Po Twitteri, Facebooku a Instagrame sa Trump môže vrátiť aj na YouTube

Bývalý americký prezident Donald Trump môže opätovne nahrávať obsah na svoj profil na serveri YouTube, oznámila platforma pre zdieľanie videí vlastnená spoločnosťou Google.

17.03.2023 16:34
Donald Trump Foto: ,
Exprezident Donald Trump získal späť účet na Twitteri, ale zatiaľ ho nevyužíva.
debata (4)

Účet šéfa Bieleho domu zablokovala rovnako ako ďalšie veľké sociálne siete na konci jeho mandátu v reakcii na vpád jeho stúpencov do sídla Kongresu. Spravodajský web Axios napísal, že po odblokovaní môže Trump tiež na youtubu nakupovať reklamu.

Piatkový krok znamená, že exprezident má späť všetky svoje účty na veľkých amerických platformách. Spoločnosť Meta oznámila odblokovanie Trumpových profilov na sieťach Facebook a Instagram na konci januára, už na jeseň svoj trest zrušila sieť Twitter po tom, ako ju prevzal miliardár Elon Musk. Zmeny prichádzajú v čase, keď 76-ročný Trump štartuje novú kampaň pred prezidentskými voľbami a vedie v prieskumoch preferencií potenciálnych a potvrdených kandidátov Republikánskej strany.

Technologické spoločnosti politika pred viac ako dvoma rokmi odstrihli za porušovanie pravidiel spojených s podnecovaním k násiliu. Išlo o reakciu na dianie zo 6. januára 2021, keď stovky priaznivcov končiaceho prezidenta vtrhli do washingtonského Kapitolu a prerušili schvaľovanie výsledkov prezidentských volieb. Trump odmietol uznať porážku, burcoval stúpencov myšlienkami o volebných podvodoch a na odchod zo sídla Kongresu ich vyzval až tri hodiny po vypuknutí násilia.

Spoločnosť YouTube v piatok uviedla, že pri rozhodovaní o budúcnosti Trumpovho účtu starostlivo zvažovala riziko násilia, ale brala do úvahy aj „šancu voličov vypočuť si v rovnakej miere významných kandidátov“ v nadchádzajúcich voľbách. Na rozdiel od spoločnosti Meta platforma neuviedla, že považuje riziko násilia spojené Trumpom za nižšie ako pri zavedení trestu.

Prezident z rokov 2017 až 2021 svoju porážku vo voľbách roku 2020 nikdy neuznal a svoju rétoriku po útoku stúpencov na Kongres príliš nezmenil. Naďalej šíri konšpiračnú teóriu o rozsiahlych podvodoch s hlasmi a pri nedávnom vystúpení na politickej konferencii CPAC sa pasoval do úlohy lídra v „epickom súboji o záchranu našej krajiny pred ľuďmi, ktorí ju neznášajú a chcú ju úplne zničiť“.

Na YouTube má exprezidentov kanál 2,6 milióna ľudí, ktorí ho sledujú, teda zlomok počtu na Twitteri alebo Facebooku. Či a prípadne kedy začne jeho tím na platformu znovu nahrávať videá, nie je jasné. Trumpove účty na sieťach Facebook a Twitter zostávajú po odblokovaní neaktívne. Bývalá hlava štátu dáva prednosť vlastnej sociálnej sieti Truth Social.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Twitter #facebook #Instagram #YouTube #sociálne siete #Donald Trump #Truth Social