Petr Pavel dostal pokutu za netransparentné údaje o darcoch v kampani

Úrad pre dohľad nad hospodárením politických strán a hnutí (ÚDHPSH) udelil českému prezidentovi Petrovi Pavlovi pokutu 60-tisíc českých korún (takmer 2500 eur). Vo štvrtok na to upozornil magazín Reportér, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

16.03.2023 18:07 , aktualizované: 20:56
petr pavel Foto: ,
Petr Pavel
debata (24)

Magazín zistil podľa prevodov na transparentnom účte, ktorý Pavel používal počas predvolebnej kampane, že súčasný prezident v pondelok 13. marca odoslal 60-tisíc korún na účet ÚDHPSH.

VIDEO: Bude Čaputová opäť kandidovať? Čo jej Pavel poradí?

Video

Pokutu následne potvrdil aj člen úradu Jan Outlý. Prehľad sponzorov, ktorý Pavel ako kandidát zverejnil pred voľbami, vo výraznej väčšine neobsahoval povinné informácie. „Pri fyzických osobách dátum narodenia a obec pobytu, pri právnických osobách názov, IČO a sídlo,“ vysvetlil Outlý.

Peter Pavel, Zuzana Čaputová, Eva Pavlová, Juraj Rizman, Čítajte viac Pavel odplatil návštevu. Bol by rád, keby Čaputová zostala v úrade

Úrad Pavlovi pokutu udelil ešte predtým, ako sa oficiálne ujal funkcie. Preto si nemohol uplatniť priestupkovú imunitu.

„Neboli to netransparentné údaje, ale chýbajúce údaje pri niektorých darcoch. Ak máte šesťtisíc darcov a pri všetkých máte mať napísané údaje ako adresa a dátum narodenia, a niekto z nich vám to nepošle, tak nemáme páku, ako to z tých ľudí dostať,“ reagoval na medializovanú informáciu o pokute Pavel. Ako povedal, bol upozornený, že ide o štandardnú pokutu za „drobné nezrovnalosti“.

Sankcia je najvyššia, akú doteraz ÚDHPSH fyzickej osobe uložil. Druhú najvyššiu pokutu – 40-tisíc korún – dostal Pavel Zítko, ktorý v tohtoročných voľbách nakoniec pre nesplnenie podmienok nemohol kandidovať. Pokutu však podľa servera Seznam Zprávy musela zaplatiť aj Danuše Nerudová; bolo to 15-tisíc korún (viac ako 620 eur).

Český prezident vo štvrtok zverejnil svoj plán na prvých 100 dní vo funkcii. V ňom načrtol, že dôraz chce okrem iného klásť aj na transparentnú pravidelnú komunikáciu a tiež transparentné fungovanie Kancelárie prezidenta republiky (KPR).

Na snímke hlavy štátov druhý zľava prezident...
Na snímke hlavy štátov druhý sprava prezident...
+20Na snímke zľava český prezident Petr Pavel a...
24 debata chyba
Viac na túto tému: #Petr Pavel #prezidentské voľby v Česku