) ich zatkli po tom, čo zistili, že skupina nainštalovala kamery pri železničných uzloch a dôležitých dopravných trasách na monitorovanie železničnej dopravy a prenos obrazu na internet,“ uviedla stanica RMF.

Kamery boli nainštalované pozdĺž železničných tratí v Podkarpatskom vojvodstve na juhovýchode Poľska v blízkosti letiska Rzeszów-Jasionka, ktoré je hlavným logistickým uzlom pre vojenskú a humanitárnu pomoc Ukrajine, cituje PAP.

Stanica RMF FM uviedla, že v súvislosti s činnosťou siete na železničných tratiach a v národnej kritickej infraštruktúre bol vyhlásený bezpečnostný poplach.

Viedeň, Rakúsko, koronavírus Čítajte aj Rakúsko vyhostilo štyroch ruských diplomatov, údajne pre špionáž

Podľa informácií RMF FM išlo predovšetkým o úseky železničných tratí v Podkarpatskom vojvodstve, vrátane okolia letiska v Jasionke pri Rzeszówe, ktoré je hlavným prekladiskom pre dodávky západných zbraní a munície pre Ukrajinu. V piatok (17.3.) má letisko navštíviť aj český prezident Petr Pavel, ktorý bude v Poľsku na svojej druhej zahraničnej ceste vo funkcii.

Putin / Ukradnuté ukrajinské regióny / Sevastopoľ / Čítajte aj Ukrajinská SBU odhalila od začiatku vojny viac ako 600 ruských agentov

Kamery boli inštalované aj v iných častiach Poľska. V súvislosti s odhalením boli poľské bezpečnostné zložky uvedené do stavu najvyššej pohotovosti. Úrady podľa RMF FM venujú osobitnú pozornosť zabezpečeniu strategicky dôležitých železničných trás v Poľsku a posilnená bola tiež ochrana kľúčových objektov kritickej infraštruktúry.

VIDEO : Špionáž pre Rusov robil poslanecký asistent, príslušník SIS či prorektor
Video

Podľa bývalého zástupcu šéfa poľskej vojenskej kontrarozviedky Macieja Matysiaka ruské tajné služby zrejme zhromažďovali predovšetkým údaje o počte transportov, ich zabezpečení a type techniky, ktorá sa dostáva zo Západu na Ukrajinu.

Získané informácie možno použiť na vykonanie protiopatrení vrátane sabotáže a diverzných akcií, upozornil expert a poukázal na príklad výbuchu muničného skladu v moravských Vrbeticiach v roku 2014.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #špionáž #sabotáž