Medzinárodný súd vydal zatykač na Putina. Rusko: Je neplatný. Biden: Je oprávnený

Medzinárodný trestný súd (ICC) so sídlom v Haagu vydal v piatok zatýkací rozkaz na ruského prezidenta Vladimira Putina pre jeho činy na Ukrajine. Rusko to označilo za neprijateľné, americký prezident ho považuje za oprávnený.

17.03.2023 17:19 , aktualizované: 18.03.2023 06:30
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (1884)

ICC v piatkovej tlačovej správe uviedol, že zatykač vydáva aj na prezidentskú komisárku pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú.

Podľa súdu existujú oprávnené dôvody domnievať sa, že Putin a Ľvovová-Belovová sú zodpovední za vojnový zločin nezákonnej deportácie obyvateľstva (detí) a ich nezákonný presun z okupovaných oblastí Ukrajiny do Ruska, a to na základe príslušných článkov Rímskeho štatútu ICC.

VIDEO: Putin obvinil Západ z eskalácie napätia

Video

Tento súd začal možné vojnové zločiny spáchané ruskými vojakmi na Ukrajine vyšetrovať vlani v marci. Rusko nie je členom ICC a jurisdikciu tohto súdu neuznáva.

Má Putin dvojníkov? Posúďte sami

Ukrajinská tajná služba tvrdí, že šéf Kremľa Vladimir Putin má minimálne troch dvojníkov. Pozrite si ruského prezidenta na fotografiách. Nájdete nejaké rozdiely?

Fotogaléria
Vladimir Putin na snímke z roku 2004 s...
Putin s vtedajším americkým prezidentom...
+7Putin s opernou divou Annou Netrebko v roku 2008.

Podľa Bidena je zatykač oprávnený

Americký prezident Joe Biden v piatok vyhlásil, že vydanie zatykača na ruského prezidenta Vladimira Putina Medzinárodným trestným súdom (ICC) na základe obvinenia z vojnového zločinu za deportáciu ukrajinských detí je „oprávnené“. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

Prezident povedal, že tento krok je „veľmi dôležitý“, pričom poznamenal, že Spojené štáty nie sú členom ICC.

Zelenskyj: Zatykač na Putina je historické rozhodnutie

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ocenil v piatok „historické“ rozhodnutie Medzinárodného trestného súdu (ICC) vydať zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina za vojnové zločiny na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP.

„Historické rozhodnutie, ktorým sa začne historická zodpovednosť,“ uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti Facebook.

„Bez rozkazu najvyššieho vodcu teroristického štátu by takúto zločinnú operáciu nebolo možné uskutočniť,“ poznamenal vo vyhlásení Zelenskyj.

Zároveň poďakoval tímu prokurátora ICC Karima Khana, ktorý v marci štvrtýkrát navštívil Ukrajinu. „Ďakujem tímu prokurátora Karima Khana, Medzinárodnému trestnému súdu a všetkým na celom svete, ktorí nám pomáhajú bojovať za spravodlivosť,“ uviedol ukrajinský prezident.

Peskov označil zatykač za neprijateľný

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil v piatok zatykač ICC na Putina za neslýchaný a neprijateľný. Podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie Dmitrij Medvedev tento zatykač prirovnal k toaletnému papieru. TASR prevzala informácie z agentúr AP a AFP.

Peskov uviedol, že Rusko, rovnako ako aj viaceré ďalšie krajiny, právomoc tohto súdu neuznáva a jeho rozhodnutia sú podľa Ruskej federácie z právneho hľadiska neplatné.

Medvedev na sociálnej sieti pripomenul, že ICC v piatok vydal zatykač na Putina. „Nie je potrebné vysvetľovať, kde by mal byť tento papier použitý,“ uviedol a pridal obrázok emoji znázorňujúci toaletný papier.

Borrell: Zatykač je začiatkom hnania Ruska k zodpovednosti za Ukrajinu

Zatykač vydaný Medzinárodným trestným súdom (ICC) na ruského prezidenta Vladimira Putina je podľa šéfa diplomacie Európskej únie Josepa Borrella len začiatkom hnania Ruska k zodpovednosti za „zločiny a krutosti“ páchané na Ukrajine, píše agentúra Reuters.

„Toto je dôležité rozhodnutie pre spravodlivosť vo svete aj pre ľudí na Ukrajine. Je to len začiatok procesu, ktorý privedie Rusko a jeho vedenie k zodpovednosti za zločiny a zverstvá páchané na Ukrajine. Beztrestnosť nemôže existovať,“ citovala Borrella agentúra AFP.

ICC: K vydaniu zatykača viedli vierohodné obvinenia

K vydaniu zatykača na ruského prezidenta Putina viedli „vierohodné obvinenia“, uviedol v piatok predseda Medzinárodného trestného súdu (ICC), poľský sudca Piotr Hofmanski vo vyhlásení vysvetľujúcom rozhodnutie vydať zatýkací rozkaz na Putina. TASR o tom informuje na základe správy stanice Sky News.

„Medzinárodné právo zakazuje okupačným mocnostiam premiestňovať civilistov z územia, na ktorom žijú, na iné územia. Na deti sa na základe Ženevského dohovoru vzťahuje osobitná ochrana,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Hofmanski ďalej vysvetlil, že obsah zatykačov je tajný, aby chránil obete. ICC prikladá veľkú dôležitosť ochrane obetí, najmä detí, zdôraznil.

„Napriek tomu sudcovia senátu usúdili, že v tomto prípade sa rozhodli zverejniť existenciu zatykačov v záujme spravodlivosti a zabránenia páchaniu ďalších trestných činov,“ podotkol.

Ukrajina víta zatykač na Putina

Ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin v piatok privítal rozhodnutie ICC v Haagu vydať zatykač na Putina za nezákonné deportácie ukrajinských detí. Kancelária ukrajinského prezidenta to označila za prvý krok k obnoveniu spravodlivosti. TASR informácie prevzala z agentúry AFP a vyjadrení ukrajinských predstaviteľov na sociálnych sieťach.

„Svet dostal odkaz, že ruský režim je zločinecký a voči jeho vedeniu a prisluhovačom bude vyvodená zodpovednosť,“ uviedol Kostin vo vyhlásení. „Je to historické rozhodnutie pre Ukrajinu a celý systém medzinárodného práva,“ dodal.

„Toto je len začiatok,“ napísal vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak rozhodnutie súdu označil za začiatok konca Ruskej federácie na svetovej scéne v jej súčasnej forme.

Rusko: Zatykač na Putina je „právne neplatný“

Zatykač Medzinárodného trestného súdu v Haagu na ruského prezidenta Putina za vojnové zločiny súvisiace s dianím na Ukrajine nemá podľa Ruska „žiadny význam“ a je „právne neplatný“. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

„Rozhodnutia Medzinárodného trestného súdu nemajú pre našu krajinu žiadny zmysel, a to ani z právneho hľadiska,“ uviedla podľa agentúry AFP hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

„Prípadné ‚recepty‘ na zatknutie pochádzajúce od medzinárodného súdu budú, pokiaľ ide o nás, právne neplatné,“ dodala bez toho, aby spomenula Putinovo meno.

Moskva ešte predtým uviedla, že neuznáva jurisdikciu Medzinárodného trestného súdu v Haagu, pripomína britský denník The Guardian. Rusko nie je signatárom dohovoru o vytvorení ICC.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Medzinárodný trestný súd #vojna na Ukrajine