Rusov sa pýtali na anexiu Krymu. Väčšina tvrdí, že sú na to hrdí

Krym Rusko anektovalo pred deviatimi rokmi. Väčšina Rusov má k tomu pozitívny postoj, viac ako polovica pociťuje hrdosť, vyplýva z prieskumu.

18.03.2023 13:00
Sevastopol, vojna, Ukrajina Foto:
Ruská čiernomorská flotila v Sevastopole na okupovanom Kryme.
debata (335)

„Pozitívny postoj k vstupu Krymu do Ruska deklaruje 85 % Rusov, z toho 63 % opýtaných je o tom úplne presvedčených (plus 17 percentuálnych bodov k údajom z roku 2021); 56 % Rusov cíti hrdosť (plus 8 p.b. oproti roku 2021),“ cituje ruská agentúra TASS u zo štúdie Celoruského centra pre výskum verejnej mienky, ktorá bola zverejnená v sobotu.

Prevažná väčšina Rusov – 86 % – je presvedčená o správnosti rozhodnutia o „opätovnom zjednotení polostrova s ​​Ruskou federáciou“ (67 % je o tom úplne presvedčených, čo je o 10 percentuálnych bodov viac ako pred dvoma rokmi). U pätiny Rusov prevzatie Krymu nevyvoláva žiadne pocity.

Krym,  Putin, Razvožajev, Ševkunov Čítajte viac Putin pricestoval na Krym na výročie anexie

Až 71 % opýtaných vidí v prípade Krymu viac výhod pre Rusko ako škôd, 15 % viac škôd, pre 14 % je ťažké odpovedať. Pozitívne dôsledky pre Rusko z anexie Krymu vymenovalo 62 % účastníkov prieskumu. Medzi nimi boli vznik novej turistickej destinácie (24%) a bezpečnosť námornej základne (18%). Respondenti uviedli aj také dôsledky ako obnovenie územnej celistvosti Ruska (9 %), rozšírenie územia krajiny (7 %) a návrat rusky hovoriaceho obyvateľstva do vlasti (7 %).

Vladimir Putin Čítajte viac Medzinárodný súd vydal zatykač na Putina. Rusko: Je neplatný. Biden: Je oprávnený

Negatívne dôsledky pre Rusko označilo 44 % ľudí. Medzi najčastejšie odpovede patrí konflikt s Ukrajinou – špeciálna operácia (15 %), uvalenie sankcií (13 %), zhoršenie zahraničnej politickej situácie (11 %) a vysoké náklady na obnovu regiónu (7 %), uviedla agentúra TASS zo správy prieskumnej agentúry.

vojna na Ukrajine, Kyjev, poštová známka Čítajte viac Rusko musí vrátiť Krym. Vojna skončí, keď Putin príde o moc, písala Komsomolskaja pravda. Potom texty zmazali
335 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Krym #vojna na Ukrajine