Na okupovaných územiach panujú divoké 90. roky, sťažujú sa ruskí provojnoví blogeri

Ruskí provojnoví blogeri a komentátori sa sťažujú, že na okupovaných územiach Ukrajiny, ktoré sú formálne pripojené k Rusku, panuje svojvôľa a chaos, ktoré pripomínajú "divoké 90. roky" v samotnom Rusku. Upozornila na to ruská redakcia BBC.

17.03.2023 15:39
debata (53)

Vojnový reportér Roman Sapoňkov, ktorý má na sociálnych sieťach okolo 70 000 fanúšikov, sa posťažoval, že dopravní strážnici v okupovanej časti Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny 6. marca zabavili dobrovoľníkom niekoľko áut, ktoré slúžili na doručenie „humanitárnej pomoci“, vrátane výrobkov určených ruským vojakom na fronte. Policajti podľa neho tvrdili, že po vozidlách sa pátra ako po ukradnutých, a vyhrážkami dobrovoľníkov prinútili podpísať súhlas s tým, že sa vozidlá podrobia skúmaniu.

VIDEO: Bojový let: ukrajinský pilot v stíhačke MiG-29
Video
Pozrite si video ukrajinských vzdušných síl bojového letu stíhačky MiG-29. Slovenská vláda rozhodla, že pošle na Ukrajinu lietadlá MiG-29. Foto: Pravda.

„Autá jednoducho zabavili bez nejakých dokladov. Teda z hľadiska zákona sa tieto autá nikdy neocitli v rukách polície. Ak sa (autá) už niekam vyparili, tak už sa nenájdu,“ posťažoval sa.

„Toto všetko nie je jednoducho len svojvôľa, ale je to sabotáž a práca pre nepriateľa,“ myslí si novinár zo štátnej televíznej spoločnosti VGTRK Andrej Medvedev. „Pretože prerušenie dodávok od dobrovoľníkov na front znamená, že naši chlapci v zákopoch zostanú počas ofenzívy ukrajinských síl bez nevyhnutných dronov, lekárničiek a zameriavačov. Tu je vôbec ťažké pochopiť, či to je tyrania jednotlivých policajtov, alebo práca bunky nepriateľských agentov,“ napísal Medvedev.

VIDEO: Ako Ukrajinci zatvárajú pred Rusmi nebo
Video
V boji proti ruskej agresii patrí ukrajinská protivzdušná obrana medzi najdôležitejšie zložky ozbrojených síl. Video: Ukrajinské ministerstvo obrany.

Ruská polícia nariekanie odmietla ako neopodstatnené. „Pri kontrole vznikli pochybnosti o pravosti dokumentov pri troch mikrobusoch zastavených pri pokuse prekročiť hranice medzi dvoma regiónmi,“ okomentovala incident správa ministerstva vnútra pre Chersonskú oblasť. Výsledky previerky podľa nej potvrdili, že dokumenty boli falošné. Následne hovorkyňa ministerstva vnútra Irina Volková oznámila, že sa incident preveruje.

Iný komentátor vojnového diania Vladimir Romanov sa medzitým posťažoval, že situácia na „nových územiach“, ako Rusko označuje okupované územia na juhu a východe Ukrajiny, ktoré sa pokúsilo anektovať, z právneho hľadiska pripomína „sivú zónu“, územie nikoho.

„V podstate tam frčia 90. roky maximálnou rýchlosťou. Od banálneho žmýkania peňazí, až po zmocňovanie sa cudzieho majetku vo veľkom. Čerstvo upečení hodnostári všetkého druhu sem idú ‚chytať ryby v kalných vodách‘. O osude peňazí, ktoré sa sem posielajú zo štátneho rozpočtu, je lepšie nič nehovoriť,“ napísal.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine