VIDEO: Pentagón zverejnil zábery incidentu medzi ruskou stíhačkou a dronom. Usvedčuje Rusov z klamstva

Americké ministerstvo obrany zverejnilo video, ktoré zachytáva, ako sa ruské vojenské lietadlo priblížilo k americkému vojenskému dronu a vypustilo v jeho blízkosti palivo. Na konci videa je vidieť poškodenú vrtuľu dronu. Americká armáda oznámila, že sa ruské stíhacie lietadlo v utorok (14. 3.) zrazilo s americkým prieskumným dronom a zasiahlo jeho vrtuľu. Bezpilotné lietadlo, ktoré stíhačka podľa USA pred tým poliala palivom, bolo v dôsledku zrážky zničené a zrútilo sa do Čierneho mora. Rusko kontakt jeho stíhačky s dronom doteraz popieralo.

16.03.2023 12:23 , aktualizované: 20:28
debata (1156)
VIDEO: Stret amerického drona s ruskou stíhačkou
Video
Zdroj: US Air Force

Odtajnené video je dlhé približne 40 sekúnd a americká armáda ho kvôli dĺžke zostrihala. Zábery sú však podľa Pentagónu v chronologickom poradí. Je na ňom vidieť, ako sa ruské stíhacie lietadlo Su-27 blíži k zadnej časti dronu MQ-9 Reaper a pri prelete začína vypúšťať palivo. Preletí ponad dron a v ďalšom zábere sa opäť približuje, znova vypúšťajúc palivo. V okamihu, keď stíhačka prelietava nad dronom, sa obraz naruší. Vtedy zjavne došlo ku kontaktu oboch strojov, keďže nasledujúci záber ukazuje pokrivenú vrtuľu drona.

Americké ozbrojené sily po kolízii nasmerovali dron do mora. Medzitým z neho údajne vymazali citlivý softvér.

Rusko odmieta tvrdenia Spojených štátov, že jeho lietadlo pri incidente konalo bezohľadne, nebezpečne a neprofesionálne.

Americká vláda: Video z incidentu nad Čiernym morom nedokazuje úmysel Ruska

Videozáznam incidentu medzi ruskou stíhačkou a americkým prieskumným dronom nad Čiernym morom podľa vlády USA neobjasňuje, či ruská strana konala úmyselne. Uviedol to vo štvrtok hovorca Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

„Nie je nám jasné, či pilot chcel zámerne zasiahnuť dron,“ povedal Kirby. Jasné však podľa neho je to, že ruskí piloti konali agresívne a bezohľadne, že vypúšťali palivo a následne do bezpilotného stroja vrazili.

„Ale nevieme, či to bol aj úmysel. A to nám ani toto video neukazuje,“ doplnil Kirby.

Americký predstaviteľ, ktorý hovoril s novinármi agentúry Reuters pod podmienkou zachovania anonymity, uviedol, že v blízkosti miesta, kde sa zrútil americký dron, boli videné ruské lode, ale trosky dronu zrejme nevyzdvihli. Či sú tieto plavidlá stále v oblasti, nie je jasné. Tajomník ruskej bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev v stredu uviedol, že sa Rusko pokúsi trosky dronu z Čierneho mora vyzdvihnúť.

Akékoľvek pokusy dron vyzdvihnúť budú ťažké vzhľadom na hĺbku mora v mieste dopadu, ktorá sa odhaduje na 1 200 až 1 500 metrov, uviedol Washington. Doplnil však, že boli podniknuté kroky, ktoré zabezpečia, aby nebolo z trosiek dronu možné získať akékoľvek citlivé informácie.

Italian MQ9 reaper Čítajte aj USA na diaľku vymazali citlivý softvér v drone, potom sa zrútil do Čierneho mora

Minister obrany Lloyd Austin a predseda zboru náčelníkov štábov generál Mark Milley v stredu hovorili so svojimi ruskými náprotivkami Sergejom Šojguom a Valerijom Gerasimovom.

Incident v súvislosti s pokračujúcou ruskou vojnou proti Ukrajine zintenzívnil obavy z priameho konfliktu medzi Ruskom a Spojenými štátmi, čo dokazuje aj skutočnosť, ako rýchlo bolo medzi Washingtonom a Moskvou nadviazané telefonické spojenie, napísala agentúra AP.

Aj týmito zbraňami pomáha Západ Ukrajine v boji

Ukrajina potrebuje na boj s Ruskom zbrane zo Západu. Prichádzajú húfnice, tanky, protivzdušné systémy či drony.

Fotogaléria
Tank Leopard 2 v akcii počas návštevy nemeckého...
V novembri si prevzala Ukrajina už siedmu z...
+11Americká húfnica M777.
1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Pentagon #Čierne more #vojenský dron