Do Poľska smerujú americké pekelné strely

Ministerstvo zahraničných vecí USA schválilo možný predaj rakiet AGM-114R2 Hellfire a súvisiaceho vybavenia Poľsku za odhadovanú cenu 150 miliónov dolárov. Informoval o tom Pentagon.

17.03.2023 06:00
Hellfire, Poľsko Foto:
Rakety AGM-114 Hellfire na základni americkej námornej pechoty v Miramare v Kalifornii.
debata (53)

"Tento navrhovaný predaj podporí ciele zahraničnej politiky a ciele národnej bezpečnosti Spojených štátov, keď vylepší bezpečnosť spojenca NATO, ktorý je silou za politickou stabilitou a ekonomickým progresom v Európe. Navrhovaný predaj zlepší ciele Poľska v oblasti modernizácie vojenských spôsobilostí a zároveň ďalej posilní interoperabilitu s USA a ďalšími spojencami,“ uviedlo americké ministerstvo obrany.

VIDEO: Pekelné strely v akcii

Video
Rakety AGM-114R2 Hellfire na videu US Army a US Navy.

Rozhodnutie Washingtonu prišlo v rovnaký deň, ako poľský prezident Andrzej Duda uviedol, že jeho krajina už v najbližších dňoch dodá Ukrajine štyri stíhačky MiG-29.

Hellfire (Pekelná strela) je raketa vzduch-zem. Pôvodne ju vyvinuli na boj s obrnenými vozidlami, ale neskôr sa táto zbraň dostala do výzbroje dronov a Američania ju často používajú na presné údery proti teroristom. Jeden variant tejto strely vlani v lete zlikvidoval šéfa Al-Kajdá Ajmana Zawahrího. Strely Hellfire sú zvyčajne navádzané laserom a dokážu letieť rýchlosťou až mach 1,3.

VIDEO: Pekelná strela. Pozrite si, čím zabili USA šéfa Al-Kajdá

Video
Pozrite si, ako strely Hellfire zasahujú ciele na videu US Air Force.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #vojna na Ukrajine #Putinova vojna #Hellfire